Photo Gallery, Τοπικά

Σε ιδιώτη η αποκομιδή απορριμμάτων στη Σκιάθο

 

Ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Μάιο τα έργα της αποκομιδής απορριμμάτων και της καθαριότητας στην πόλη της Σκιάθου


Στην ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία των έργων της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας στην πόλη και τους περιφερειακούς δρόμους για την ερχόμενη τουριστική περίοδο προχωρεί ο Δήμος Σκιάθου, όπως κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε επίσης κατά πλειοψηφία η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Στο μεταξύ, τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου Σκιάθου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΣ) του νησιού μπλόκαρε εργολάβος για οφειλές συνολικού ύψους 277.000 ευρώ.

Ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει από τον ερχόμενο Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο τα έργα της αποκομιδής απορριμμάτων και της καθαριότητας στην πόλη της Σκιάθου και στους περιφερειακούς δρόμους, έναντι του ποσού των 205.000 ευρώ.

Στη σχετική απόφαση κατέληξε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής του συνεδρίασης, με το σκεπτικό να μην προκύψουν προβλήματα στον τομέα της Καθαριότητας την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

«Πρόκειται για αναγκαστική προσγείωση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκ. Πλωμαρίτης «καθώς όλοι οι Δήμοι έχουν εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και πρέπει με κάποιο τρόπο να αντεπεξέλθουν. Την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα στην πόλη της Σκιάθου και τους περιφερειακούς δρόμους αναλαμβάνει για πέντε μήνες την τουριστική περίοδο ιδιώτης, τον οποίο θα ενισχύσουμε με τέσσερις υπαλλήλους του Δήμου» ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Σκιάθου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας κ. Φ. Κοφινάς υπογράμμισε ότι «εμείς συμφωνούμε, προκειμένου να γίνει έργο στην Καθαριότητα, διότι με έξι οδηγούς, τέσσερις εργάτες και δύο οχήματα που διαθέτει ο Δήμος στην παρούσα συγκυρία η τουριστική περίοδος δεν βγαίνει» σημείωσε ο κ. Κοφίνας.

Να τονιστεί ότι κατά της ανάθεσης των έργων αποκομιδής των απορριμμάτων και καθαριότητας τάχθηκαν η παράταξη της κ. Αναστασίας Φιλαρέτου και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην ίδια συνεδρίαση το Σώμα ενέκρινε επίσης κατά πλειοψηφία την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου είναι εννεαμελές και αποτελείται από τους κ.κ. Π. Πασχάλη πρόεδρο, Χρ. Μασούρο, Δημ. Διολέτα, Μοσχαδώ Τσολοβίκου – Κανταράκη, Φ. Κοφινά, Αναστασία Φιλαρέτου, Βαγ. Κωστόπουλο, Χρύσα Διολέτα και τον εκάστοτε λιμενάρχη του νησιού.

«Η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου» υποστήριξε ο Δήμαρχος Σκιάθου «είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία κατάφερε να υλοποιήσει η Δημοτική μας Αρχή, με κυρίαρχο και πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη του τόπου, την οποία θέλουμε να πετυχαίνουμε μόνοι μας και να μην μας καθορίζουν άλλοι» σημείωσε ο κ. Πλωμαρίτης.

«Είναι ένα θετικό βήμα η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ωστόσο το ζητούμενο είναι να γίνονται έργα υποδομής και να μην μεταφέρονται πόροι από το Λιμενικό Ταμείο στο Δήμο» ήταν η τοποθέτηση του κ. Κοφινά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εξαγγελίες της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή μαρίνας στο νησί, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον τομέα του τουρισμού.

Τέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορους.

Μπλοκάρισμα λογαριασμών

Τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου Σκιάθου για οφειλή της τάξης των 140.000 ευρώ για την εκτέλεση έργων υποδομής, καθώς και της ΔΕΥΑΣ για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στη θέση Άγιος Αντώνιος κόστους 137.000 ευρώ μπλόκαρε χθες εργολάβος.

«Η οφειλή ύψους 140.000 ευρώ προς τον εργολάβο» επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικ. Πλωμαρίτης «έχει ήδη ενταλματοποιηθεί και θα αποπληρωθεί άμεσα από το Δήμο. Πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες για να καταβληθούν τα χρήματα. Ωστόσο, ο εργολάβος που μπλόκαρε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου δεν τίμησε τα χρήματα που έχει πάρει από το νησί με νόμιμο φυσικά τρόπο με την εκτέλεση εργασιών, προχωρώντας σε μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου για οφειλή 140.000 ευρώ. Τα χρήματα υπάρχουν και θα τα λάβει, όπως ο νόμος ορίζει. Είναι ανεπίτρεπτο, όμως, για εργολάβο που έχει αναλάβει κατά το παρελθόν μέσω δημοπρασιών έργα από το Δήμο να μπλοκάρει τους λογαριασμούς του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου κ. Χρ. Μασούρος αναφέρει ότι «είναι μια άσχημη εξέλιξη, καθώς ο εργολάβος μπλόκαρε τον ανταποδοτικό λογαριασμό μισθοδοσίας για 137.000 ευρώ και για την εκτέλεση του έργου ανόρυξης υδρευτικής γεώτρησης στη θέση Άγιος Αντώνιος. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, κάναμε ανακοπή της πράξης, ωστόσο θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να ξεμπλοκάρει ο λογαριασμός. Τα χρήματα υπάρχουν, καθώς βγήκε κωδικός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο εργολάβος θα πληρωθεί άμεσα».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου κ. Φ. Κοφινάς ισχυρίζεται ότι «ο εργολάβος που μπλόκαρε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου και της ΔΕΥΑΣ είχε αναδειχτεί πλειοδότης σε διαγωνισμό για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε παραλία της Σκιάθου και ουδέποτε κατέβαλε στο Δήμο τα χρήματα για την εκμετάλλευση, ποτέ δεν πλήρωσε».

Βαγγέλης Καραμάνης     

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το