Τοπικά

Αιτήσεις για δωρεάν τρόφιμα

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Ζαγοράς η συμμετοχή στο πρόγραμμα διανομής
Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Ζαγοράς η συμμετοχή στο πρόγραμμα διανομής

 

Εντός των ημερών πρόκειται να ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου για συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή αποφασίστηκε να προχωρήσει και το 2013 ο Δήμος στην εφαρμογή του προγράμματος με στόχο την παροχή βοήθειας στους άπορους δημότες της περιοχής. Στην ίδια συνεδρίαση το Σώμα προχώρησε στην κατανομή ποσού 160.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ, για την υλοποίηση διαφόρων παρεμβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους.

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων θα εφαρμοστεί και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, η οποία μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων υπέβαλε ήδη σχετική αίτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βάσει του ισχύοντος προγραμματισμού, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες να υποβάλουν τις απαιτούμενες αιτήσεις στο Δήμο, με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 του ερχόμενου Μαΐου.

Οι αιτήσεις θα κατατεθούν στη συνέχεια από το Δήμο στην Περιφερειακή Ενότητα, η αρμόδια Διεύθυνση της οποίας θα τις εξετάσει και θα τις εγκρίνει, βάσει πάντα των σχετικών διατάξεων του προγράμματος, ενώ η δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως είναι μεταξύ άλλων μακαρόνια, φέτα, γραβιέρα και ρύζι, εκτιμάται ότι θα αρχίσει τον ερχόμενο χειμώνα, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δικαιούχες του προγράμματος για το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ήταν 781 συνολικά οικογένειες.

«Προχωρούμε και φέτος στην εφαρμογή του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων» επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «υποβάλοντας ήδη σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο. Πέρυσι ωφελήθηκαν 781 οικογένειες, ενώ φέτος εκτιμάμε ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Η εφαρμογή του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας» προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος άποροι θεωρούνται:

Τα άτομα και οι οικογένειες, που πληρούν το κριτήριο επιλεξιμότητας.

Παιδιά και ενήλικες που διαμένουν σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες

δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας (φιλοξενία ή κλειστή φροντίδα), για τους οποίους θεωρείται κατά τεκμήριο ότι πληρούν το κριτήριο επιλεξιμότητας (κατηγορία σιτιζόμενα άτομα).

Οι σιτιζόμενοι σε οργανωμένα συσσίτια απόρων (συσσίτια Δήμων, ενοριών, κ.ά.), που πληρούν το κριτήριο επιλεξιμότητας.

Ως εισόδημα θεωρείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Από τον υπολογισμό του ως άνω εισοδήματος εξαιρείται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κάθε άτομο ή οικογένεια, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε στη φορολογική νομοθεσία.

Όπως προαναφέρθηκε, στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η κατανομή συνολικού ποσού 160.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ζαγοράς κ. Μαρία Σαμαρά, «βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, το ποσό θα διατεθεί για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους και συγκεκριμένα για ασφαλτοστρώσεις δρόμων, διανοίξεις οδών, πλακοστρώσεις και κατασκευή προστατευτικών τοιχίων».

Επίσης, εγκρίθηκαν η κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές, καθώς και μια σειρά μελετών και πρωτοκόλλων παραλαβής έργων και προμηθειών.

Να αναφερθεί ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς- Μουρεσίου θα γίνει κατανομή ποσού 90.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το