Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε.

 

Αλλαγές-εξπρές στις συνθήκες, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα προωθούν οι κ.κ. Μέρκελ και

Ο κύβος ερίφθη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επιβολή του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται το Βερολίνο για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, αφήνοντας ουσιαστικά τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν.
Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στη Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ωστόσο, καθώς η «φωτιά» έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα στην καρδιά της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει χρόνος για τις «συμβατικές» διαδικασίες της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο -σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη- η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η πρώτη επιλογή τους είναι να υιοθετηθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η δεύτερη λύση που εξετάζουν είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10 μέλη από τα «17». Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες.
Το σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων δεν είναι απίθανο, καθώς -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι- υπάρχουν χώρες – μέλη της Ευρωζώνης που είτε αμφισβητούν, είτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιθυμεί να επιβάλει το Βερολίνο.
Το Reuters σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δεν θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν…
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» θα αποτελούσε ισχυρό μέσο πίεσης για τους αμφιταλαντευόμενους, ώστε να προσχωρήσουν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, υπό το φόβο ότι οι αγορές θα τους εκλάμβαναν ως τους αδύναμους κρίκους. Ή ως χώρες β’ κατηγορίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή χώρες που μπορεί να έχουν το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα.

Δημοσίευμα της «Bild» επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο αναφέρει ότι οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στη σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, επιδιώκοντας οι αλλαγές να συμφωνηθούν και να ισχύσουν το αργότερο ώς τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Κατά του ευρωομολόγου η Γερμανία

 

«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για έκδοση ευρωομολόγου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, λίγα 24ωρα μετά τις επικρίσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το ίδιο θέμα.
Ο κ. Μπαρόζο έκανε λάθος όταν υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ευρωομόλογα μετά τη θέσπιση νέων, παρεμβατικών νόμων που θα διασφαλίζουν ότι οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης δεν θα παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, είπε ο κ. Ρέσλερ. «Θεωρώ ότι είναι ανεύθυνο εκ μέρους του κ. Μπαρόζο να ανοίγει εκ νέου αυτή τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου InfoRadio.
Ο Φίλιπ Ρέσλερ πρόσθεσε ότι τα ευρωομόλογα θα ήταν λάθος για τη Γερμανία και την Ευρώπη, διότι θα μείωναν τις πιέσεις προς τις χρεωμένες χώρες να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στην Πορτογαλία την Παρασκευή, υπερασπίστηκε την πρόταση της Κομισιόν για την έκδοση ευρωομολόγων, λέγοντας ότι αποτελεί μία πιθανή λύση για την κρίση.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο των χωρών της ευρωζώνης, δικαίωμα βέτο της ΕΕ στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών και υιοθέτηση ευρωομολόγων.
Οι προτάσεις της Κομισιόν προκάλεσαν σκληρές διαμάχες στους κόλπους της ΕΕ. Στην έκδοση ευρωομολόγων εξακολουθεί να παραμένει κάθετα αντίθετη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλά και οι πιο στενοί της σύμμαχοι, όπως οι Ολλανδοί. Μιλώντας στη γερμανική Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα ακατάλληλο το ότι η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογα».

 

Σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Stampa».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το σχέδιο αυτό μπορεί να φτάσει τα 600 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12 – 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους». Η ιταλική εφημερίδα, κάνει αναφορά σε επιτόκια της τάξης του 4% – 5%, πολύ χαμηλότερα από το 7% με το οποίο η Ιταλία δανείζεται, πλέον, στις αγορές. Το υψηλότατο όμως, συνολικό ποσό του σχεδίου, υπαγορεύει πιθανή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι οι διαθέσιμοι πόροι του ΔΝΤ, στη φάση αυτή, θα μπορούσαν να μην είναι επαρκείς.
Η εφημερίδα, προσθέτει, ότι «υπήρξε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του νέου πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπό το φως των εξελίξεων, που καθιστούν παρωχημένες τις αποφάσεις της διάσκεψης G20 των Καννών».
«Εάν υπάρχει πρόβλημα με την Ιταλία, είναι η καρδιά της Ευρωζώνης που πλήττεται», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας, διαβεβαιώνοντας ότι η δέσμευση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι «πολύ ισχυρή για τη στήριξη της Ιταλίας», έχει όμως ένα τεράστιο χρέος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το