Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αλλάζει το «πρόσωπο» της ΔΕΥΑΜΒ

Ο νέος κανονισμός, σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη, θα εκφράσει τη νέα ΔΕΥΑΜΒ

 

Τέλος εποχής δρομολογείται για τη ΔΕΥΑΜΒ. Με νέο κανονισμό που βασίζεται σε ευρωπαϊκές αντίστοιχες επιχειρήσεις, προβλέπεται να «ξηλωθούν» καθεστωτικές αντιλήψεις, να αλλάξουν πρόσωπα σε υπηρεσίες, να αλλάξουν γραφεία και τομείς. Θα προκηρύσσεται η θέση του γενικού διευθυντή με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό και θα δημιουργηθεί ένας εσωτερικός «πυρήνας» που θα σχεδιάζει αποκλειστικά υποδομές και έργα.

Ο νέος κανονισμός,  σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη, θα εκφράσει τη νέα ΔΕΥΑΜΒ, η οποία αποκτά «ασπίδα» απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το νέο πρόσωπο της ΔΕΥΑΜΒ, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιχείρησης Πάνος Σκοτινιώτης. Καταργούνται οι «παραδοσιακές» διευθύνσεις και τμήματα και δίνεται έμφαση στις δραστηριότητες που αφορούν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιδόματα τα οποία λάμβαναν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπάλληλοι και διευθυντικά στελέχη, χωρίς να εργάζονται και να παρέχουν υπηρεσίες, κόβονται.

«Όλα αυτά γίνονται σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία με σοβαρές επιπτώσεις στη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία δεν έχει δυνατότητα ανανέωσης προσωπικού και πρόσληψης νέων εργαζομένων σε τομείς με καίρια σημασία. Πρέπει ν’ αντιπαλέψουμε τη νέα πραγματικότητα, τις εσωτερικές αδυναμίες, αλλά και τις επιπτώσεις της γενικότερης κατάστασης. Για να πετύχουμε χρειάζεται πιο ορθολογική αξιοποίηση του δυναμικού της ΔΕΥΑΜΒ για την παραγωγή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος» τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης.

Οι αλλαγές 

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας διαθέτει τρεις Διευθύνσεις όπως και ο υφιστάμενος και εννιά Τμήματα, έναντι 11 του υφιστάμενου, 11 γραφεία έναντι 23, ενώ οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 158 έναντι 292, που προβλέπει ο σημερινός οργανισμός.

Η μείωση των Γραφείων έχει στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση του προσωπικού, με το δεδομένο ωστόσο ότι με το ίδιο προσωπικό θα πρέπει να υλοποιηθεί μεγαλύτερο αντικείμενο από ότι στο παρελθόν.

Διαχωρίζεται η συντήρηση και λειτουργία των υφισταμένων υποδομών,  από τη μελέτη και κατασκευή των νέων υποδομών. Έτσι: Δημιουργείται  Διεύθυνση Συντήρησης και Λειτουργίας Υποδομών, η οποία αναλαμβάνει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων τής πρώην Τεχνικής Διεύθυνσης. Στη συγκεκριμένη Διεύθυνση δημιουργείται και το νέο Τμήμα Άρδευσης. Επίσης, το πρώην Συνεργείο Υδρομέτρων, που ανήκε στο Τμήμα Καταναλωτών, ενσωματώνεται στο Γραφείο Εγκαταστάσεων και Δικτύων Ύδρευσης.

Υπηρεσία «εγκέφαλος»

Δημιουργείται Διεύθυνση Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών, στην οποία ανήκει πλέον το Τμήμα Μελετών και Κατασκευών Νέων Υποδομών (πρώην Τμήμα Μελετών της πρώην Τεχνικής Διεύθυνσης).

Τα δύο Εργαστήρια, Ποιότητας Νερών και Ποιότητας Λυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων, συγκροτούν το νέο Τμήμα Εργαστηριακών Ελέγχων που υπάγεται στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών, με Γραφείο Ελέγχου Ποιότητας Νερών και Γραφείο Ελέγχου Ποιότητας Λυμάτων και Βιομηχανικών Αποβλήτων. Δηλαδή ανεξαρτητοποιούνται από τα Τμήματα, το αποτέλεσμα της λειτουργίας των οποίων ελέγχουν.

