Πολιτική

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Συνάντηση Σαμαρά με εκπροσώπους 13 μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να διαμορφώσει ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους 13 μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση είπε ο πρωθυπουργός λειτουργεί η πρόσφατη απόφαση του Γιουρογκρούπ που βάζει τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με το grexit και σταθεροποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα συνέχισε η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας. Ζήτησε δε από τους εκπροσώπους των πολυεθνικών όχι απλώς να παραμείνουν στην χώρα αλλά και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων προϊόντων. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι υπάρχει σαφής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και αυτό φαίνεται απ’ όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη.  Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το τοπίο στη χώρα με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι προχωρούν και οι παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενώ και οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα, Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και νέα συνάντηση των δύο πλευρών σε ένα μήνα. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση εμφανίστηκε ικανοποιημένος και τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα  οι εταιρίες ζητούν διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται, και κυρίως να αρθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα. Για το φορολογικό ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει να ψηφιστεί καθώς είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση χωρίς όμως να διευκρινήσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις γιορτές.

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει ήδη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος και ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. ” Στις αρχές του 2013 ευελπιστούμε να δούμε τις πρώτες επενδυτικές κινήσεις, στοχεύουμε στην καταπολέμηση ανεργίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας” δήλωσε και πρόσθεσε ότι  εταιρίες ζητούν σταθερότερο φορολογικό καθεστώς, κάτι το οποίο θα γίνει και με το νέο επενδυτικό νόμο.

«Πρέπει να αποδείξουμε στους μητρικούς μας ομίλους ότι η Ελλάδα έχει γίνει αξιόπιστη, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού νέων επενδύσεων. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με λόγια, αλλά χρειάζονται πράξεις», έλεγε κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικού ομίλου αποτιμώντας προς «Το Βήμα» τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων με τους επικεφαλής 13 πολυεθνικών ομίλων που έχουν ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες χαρακτήρισαν θετική την συνάντηση και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μετά από τις τελευταίες εξελίξεις για την χορήγηση της δανειακής δόσης.

Αν και ο πρωθυπουργός έμεινε στη συνάντηση ίσως μικρότερο διάστημα απ΄ ότι προγραμματιζόταν, περί τα 35 – 40 λεπτά, ορισμένοι εκ των επιχειρηματικών στελεχών που συμμετείχαν ρώτησαν τι σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει με τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις – ανέρχονται περίπου στα 9 δις. Ευρώ – και αν το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την προσεχή άνοιξη, θα περιέχει φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στελέχη που συμμετείχαν στην συνάντηση έλεγαν ότι δεν έλαβαν ιδιαίτερα σαφείς απαντήσεις σ΄ αυτά τα συγκεκριμένα θέματα. Αναφορικά βεβαίως με τα θέματα γραφειοκρατίας  και διευκόλυνσης των επενδύσεων διαπίστωσαν την κυβερνητική πρόθεση να αντιμετωπιστούν σε κάθε περίπτωση.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών των πολυεθνικών ομίλων συνίσταται στο γεγονός ότι εντός του 2013 να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά, έτσι ώστε περί τα τέλη του χρόνου να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης κι από το 2014 να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα. Βεβαίως όπως έλεγε πηγή που συμμετείχε, οι επενδύσεις που πιθανόν να γίνουν το 2014 πρέπει να προγραμματιστούν από το 2013. Και γι΄ αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί η «αξιοπιστία μας προς τους μητρικούς ομίλους».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το