Τοπικά

«Αγώνας δρόμου» για πανελλαδικές

Η κατάθεση δικαιολογητικών των υποψηφίων μέχρι Παρασκευή
Η κατάθεση δικαιολογητικών των υποψηφίων μέχρι Παρασκευή

Σε διοικητικές υπηρεσίες έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες τα Γενικά Λύκεια του Νομού Μαγνησίας από το πλήθος των διαδικασιών που πρέπει να διεκπεραιώσουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να μη χάσουν τις προθεσμίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του κωδικού πρόσβασης για τα μηχανογραφικά δελτία, αλλά και την ένταξή τους στις ειδικές κατηγορίες.

Καθημερινά προέρχονται στις γραμματείες των Λυκείων πολλά άτομα που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Το διοικητικό προσωπικό είναι ελάχιστο, ενώ πολλές φορές οι υποψήφιοι έρχονται με ελλιπή δικαιολογητικά, οπότε θα πρέπει να τα καταθέσουν εκ νέου στο σχολείο.

«Έχουμε καταντήσει διοικητικές υπηρεσίες που προσπαθούμε με λιγοστό προσωπικό να εξυπηρετήσουμε τους υποψηφίους» τονίζουν διευθυντές Λυκείων. Σε σχέση με άλλες χρονιές φέτος η εγκύκλιος για τις ειδικές κατηγορίες εστάλη καθυστερημένα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει να κάνουν απουσίες για να διαβάσουν στο σπίτι.

Για την απόκτηση του κωδικού πρόσβασης πρέπει να προσέλθουν στη γραμματεία του σχολείου όλοι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ για τις ειδικές κατηγορίες, εκεί εντάσσονται, όσοι καλύπτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η απόκτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης είναι ένα δικαιολογητικό που πρέπει να διαθέτουν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι που θέλουν να ενταχθούν σε ειδική κατηγορία. Επίσης οι πολύτεκνοι, θα πρέπει να προσκομίσουν και μία βεβαίωση από την ένωση πολυτέκνων. Ουσιαστικά ανάλογα με την κατηγορία τα δικαιολογητικά ποικίλλουν ως προς τον αριθμό. Δεν είναι, όμως λίγες οι φορές που οι υποψήφιοι είναι ανενημέρωτοι, ενώ έρχονται δύο φορές στη γραμματεία, την πρώτη για να ενημερωθούν και τη δεύτερη για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι υποψήφιοι για λόγους υγείας των γονιών, θα πρέπει να προσκομίσουν και πιστοποιητικό από υγειονομική επιτροπή, αν ο γονέας δεν έχει κινητική αναπηρία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά υποδιευθύντρια Λυκείου, «αυτή την περίοδο δεχόμαστε τις αιτήσεις για τους κωδικούς πρόσβασης, τις ειδικές κατηγορίες, ενώ θα δώσουμε και τις βαθμολογίες του δεύτερου τετραμήνου για να ξέρουν οι μαθητές την επίδοσή τους ενόψει και εξετάσεων. Παράλληλα μαζεύουμε τα δικαιολογητικά για τις απουσίες των μαθητών της Γ’ τάξης που μένουν σπίτι και διαβάζουν. Μόνο για τις απουσίες των μαθητών, θα έπρεπε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο άτομο για να δέχεται τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι γονείς. Παράλληλα φτιάχνουμε τις καρτέλες των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ετοιμάζουμε και την ύλη των μαθημάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία που έχει μετατρέψει τα Λύκεια σε διοικητική υπηρεσία.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χθες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η συγκρότηση των λυκειακών επιτροπών, χωρίς να λείπουν, όμως και τα παράπονα καθηγητών που θα μεταβούν σε άλλο Λύκειο, από αυτό που διδάσκουν, προκειμένου να βοηθήσουν στον τομέα των πανελλαδικών εξετάσεων. Εκτιμάται πως γύρω στα 120 άτομα θα μετακινηθούν τις ημέρες των εξετάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το