Το Τμήμα Πληροφορικής μαζί με το Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του πρώην Ο.Ε.Υ. συνενώνονται στο Τμήμα Σχεδιασμού, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Πληροφορικής, το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών.

Δημιουργείται ενιαίο Οικονομικό Τμήμα από την ενοποίηση τριών Τμημάτων, δηλ.  των πρώην  Τμημάτων Λογιστηρίου, Προμηθειών και ενός  μέρους του Τμήματος Εσόδων. Το Τμήμα Καταναλωτών περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες του πρώην Τμήματος Καταναλωτών και ενός μέρους του Τμήματος Εσόδων.

Δημιουργείται Γραφείο Συλλογικών Οργάνων στο Διοικητικό Τμήμα

Δημιουργείται  το Τεχνικό Συμβούλιο κάτω από τη Γενική Διεύθυνση, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια αφενός, αλλά και την παρακολούθηση του σχεδιασμού και  της υλοποίησης των έργων αφετέρου.

Ο έλεγχος της Αέριας Ρύπανσης που ασκούσε η ΔΕΥΑΜΒ μεταφέρεται στο Δήμο Βόλου.

Αλλαγές σε σχέση με το προσωπικό

Ο γενικός διευθυντής ορίζεται μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος και ενδιαφερόμενοι εκτός ΔΕΥΑΜΒ.

Πρόσθετες παροχές προς τους εργαζομένους που προέβλεπε ο ισχύων Ο.Ε.Υ. (σε περίπτωση θανάτου, γάμου, κλπ), δίνονται πλέον μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ και εφόσον το επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία.

Πρόσθετες άδειες που προέβλεπε ο ισχύων  Ο.Ε.Υ. (για γάμο, θάνατο συγγενούς, ονομαστική εορτή, για εργαζόμενο με σύζυγο η παιδιά με αναπηρία κλπ) δίνονται πλέον μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ και εφόσον το επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία.

 

 

Καταγγελίες Δημάρχου για το «λόμπι του νερού»

 

Άσκησε κριτική στη διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ, σε υπηρεσιακό και εμμέσως σε πολιτικό επίπεδο, προανήγγειλε δομικές αλλαγές, κατήγγειλε τη Ζέττα Μακρή, αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό TRT για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» και «τσαρλατανισμό». Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης αναφέρθηκε σε λάθη, παραλείψεις και συμπεριφορές στελεχών με τις οποίες συγκρούεται, ωστόσο δήλωσε πως θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την αξιοπρέπεια της Επιχείρησης και των ανθρώπων της, ενώ κατήγγειλε τηλεοπτικό σταθμό και συγκεκριμένα το TRT και το ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Βέρα» που ζήτησαν από ιδιώτη τεχνολόγο τροφίμων, χωρίς διαπίστευση, να πραγματοποιήσει μια μέτρηση στα νερά τις Αγριάς, όπου βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά εντερόκκοκων.

«Μπορεί ο καθένας να κάνει εμπειρικά και αναπόδεικτα τον δεϋαμβολόγο, αλλά δεν μπορεί να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, γιατί αυτό είναι ποινικό αδίκημα. Τσαρλατανισμούς δεν θα ανεχθώ, δεν πρόκειται να κάνω πίσω πουθενά και δεν με ενδιαφέρει η επανεκλογή μου. Τσακώνομαι κάθε μέρα για διάφορα θέματα με τη ΔΕΥΑΜΒ, συγκρούομαι, αλλά όλα έχουν ένα όριο. Ο άνθρωπος που έκανε τις μετρήσεις για λογαριασμό ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ήρθε και με βρήκε. Παραδέχτηκε ότι έκανε μια μόνο μέτρηση, γεγονός που δεν αποδεικνύει τίποτα και μου έδωσε το χαρτί με το όνομα του σταθμού και του δημοσιογράφου από τον οποίο έλαβε εντολή να κάνει μέτρηση. Αυτόν τον τσαρλατανισμό δεν θα τον ανεχθεί κανείς», δήλωσε.

