Τοπικά

Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στη Χλόη

Υποβλήθηκε πριν λίγες μέρες για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Χλόης συνολικού προϋπολογισμού γύρω στις 500.000 ευρώ. Πρόκειται για ακόμη μία παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων και της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Περιβλέπτου μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Μάλιστα οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και εκτιμάται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν, οπότε οι κάτοικοι θα μπορούν να μεταβαίνουν εκεί στο πλαίσιο της αναψυχής, της ξεκούρασης και της ψυχαγωγίας.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ολοκλήρωσε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση

της κεντρικής πλατείας Χλόης του Δήμου Ρήγα Φεραίου και υπέβαλε πριν λίγες μέρες το σχετικό φάκελο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από συγκεκριμένη πρόσκληση που αφορά στις αστικές αναπλάσεις.

Η πλατεία βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, μεταξύ δημοτικών ασφαλτοστρωμένων οδών, με πρόσωπο επί της Επαρχιακής Οδού Βελεστίνου – Μ. Περιβολακίου και καταλαμβάνει έκταση περίπου 4.500 τ.μ.

Ο στόχος της μελέτης είναι η ριζική αλλαγή του κεντρικού τμήματος της πλατείας με συγκεκριμένες και επιλεκτικές παρεμβάσεις, διατηρώντας τους βασικούς της άξονες και τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά της στοιχεία.

Μεταξύ των παρεμβάσεων προτείνονται τα εξής: «Διατηρείται ο βασικός κεντρικός άξονας που συνδέει τον Ιερό Ναό με την Επαρχιακή Οδό Βελεστίνου – Μ. Περιβολακίου, αλλά δημιουργείται και ένας εγκάρσιος άξονας που συνδέει το κέντρο της πλατείας με το χώρο της παιδικής χαράς και το ήδη πεζοδρομημένο τμήμα. Δημιουργείται διάβαση πεζών με εκατέρωθεν ράμπες στη δημοτική οδό προς την πλευρά του ιερού ναού και εκτός της υφιστάμενης ράμπας του πεζόδρομου, δημιουργείται ράμπα ΑΜΚ προς την πλευρά της παιδικής χαράς. Επιπλέον κατασκευάζεται ράμπα πάνω στον εγκάρσιο άξονα της πλατείας, από το κεντρικό τμήμα της προς το χώρο της παιδικής χαράς.

Ο χώρος της πλατείας με τον πεζόδρομο ενοποιούνται με την κατάργηση των υφιστάμενων ρείθρων και παρτεριών. Για το σκοπό αυτό, η πλακόστρωση του πεζόδρομου επανακατασκευάζεται, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ενιαία εναλλασσόμενα υλικά σε ολόκληρο το χώρο.

Προτείνεται η κατασκευή σιντριβανιού – καταρράκτη στη νοτιοδυτική πλευρά, το οποίο θα γίνεται άμεσα αντιληπτό με την είσοδο στην πλατεία, ενώ, ταυτόχρονα, ελευθερώνεται  ο κεντρικός χώρος και προσφέρεται για κίνηση και χρήση.

Στον υφιστάμενο χώρο στάθμευσης οργανώνονται και διατηρούνται έξι θέσεις, ενώ δημιουργούνται πέντε νέες επί της δημοτικής οδού στην ανατολική πλευρά της πλατείας, στο χώρο της γεφυροπλάστιγγας.

Συνολικά επτά νέα δέντρα φυτεύονται και προβλέπεται η δημιουργία παρτεριών με άνθη εποχής στη θέση των περιμετρικών υφιστάμενων, καθώς και η τοποθέτηση χλοοτάπητα σε δυο τμήματα στο κέντρο της πλατείας.

Περιμετρικά της πλατείας δημιουργούνται νέα πεζοδρόμια με κράσπεδα και ράμπες, όπου δεν υπάρχουν, ενώ συμπληρώνονται τα υφιστάμενα».

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σημείωσε ότι «ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Χλόης και υποβάλαμε το σχετικό φάκελο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Με σταθερά βήματα παρεμβαίνουμε στο αστικό περιβάλλον των οικισμών επιδιώκοντας την αναβάθμισή τους. Με την ανάπλαση της πλατείας οι κάτοικοι στη Χλόη θα μπορούν να εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα από ένα σημαντικό κοινόχρηστο χώρο. Ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας στο Περίβλεπτο και πολύ σύντομα το έργο θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία».

Συνάντηση για το Life

Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Θανάση Σφουγγάρη είχε χθες η δήμαρχος κ. Λαΐτσου. Θέμα συζήτησης ήταν το πρόγραμμα Life για το κιρκινέζι, όπου συντονιστής είναι το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής μέσω του Εργαστηρίου που διευθύνει ο κ. Σφουγγάρης και συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν τα ζητήματα των δράσεων που θα αναλάβει ο Δήμος, ενώ τις επόμενες ημέρες η αρμόδια επιστημονική ομάδα θα επισκεφθεί τις περιοχές του Δήμου, όπου έχει πιο έντονο παρουσία το συγκεκριμένο είδος πουλιού, για το οποίο υλοποιείται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το