Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Αλ. Τσίπρας: Έπρεπε να χυθεί αίμα;

ΤΣΙΠΡΑΣ

Στη συνέντευξή του στο Euronews ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για ολιγωρία και ανοχή από την κυβέρνηση πάνω στο φαινόμενο της εξάπλωσης των νεοναζί.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί επί μακρό χρονικό διάστημα ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση δεν έστειλαν τους φακέλους που είχαν στα χέρια τους στον εισαγγελέα.

«Ο κ. Δένδιας είχε 32 φακέλους, έπρεπε να περιμένει να γίνουν 33, με τον 33ο φάκελο να είναι αυτός που αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Έπρεπε να χυθεί αθώο αίμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει τους φακέλους στη Δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 16 μήνες έχει κάνει πάνω από 44 ερωτήσεις στη Βουλή για τη δράση των νεοναζί στους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς, όπως είπε, να πάρει ικανοποιητική απάντηση.

Παράλληλα, έκανε λόγο για στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση με σκοπό να φανεί ότι παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα στη Δικαιοσύνη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι η δικαστική απόφαση δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής κρίση για την απόφαση του ανακριτή εφόσον δεν είναι γνωστή η δικογραφία.

«Εμείς πρέπει ψύχραιμα να ξεχωρίσουμε την πολιτική διαδικασία από την ποινική διαδικασία. Είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές ευθύνες, άλλο οι ποινικές. Και πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει στα χέρια της πλήρεις φακέλους με πλήρη στοιχεία» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό να λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι «αν ζητούσαν άλλα επιπλέον στοιχεία οι ανακριτές, εμείς θα τους τα δίναμε».

Σ. Κεδίκογλου: Συνήγορος της Χρυσής Αυγής ο Αλ. Τσίπρας

Συνήγορο της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Euronews.

«Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, δικαιολογημένα δημιούργησε στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι η δικαστική απόφαση για τη σύλληψη του κ. Μιχαλολιάκου δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα. Ο κ. Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή τους. Θερμά συγχαρητήρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ν. Δένδιας: Θα καθαρίσουμε την ΕΛ.ΑΣ. από ρατσιστικά στοιχεία

Την ίδια ωρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικος Δένδιας σε συνέντευξή του στο CNN ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να απαλλάξει την αστυνομία από κάθε ρατσιστικό στοιχείο.

Είμαστε σταθεροί στο στόχο μας να καθαρίσουμε την ελληνική αστυνομία από τα ρατσιστικά στοιχεία και για αυτό έχουμε διατάξει μια ολοκληρωμένη έρευνα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αν και παραδέχτηκε πως η ελληνική κοινωνία είναι αρκετά πιεσμένη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για το νεοναζιστικό φαινόμενο.

Με αφορμή τη σύνδεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα με τη Χρίση Αυγή, κ. Δενδιας είπε τέλος ότι μπορέσαμε να αποκαλύψουμε στην ελληνική κοινωνία την αληθινή φύση αυτού του κόμματος ενώ εκτίμησε πως οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής θα συρρικνωθούν.

VPRC: Πτώση έξι μονάδων για τη Χρυσή Αυγή

Στο μεταξύ, πτώση έξι μονάδων για τη Χρυσή Αυγή στην πρόθεση ψήφου δείχνει δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της ιστοσελίδας «rizopoulospost.com», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25 Σεπτεμβρίου και 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2013.

Ειδικότερα, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το 8,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ σε δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει η ίδια εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο, η Χρυσή Αυγή βρισκόταν στο 14,5%.

Πιο αναλυτικά, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακό προβάδισμα με ποσοστό 29,5% (28,5% τον Ιούλιο) έναντι 29% που συγκεντρώνει η ΝΔ (28% τον Ιούλιο). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5% (14,5%), το ΚΚΕ με 7,5% (7,5%), το ΠΑΣΟΚ με 7% (7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% (5,5%) και η ΔΗΜΑΡ με 4% (2,5%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 8,5% (6,5%) των ερωτηθέντων.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 37% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,7%. «Άλλο κόμμα», απάντησε το 2,1% και «κανένα» το 15,5% των ερωτηθέντων. Το 23,6% των ερωτηθέντων επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

Στο ερώτημα αν η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, το 54% απαντά «συμφωνώ απόλυτα», το 14% «μάλλον συμφωνώ», το 8% «διαφωνώ απόλυτα» και το 8% «μάλλον διαφωνώ». Το 16% των ερωτηθέντων επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το