Λίγη ώρα αργότερα, στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, ο τεχνολόγος τροφίμων παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε μία μόνο μέτρηση στην Αγριά και τόνισε ότι, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης, πρέπει να παρακολουθηθεί το φαινόμενο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος προειδοποίησε ότι, εάν συνεχιστούν οι «τσαρλατανισμοί», θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Δεν θα κωλώσω πουθενά γιατί δεν με ενδιαφέρουν οι δημόσιες σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πέρασε από τη ΔΕΥΑΜΒ»

Επίθεση εξαπέλυσε χθες ο Δήμαρχος και στην κ. Ζέττα Μακρή. Μετά την επιμονή της διοικητικής και πολιτικής διεύθυνσης της ΔΕΥΑΜΒ, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις περιοχές, όπου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα εντοπίζεται έλλειψη νερού, για τις περιοχές όπου τα χλωριόντα είναι αυξημένα και για την ποιότητα των νερών των γεωτρήσεων με τις οποίες υδροδοτείται ο Βόλος, μετά από παρέμβαση της κ. Μακρή.

Η κ. Ζέττα Μακρή δήλωσε πως εφόσον η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώνει τους πολίτες με «τηλεγραφήματα» είναι υποχρεωμένη να αντλεί τα στοιχεία με εισαγγελικές παραγγελίες, γεγονός που φαίνεται να εξόργισε το Δήμαρχο. Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε ότι ουδέποτε η κ. Ζέττα Μακρή ζήτησε στοιχεία από την Επιχείρηση, στην οποία έχει να εμφανιστεί από την προεκλογική περίοδο. «Ο εισαγγελέας πρέπει να παρεμβαίνει όταν αποκρύπτονται στοιχεία, αλλά στις αρμοδιότητές του είναι και να παρεμβαίνει όταν υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών που μπορούν να προκαλέσουν ανασφάλεια ή φόβο στους πολίτες. Και όταν με τέτοιο επιπόλαιο τρόπο διαχειριζόμαστε θέματα που αγγίζουν τη δημόσια υγεία, νομίζω ότι μεγαλύτερη αρμοδιότητα έχει γι’ αυτό το θέμα ο εισαγγελέας» τόνισε.

Το «λόμπι του νερού»

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, ταυτόχρονα με τις καταγγελίες εις βάρος του συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης και της κ. Ζέττας Μακρή, αναφέρθηκε στο «λόμπι του νερού, που καιροφυλακτεί». Όπως είπε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κάποιους παρουσιάζουν σήμερα οι επενδύσεις στα απορρίμματα και το νερό.

«Το λόμπι του νερού καιροφυλακτεί και απλώνει τα πλοκάμια του σ’ όλη την Ελλάδα. Θυμίζω ότι και παλιότερα έγιναν απόπειρες, για ιδιωτικοποίηση των νερών, στη Δράκεια. Στο πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ που δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση υπάρχει μια «περίεργη» διατύπωση στο κεφάλαιο που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο προαναγγέλλει μεταρρύθμιση στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Επειδή, νομίζω, ότι η πιο σοβαρή υπηρεσία κοινής ωφέλειας που παρέχουμε ως Δήμοι είναι το νερό, θα παρακαλούσα και την κ. Ζέττα Μακρή, ως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, να μας πει τι εννοεί και αν προωθείται από την πλευρά της κυβέρνησης το θέμα της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης των νερών», δήλωσε ο Δήμαρχος και άφησε να εννοηθεί ότι η σπίλωση της ΔΕΥΑΜΒ ανοίγει την «όρεξη» σε διάφορα συμφέροντα που καιροφυλακτούν.

Επίσης ζήτησε από την κ. Μακρή, που είναι στέλεχος της κυβέρνησης, να μεσολαβήσει στο υπουργείο Υγείας ώστε να πειστεί το Νοσοκομείο να πληρώσει τις οφειλές του προς τη ΔΕΥΑΜΒ, που ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το Νοσοκομείο προχώρησε σε διακανονισμό με την Επιχείρηση τον οποίο ποτέ δεν τήρησε.

