Photo Gallery, Τοπικά

Έρχονται επιθεωρητές περιβάλλοντος στην Κάρλα

Παρέμβαση της υπουργού μετά την αποκάλυψη ότι λύματα από το βιολογικό της Λάρισας οδηγούνται στη λίμνη


Επιστολή στην Τ. Μπιρμπίλη από τον Π. Σκοτινιώτη που σήμερα καταθέτει μηνυτήρια αναφορά – Αντίδραση του Τοπικού Συμβουλίου Καναλίων που απειλεί με προσφυγή στην Ε.Ε.

Εντολή για περιβαλλοντική επιθεώρηση στην Κάρλα και στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας για να διαπιστωθεί ο αποδέκτης των αστικών λυμάτων της γείτονος, έδωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ.Τίνα Μπιρμπίλη.

Σήμερα, εξάλλου, ο Δήμαρχος Βόλου θα καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη και τυχόν ποινικών ευθυνών, μετά την αποκάλυψη ότι η έξοδος του  βιολογικού  καθαρισμού της Λάρισας οδηγείται στο κανάλι της Κάρλας, όπου επίσης οδηγούνται αγωγοί από βιοτεχνίες.

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Επιτροπής περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλη και τον ενημέρωσε ότι οι επιθεωρητές θα διενεργήσουν έλεγχο μέσα στην εβδομάδα.

Το Τοπικό Συμβούλιο Καναλίων δηλώνει αποφασισμένο να προσφύγει στην Ε.Ε. και η Ελλάδα θα τιμωρηθεί γιατί ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε ως περιβαλλοντικό εξελίχθηκε σε βόθρο.

Να διενεργηθεί άμεσα ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση στη λίμνη Κάρλα, από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ζήτησε  ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επιστολή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να ελεγχθεί κάθε πηγή ρύπανσης και τυχόν επιβάρυνση του Παγασητικού. Λημναίο περιβάλλον δεν μπορεί να είναι αποδέκτης αστικών λυμάτων δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού και ο κ. Σκοτινιώτης τονίζει ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η λίμνη αυτή να καταντήσει βόθρος. Όπως επίσης δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης, υπογραμμίζοντας την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), μείζονος σημασίας περιβαλλοντικά έργα, με στόχο τη θωράκιση του Παγασητικού από τα αστικά απόβλητα ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου. O κ. Σκοτινιώτης ζητεί, επίσης, από την Υπουργό να υλοποιηθούν  όλες οι διατάξεις της σχετικής  Κοινής Υπουργικής Απόφασης  που προβλέπουν τον έλεγχο της ποιότητας των νερών και  την προστασία της λίμνης, με το σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων, καθώς και την κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον περιορισμό της ρύπανσης  των νερών της Τάφρου 1. Σήμερα, εξάλλου, ο Δήμαρχος Βόλου θα καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη και τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλης που ενημέρωσε την Υπουργό κατέθεσε χθες επερώτηση και ζητά να απαντηθεί αν ο σχεδιασμός  του έργου της Κάρλας περιέλαμβανε την παροχέτευση των λυμάτων του βιολογικού της Λάρισας, ο δήμαρχος της οποίας υποστηρίζει ότι αποδέκτης είναι μεν ο Πηνειός, αλλά όλοι γνώριζαν ότι το κανάλι της Κάρλας «συνδέεται» με το ποτάμι και την έξοδο του αγωγού αστικών λυμάτων.

Σήμερα το θέμα της Κάρλας θα τεθεί στην περιφερειακή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο πρόεδρος της τοπικής ενότητας Καναλίων κ. Τριανταφύλλου, δήλωσε ότι περιμένει την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων  «Πράγματι στο λίγο αυτό διάστημα που αναλάβαμε σαν νέα αρχή της Τοπικής Κοινότητας Καναλίων τα καθήκοντά μας υπήρχαν υποψίες ότι τα νερά που εισέρχονταν στη λίμνη είναι μολυσμένα. Οι υποψίες εντάθηκαν όταν εδώ και καιρό βρέθηκαν χιλιάδες νεκρά ψάρια στην επιφάνεια της λίμνης. Το γεγονός αυτό είχε πάρει και τότε δημοσιότητα αλλά όπως φαίνεται κανένας δεν ενδιαφέρθηκε.

