Photo Gallery, Τοπικά

Αλλάζει η χρηματοδότηση των δήμων για το μαζικό αθλητισμό

Λεζάντα: Από τη χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου

Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας χθες στο Βόλο

 

Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δήμων για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Η Γενική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης του Υπουργείου Υγείας θα ενισχύει πλέον οικονομικά τους δήμους για προτάσεις προγραμμάτων που θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν και βασική προϋπόθεση είναι αυτά τα προγράμματα να πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, όπως σε πάρκα αναψυχής που μπορούν να δημιουργήσουν οι ΟΤΑ ή σε κατασκηνώσεις. Εάν οι δήμοι δεν καταθέσουν προτάσεις, δεν θα χρηματοδοτηθούν.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο που αφορά την άθληση για όλους και την υγιεινή διατροφή, καθώς και το νέο οργανωτικό πλαίσιο που θα καθορίζει τον τρόπο της ανάπτυξης των αθλητικών προγραμμάτων παρουσίασε σε χθεσινή εκδήλωση στο δημαρχείο Βόλου ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Κώστας Παταβούκας σε αιρετούς της Μαγνησίας.

«Είναι σημαντικό να μεγαλώνουν οι γενιές έχοντας εμπεδώσει τις αξίες του αθλητισμού και έχοντας ως εφόδιο στη ζωή τους τη διά βίου άθληση και τη σωστή διατροφή, διότι έτσι κερδίζει το σύστημα υγείας αλλά κυρίως δημιουργείται μια κοινωνία που μεγαλώνει σε σωστές πρακτικές και πολιτικές. Στόχος μας είναι οι νέοι, αλλά το πρόγραμμα αφορά και το γενικό πληθυσμό, την τρίτη ηλικία και ειδικές ομάδες πληθυσμού και αυτό είναι μια πρόταση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο γι’ αυτό στοχεύουμε σε πολιτικές που στο άμεσο μέλλον θα επιφέρουν κέρδος σε πτώση του ποσοστού αυτού κατά 5%», δήλωσε ο κ. Παταβούκας.

Μέσα από ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογραφεί με το Υπουργείο Παιδείας το Υπουργείο Υγείας στοχεύει να αναπτύξει μια σειρά πολιτικών βασισμένες στο τρίπτυχο διά βίου άσκηση, σωστή διατροφή και κανόνες υγιεινής στη μαθητική κοινότητα ώστε να εμπεδώσουν από νωρίς τα παιδιά τις συγκεκριμένες αξίες.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. κ. Καρτάλης δήλωσε ότι οι δήμοι πρέπει να στοχευμένα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα προγράμματα που θέλουν να εφαρμόσουν.

«Πρέπει να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση με την παραδοσιακή πρακτική. Μπορούν να εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα για ειδικές περιοχές. Αν μια περιοχή έχει παράδοση στην κωπηλασία μπορεί να ενισχυθούν τέτοιες δράσεις, ενώ αν μια άλλη περιοχή έχει παράδοση στον περιπατητικό τουρισμό θα ενισχυθεί. Ο κ. Παταβούκας θα συνδέσει καθένα πρόγραμμα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής , δηλαδή με το βουνό του Πηλίου με τις θάλασσες στις Β. Σποράδες και νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να εξειδικευτεί για κάθε δήμο χωριστά. Ο κάθε δήμος της Μαγνησίας θα έχει την ευκαιρία σε δεύτερη φάση να καταθέσει τη δική του πρόταση», δήλωσε ο βουλευτής.

Τέλος, ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι «ο δήμος έχει την ετοιμότητα να αξιοποιήσει κάθε πρόγραμμα που θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα δεδομένου ότι διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία η οποία «επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα δώσουμε όλες ευκαιρίες για μαζικό αθλητισμό και για άθληση που θα συνδέεται ευθέως με τα θέματα της υγείας, της διατροφής και όλα τα σχετικά ζητήματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το