Photo Gallery, Πολιτική

Αναβρασμός στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Επιστολή στον πρωθυπουργό 16 “πράσινων” βουλευτών με αίτημα τη σύγκληση των θεσμικών οργάνων της Βουλής και του κόμματος


Ζητούν να δοθούν εξηγήσεις για την αποτυχία των στόχων του μνημονίου και να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα,

το οποίο προβλέπει σκληρά φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις-εξπρές και λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς


Τη σύγκληση των θεσμικών οργάνων της Βουλής και του ΠΑΣΟΚ ζητούν “πράσινοι” βουλευτές, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για την αποτυχία των στόχων του μνημονίου και να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει σκληρά φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις-εξπρές και λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς.

Με μονοσέλιδη επιστολή τους που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, οι βουλευτές σημειώνουν ότι πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. “Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο. Βρισκόμαστε όμως σήμερα, έναν χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι” αναφέρουν και αναρωτιούνται “γιατί;”.

Με εμφανείς τις αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από το οικονομικό επιτελείο, στην επιστολή τονίζεται ότι πρέπει να γίνει απολογισμός, καθώς είναι “ζήτημα πατριωτισμού, δημοκρατίας και εθνικής συνέπειας”.

Παράλληλα, διατυπώνεται η ανησυχία για ενδεχόμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και μάλιστα ως ένα άρθρο, καθώς και για το γεγονός ότι “ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου”, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

“Οι αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος” σημειώνουν οι βουλευτές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι θέμα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα.

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας). Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα: Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις, Διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στην Βουλή».

Την επιστολή υπογράφουν οι Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Τζελεπης, Ολγα Ρεντάρη, Θωμάς Ρομπόπουλος, Κώστας Καρτάλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νικόλας Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Αθανασία Μερεντίτη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εκτορας Νασιώκας, Βασίλης Τόγιας, Δημήτρης Λιντζέρης και Βασίλης Γερανίδης.

Δηλώσεις Κουρουμπλή

Δηλώσεις έκανε για το θέμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ένας εκ των βουλευτών που υπογράφουν την επιστολή, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως είπε, πρόκειται για μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών, καθώς η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού κειμένου είναι μια υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

«Στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε να κατοχυρώσουμε το αυτονόητο» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σημεία για τα οποία θέλουμε διευκρινίσεις».

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε, επίσης, ότι οι βουλευτές ζητούν και απολογισμό του τι έχει γίνει στην οικονομία μέχρι τώρα, τι δεν πήγε καλά σε διάφορους τομείς -όπως η είσπραξη φόρων- και να εξηγήσει ο πρωθυπουργός τι είναι αυτό που διαβεβαιώνει ότι τα νέα μέτρα θα λειτουργήσουν.

Βάσω Παπανδρέου: Οι βουλευτές

ζητούν τα αυτονόητα

Αρνήθηκε η κυρία Βάσω Παπανδρέου να υπογράψει το κείμενο των βουλευτών, αλλά με δηλώσεις της προς «Το Βήμα» δήλωσε με νόημα:  «Οι βουλευτές επισημαίνουν τα αυτονόητα και ζητούν τα αυτονόητα».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το