Photo Gallery, Πολιτική

Αισιοδοξία αλλά και τριβές για τις αποκρατικοποιήσεις

Συνεδρίασε χθες το απόγευμα η διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό

Ενδοκυβερνητικά «πυρά» κατά Μπιρμπίλη – Αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή τη χρεοκοπία

Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι τόνισαν πως υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και τα χειρότερα πέρασαν.

Ωστόσο αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκάλεσαν οι δηλώσεις της Τίνας Μπιρμπίλη στην εφημερίδα “Τα Νέα” για τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι ο έλεγχος των βασικών δικτύων της χώρας θα πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο, ενώ χαρακτήρισε άκαιρη την ενδεχόμενη διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης είναι υποτιμημένη.

“Σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας” σημειώνει η υπουργός.

Υπουργοί και στελέχη δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, θεωρώντας ότι με τα όσα είπε η υπουργός επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα προσωπικό φιλολαϊκό προφίλ. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ ΝΕΤ 105,8 τόνισε πως “δεν είναι σκοπός ο καθένας να φυλάει το μετερίζι του”.

“Δεν μου αρέσει να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει στον τομέα ευθύνης του ότι ‘στα άλλα βρέστε τα, αλλά σε όσα είναι στον τομέα ευθύνης μου δεν θέλω να αποκρατικοποιηθούν’. Χρειάζεται μια συνολική πολιτική κουβέντα γι’ αυτά τα ζητήματα” τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Παρά την αμηχανία που προκάλεσαν οι δηλώσεις της κ. Μπιρμπίλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κάλυψαν την υπουργό Περιβάλλοντος.

“Η κ. Μπιρμπίλη δεν είπε κάτι που να συνιστά διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή. Έως τις 15 Απριλίου θα έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο ένα γενικό πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων” σχολίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε από το press room: “Η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτε απ’ αυτό που έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα. Μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά, όχι για τη διαχείριση”.

Την ίδια ώρα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων στις συνόδους κορυφής του Μάρτη επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια περί ανασχηματισμού, καθώς στο κυβερνών κόμμα συζητείται ευρέως το ενδεχόμενο αλλαγών ρόλων αλλά και προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι που τέθηκαν από την τρόικα με αντάλλαγμα την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου του δανείου.

Αναφερόμενος στα σενάρια αυτά, ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε μέσω του ρ/σ Βήμα FM 99.5: Κάποιος τροφοδοτεί την επικαιρότητα με αυτά. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε ότι αυτό δεν κάνει καλό, κι αν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι, να γίνει τώρα να τελειώνουμε.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι “η κυβέρνηση αποδεικνύεται δέσμια των πολιτικών της αντιφάσεων, των προσωπικών συμβιβασμών των υπουργών και των εξαρτήσεων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ελέγχουν το κράτος”.

Αισιοδοξία

Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν στη διυπουργική τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι τόνισαν πως υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και τα χειρότερα πέρασαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ύφεση ρηχαίνει και εκτίμησε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ελληνική οικονομία.

Ως προς τα σημάδια ανάκαμψης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη βελτίωση των εξαγωγών και στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ως προς το θέμα της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι παραμένει στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως προσθέτουν, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, Επικρατείας Χ. Παμπούκης, Μεταφορών Δ. Ρέππας, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου, πάντως, θα έχει εγκριθεί το συνολικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Χρονοδιαγράμματα

Το πρώτο γενικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων θα είναι έτοιμο έως τις 15 Απριλίου, ενώ ο πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή όλων των συναρμοδίων υπουργών στην ανάγκη να προταχθεί η ανάπτυξη και να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης και των αρμοδίων.

Με βάση αυτά, έως τις 15 Απριλίου θα καταβληθεί προσπάθεια να καταρτιστεί ένα γενικό πλαίσιο με προτεραιότητες και στόχους, ενώ παράλληλα αφήνεται να εννοηθεί ότι τα «δύσκολα» θέματα των αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΤ, ΟΠΑΠ κ.λπ. αναβάλλονται για την επόμενη φάση αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «ρηχαίνει η ύφεση» και εκτίμησε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ελληνική οικονομία. Ως προς τα σημάδια ανάκαμψης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη βελτίωση των εξαγωγών και στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Αύριο (σήμερα) άλλωστε, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αποστείλει στις τράπεζες επιστολή, με την οποία θα ζητά αναλυτική αναφορά για την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα θέτει και το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών με κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Προεξοφλούν την αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, χωρίς, όμως, να τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της Ευρωζώνης, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο απευθύνθηκε σε 52 αναλυτές, οι οποίοι θεωρούνται ειδικοί στα θέματα που σχετίζονται με το ευρώ.

Απαντήσεις πήρε από 38 αναλυτές. Τα 2/3 περίπου αυτών, οι 25 από τους 38, προέβλεψαν ότι θα υπάρξει μία τουλάχιστον χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και όλοι τους είπαν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει όλα τα χρέη της.

«Η Ελλάδα […] θα χρεοκοπήσει, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να επιτύχει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς της στόχους χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών και να καταστήσει διαχειρίσιμο το χρέος», είπε ο Γκάμπριελ Στάιν από την Lombard Street Research στο Λονδίνο.

Οι 14 από τους αναλυτές πιστεύουν ότι και η Ιρλανδία θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, ενώ επτά εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία.

Οι 33 αναλυτές επισημαίνουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση, ενώ οι 23 θεωρούν ικανοποιητική τη διαχείριση της κρίσης από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Ελλάδα (περί του αναπόφευκτου της αναδιάρθρωσης) υπάρχουν και σε δημοσίευμα της γερμανικής πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel, στο οποίο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της».

Παράλληλα, ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ ΈΒαλντ Νοβότνι.

Σε συνέντευξη του στο δίκτυο ORF2, ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, ανέφερε ότι αυτό θα αποτελεί ερώτημα για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης. Εάν η ανάπτυξη στην Ευρώπη βελτιωθεί, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μείνει συνεπής, σημείωσε.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια (δανεισμού) που καλείται να πληρώσει είναι εξαιρετικά υψηλά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το