Τα Κανάλια λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, βρίσκονται ακριβώς δίπλα

στη λίμνη, είχαν ανέκαθεν την μεγαλύτερη σχέση με τη λίμνη Κάρλα. Μετά την αποξήρανση το κλίμα άλλαξε, αμέτρητες γεωτρήσεις που δημιουργήθηκαν για να αρδεύσουν τα χιλιάδες στρέμματα της αποξηραμένης λίμνης  άρχισαν μετά από μερικά χρόνια να στερεύουν η μία μετά την άλλη και στο τέλος αυτές που απέμειναν άρχισαν να βγάζουν υφάλμυρο νερό. Ο τόπος άρχισε να υποχωρεί, να προκαλούνται ρήγματα κλπ», τονίζει

Προσφεύγουν στην ΕΕ

Όταν άρχισαν τα έργα ανασύστασης της λίμνης επισημαίνει ο κ.Τριανταφύλλου,  κάποιοι καχύποπτοι υποστήριζαν ότι η νέα λίμνη θα είναι μια λεκάνη απορροής λημμάτων δηλαδή ένας μεγάλος βόθρος. «Οι περισσότεροι λέγαμε μα πώς είναι δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης να το αφήσουν ανεξέλεγκτο να καταστραφεί. Δυστυχώς η εξέλιξη δικαίωσε αυτούς που ήταν καχύποπτοι. Έχει αναφερθεί από κατοίκους του χωριού μας, ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα στα νερά που εισέρχονται εντός του ταμιευτήρα παρατηρείται δυσοσμία και είναι βαμμένα με παράξενα χρώματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες υποψίες για την καταλληλότητά τους. Φυσικά για μία ακόμη φορά οι εξελίξεις μας πρόλαβαν.

Ο Δήμος μπορεί και πρέπει έστω και τώρα να προμηθευτεί και να

τοποθετήσει άμεσα μηχανισμό στο σημείο όπου εισέρχονται τα νερά στην

Κάρλα για να γίνεται συνεχείς ανάλυση και καταγραφή της ποιότητας των

νερών έτσι ώστε να ενημερώνονται οι δημότες αλλά το σημαντικότερο να

ενημερώνονται οι αρμόδιοι για τυχόν παρεμβάσεις.

Σήμερα μετά απ’ όλη αυτή την αρνητική εξέλιξη περιμένουμε πλέον την

παρέμβαση των αρμοδίων για να σταματήσει άμεσα αυτό το έγκλημα», αναφέρει και ανακοινώνει ότι οι κάτοικοι θα προβούν σε μπάζωμα-φράξιμο των σημείων που εισέρχονται τα νερά από τον Πηνειό στην Κάρλα και θα καταγγελθούν  οι υπεύθυνοι ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας ως περιβαλλοντικό.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Ο δήμαρχος Βόλου καταθέτει σήμερα μήνυση κατά παντός υπευθύνου και σε επιστολή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής:

«Έντονη ανησυχία προκαλούν στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία στην Κάρλα και, μέσω αυτής, στον Παγασητικό Κόλπο συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα.