Κρυφά…
Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ενοχλημένος και από την τακτική που ακολουθείται σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο εντός της Επιχείρησης, να κρατούνται στεγανά στην ενημέρωση για την ποιότητα του νερού. Επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο όλα τα στοιχεία για την ποιότητα του πόσιμου νερού, όπως και για κάθε προμήθεια της επιχείρησης. «Όχι απλά δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα, αλλά η καλύτερη άμυνα για μας είναι όλα να είναι στο φως. Έχουν γίνει τεράστια βήματα και το επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και εγώ προσωπικά, έχουμε μεγάλη αντοχή στη δημοσιογραφική κριτική και την επιζητούμε, γιατί θεωρούμε ότι πολλές φορές μας ευαισθητοποιεί για θέματα τα οποία προκύπτουν στην καθημερινότητα. Είναι άλλο η δημοσιογραφική κριτική, ακόμη και η πιο αυστηρή, ακόμη και η πιο κακόπιστη μερικές φορές, και άλλο η συστηματική στοχοποίηση, που επιχειρείται και που πολλές φορές δημιουργεί ερωτηματικά για τα κίνητρα. Έχω δώσει εντολή να αναβαθμιστεί ο συγκεκριμένος τομέας, για να γνωρίζει ο κόσμος όσα ακριβώς γνωρίζουμε και εμείς για την ποιότητα του νερού. Τη ΔΕΥΑΜΒ και το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρας της θα τον υπερασπιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας», δήλωσε, ενώ ανακοίνωσε ότι τις μετρήσεις αέριας ρύπανσης αναλαμβάνει πλέον το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου και η αρμοδιότητα αφαιρείται από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Απάντηση Ζέττας Μ. Μακρή

Απαντώντας σε ονομαστικές αναφορές του Δημάρχου Βόλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζω:

Παλαιότερα, όταν οι δηλώσεις μου ενοχλούσαν το Δήμαρχο Βόλου, είχα «προεκλογικό παροξυσμό». Τώρα, εκτιμά ότι έχω ανάγκη να είμαι στην επικαιρότητα. Δηλαδή, για όσα καταγγέλλω με τις ενοχλητικές, για τον κ. Σκοτινιώτη, δηλώσεις μου, κουβέντα.

Τη ΔΕΥΑΜΒ, την επισκέφτηκα πράγματι προεκλογικά και μετεκλογικά την επισκέπτεται για λογαριασμό της δημοτικής μας ομάδας ο, επίσης «ενοχλητικός», κ. Τέλης Δουλόπουλος. Μου δίνει, λοιπόν, την ευκαιρία να του θυμίσω (του Δημάρχου) καταγγελίες, που έγιναν από τη δημοτική μας ομάδα και μένα προσωπικά, για παρανομίες και παρατυπίες της ΔΕΥΑΜΒ (ERGYL, οφειλόμενα από Νοσοκομείο, κ.ά.).

Εμένα, δικηγόρος είμαι άλλωστε, δεν με φοβίζει αλλά αντίθετα με καθησυχάζει η εμπλοκή του εισαγγελέα στις υπηρεσίες, στις οποίες ο Δήμαρχος είναι πολιτικός προϊστάμενος. Εκείνος, άραγε, γιατί δεν στρέφεται εναντίον αυτών, που εκτιμά ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις;

Και για να τελειώνουμε μία και καλή με την καραμέλα που πιπιλίζεται από τη Δημοτική Αρχή για την τιμητική κυβερνητική μου θέση, της γραμματέως Ισότητας των Φύλων:

Όσοι νιώθουν αδύναμοι και ανεπαρκείς να προωθήσουν έργα και δράσεις της αρμοδιότητάς τους, μπορούν να στηρίζονται σε μένα. Φαντάζομαι το βάρος που θα έχουν οι πανίσχυροι υπουργοί της κυβέρνησης, στους οποίους αναποτελεσματικοί θεσμικοί παράγοντες καταφεύγουν για κάθε θέμα ευθύνης τους. Και επειδή πληροφορήθηκα ότι ο Δήμαρχος έχει απορίες για τις πιέσεις της τρόικας, θα μπορούσε να απευθυνθεί, εκτός από μένα, και στα δύο από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού, που τον στήριξαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το