Τοπικά

Αλαλούμ και δυσαρέσκεια πολιτών για την πληρωμή στα Επείγοντα

Παραμένει ασαφές πότε ένα περιστατικό είναι επείγον για να μην πληρώνει στο νοσοκομείο

Η Υγειονομική Περιφέρεια έχει θέσει το ζήτημα στο υπουργείο περιμένοντας εγκύκλιο

Αλαλούμ επικρατεί με το πότε ένας ασθενής που μεταβαίνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, χαρακτηρίζεται ως επείγον το περιστατικό και δεν πρέπει να πληρώσει. Οι πολίτες διαμαρτύρονται καθώς η καταβολή των πέντε ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό ποσό, ενώ η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας εκτιμά ότι η κατάσταση παραμένει ασαφής.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Από την 1η Ιανουαρίου όσοι προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου πληρώνουν πέντε ευρώ για την είσοδο συν κάποια επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν σε εξετάσεις. Πληρώνουν όλοι; Όσοι είναι επείγοντα περιστατικά δεν πληρώνουν. Και πότε ένα περιστατικό χαρακτηρίζεται ως επείγον; Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και έχει δημιουργηθεί μια συγκεχυμένη κατάσταση.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει επισημάνει πως επείγον είναι ένα περιστατικό που θα εισαχθεί στο ίδρυμα για νοσηλεία.

Αλλά και εδώ μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες ενστάσεις.

Από την άλλη είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια διάφοροι συμπολίτες είχαν μετατρέψει το Τμήμα Επειγόντων σε χώρο για το τσεκ-απ τους, όπου μετέβαιναν όποια ώρα ήθελαν και έκαναν όλες τις εξετάσεις, χωρίς να πληρώσουν τίποτα.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Πέτρος Τομάρας υπογραμμίζει πως η κατάσταση αυτή θα έπρεπε να σταματήσει, καθώς προκαλούταν οικονομικό κόστος.

Έτσι ενεργοποιήθηκε ο νόμος για την πληρωμή των τριών ευρώ στα Επείγοντα που άμεσα έγιναν πέντε ευρώ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι δεν πρέπει να πληρώνουν εκτός από άπορους, ΑμεΑ και κάποιες άλλες κατηγορίες, όσοι αποτελούν επείγον περιστατικό.

Ο κ. Τομάρας σημειώνει πως το θέμα είναι πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι αποτελεί επείγον περιστατικό. Δηλαδή από όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσέρχονται καθημερινά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ποιοι είναι όντως επείγοντα περιστατικά.

Η Υγειονομική Περιφέρεια εκτιμά ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να στείλει μια νέα διευκρινιστική εγκύκλιο.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, θα επικρατεί ένα αλαλούμ και η δυσαρέσκεια του κόσμου θα διογκώνεται, καθώς κάποιος μεταβαίνει στο Τμήμα Επειγόντων, γιατί πραγματικά αισθάνεται ότι κινδυνεύει και όχι για να υποβληθεί σε κάποιες ιατρικές εξετάσεις γλιτώνοντας την πληρωμή, άσχετα, αν τελικά δεν εισαχθεί.

Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος τόνισε πως όσα είναι επείγοντα περιστατικά δεν θα πρέπει να πληρώνουν τα πέντε ευρώ. Ωστόσο είναι ασαφές ποια είναι τα επείγοντα. Κάθε ειδικότητα έχει 50 τέτοιες περιπτώσεις. Πληροφορηθήκαμε ότι η ιατρική υπηρεσία ζήτησε από τους διευθυντές των κλινικών να καταγράψουν ποιες είναι οι περιπτώσεις των επειγόντων περιστατικών. Αλλά αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό.

Δωρεάν τεστ Παπ

Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι οι ενδιαφερόμενες γυναίκες θα μπορούν δωρεάν να υποβάλλονται σε κυτταρολογικό έλεγχο, το λεγόμενο τεστ Παπανικολάου. Δωρεάν κυτταρολογικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου και Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου πάλι από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Σημειώνεται πως το τεστ Παπανικολάου θα γίνεται κατόπιν ραντεβού με τη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το