Πολιτική

Αγνοούνται 22 Αφγανοί μετανάστες στη θάλασσα

Βυθίστηκε το πλοίο που τους μετέφερε ανοιχτά της Κέρκυρας

ΑΘΗΝΑ, 17. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δυτικά της Κέρκυρας έρευνες που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής για τον εντοπισμό 22 Αφγανών παράνομων μεταναστών που επέβαιναν μαζί με άλλους 241 ομοεθνείς τους σε ξύλινο σκάφος το οποίο βυθίστηκε. Οι μετανάστες επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος «Hasan Reis» και ταξίδευαν προς Ιταλία, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ βρισκόταν 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας, όπου και τελικώς βυθίστηκε.

Στην περιοχή έσπευσαν σκάφη του λιμενικού και παραπλέοντα σκάφη. Οι 241 από τους μετανάστες περισυλλέγησαν από το φορτηγό πλοίο «Momentum scan», με σημαία Ολλανδίας και μεταφέρθηκαν συνοδεία πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Τριάντα από αυτούς που είχαν μικροτραυματισμούς, λόγω του ότι στην περιοχή που περισυλλέγησαν επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Από την πληροφόρηση που υπήρξε από τους διασωθέντες, ο αριθμός των επιβαινόντων στο «Hasan Reis» ανήρχετο σε 263. Έρευνες διεξήχθησαν καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας, για τον εντοπισμό των 22 αγνοουμένων, από C-130, ελικόπτερο Super Puma και παραπλέοντα σκάφη.

Οι έρευνες παραμένουν μέχρι στιγμής άκαρπες. Στην επιχείρηση εντοπισμού των μεταναστών συμμετέχουν δύο Super Puma, τα πέντε παραπλέοντα σκάφη, και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Εξάλλου κρυμμένοι σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη ημιφορτηγού βρέθηκαν 18 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων δύο ανήλικοι, που ήθελαν να ταξιδέψουν από το λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία. Λιμενικοί συνέλαβαν τον 32χρονο οδηγό του οχήματος και τους παράνομους μετανάστες. Οι δύο ανήλικοι αφέθησαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα.

Θέλουν φράχτη στον Έβρο

Η προοπτική δημιουργίας του φράχτη μήκους 12,5 χλμ. στην περιοχή του Έβρου φαίνεται πως συναντά την αποδοχή της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, το 73% συμφωνεί με την κατασκευή του φράχτη.  Αντίστοιχα, έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής δείχνει ότι το 59% των ερωτηθέντων «σίγουρα» και «μάλλον» συμφωνούν με το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο γκάλοπ της Public Issue, τέλος, οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 56% ότι «σίγουρα» ή μάλλον» ο φράχτης μπορεί να εμποδίσει το μεταναστευτικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το