Προκύπτει, συνεπώς, κατεπείγουσα ανάγκη να  ελεγχθεί άμεσα κάθε πιθανή πηγή ρύπανσης της λίμνης Κάρλας, είτε αυτή προέρχεται από επιχειρήσεις της περιοχής, είτε από το βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας δεδομένου ότι το κανάλι της Κάρλας βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο όπου καταλήγουν τα νερά του βιολογικού στον Πηνειό,  είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, η νομοθεσία μας δεν επιτρέπει την παροχέτευση λυμάτων   σε λίμνη. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να ελεγχθούν τόσο οι σημειακές όσο και οι διάχυτες πηγές ρύπανσης. Θα πρέπει να ελεγχθεί, επίσης, αν προκαλείται επιβάρυνση στον ευαίσθητο κόλπο του Παγασητικού.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει δώσει σκληρό αγώνα, προκειμένου να προχωρήσει η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και να διασφαλιστεί ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας της. Για να το πετύχουμε δε αυτό, η  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ανέθεσε το 1996 στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.) και χρηματοδότησε ειδική μελέτη, τα πορίσματα της οποίας ενσωματώθηκαν στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.   Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας αποτελεί  έργο ζωής για την περιοχή μας και δικαιολογημένα θεωρήθηκε ως  η σημαντικότερη αποκατάσταση υγροβιοτόπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως γίνεται κατανοητό, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η λίμνη αυτή να καταντήσει βόθρος. Όπως επίσης δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου. Πολλώ μάλλον σε μια εποχή όπου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μείζονος σημασίας περιβαλλοντικά   έργα, με στόχο  τη θωράκιση του Παγασητικού από τα αστικά απόβλητα ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου.

Γνωρίζοντας, κυρία Υπουργέ, τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες σας, περιμένουμε να κινηθείτε τάχιστα, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ώστε να ακολουθήσει η άμεση και δραστική αντιμετώπιση του σοβαρότατου  αυτού προβλήματος. Επείγει, τέλος, να υλοποιηθούν  όλες οι διατάξεις της σχετικής  ΚΥΑ που προβλέπουν τον έλεγχο της ποιότητας των νερών και  την προστασία της λίμνης, με το σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων, καθώς και την κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον περιορισμό της ρύπανσης  των νερών της Τ1».

Προτάσεις

Εν όψει των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση της λίμνης Κάρλας, η παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη» επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο 6 από τις προτάσεις του συνολικού πλαισίου των 30 θέσεων που κατέθεσε η παράταξή για το περιβάλλον, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα στην προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος της Κάρλας.

-Άμεση θέση σε λειτουργία ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ενίσχυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ύδατος και σύσταση Περιφερειακών  Συμβουλίων Ύδατος.

-Εκπόνηση «Προγραμμάτων – Μέτρων, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και τη μη ελεγχόμενη ρίψη αποβλήτων από τις βιομηχανίες της περιοχής. Επεξεργασία σε συνεργασία με τους Δήμους που συνδέονται με τον Πηνειό και τους παραποτάμους του εξειδικευμένου Σχεδίου «Προγραμμάτων – Μέτρων» για την προστασία του Πηνειού.

-Επικαιροποίηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 όλων των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Πηνειού και των παραποτάμων του, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

– Εφαρμογή συστημάτων ελέγχου της  ποιότητας των υδάτινων εισροών για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας.

-Συστηματική καταγραφή όλων των βασικών εστιών ρύπανσης, (τυροκομεία, σφαγεία, ελαιοτριβεία, μονάδες επεξεργασίας ντομάτας κ.λπ.), με διαμόρφωση πλαισίου  συστάσεων στους επιχειρηματίες για τήρηση συγκεκριμένου σφιχτού χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης. Οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού της Περιφέρειας με προδιαγεγραμμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, με στόχο τη συστηματική προστασία των ποταμιών της Θεσσαλίας (Πηνειός, Ελασσονίτης, Τηταρίσιος, Ληθαίος κλπ). Υποβολή υποχρεωτικής έκθεσης ανά δίμηνο, με προτάσεις συμμόρφωσης για τη συνεπή εφαρμογή του νόμου.

-Κατάρτιση «μαύρης λίστας» και «λευκής λίστας» επιχειρήσεων, με κριτήριο την συμμόρφωσή τους με την περιβαλλοντική νομοθεσία («περιβαλλοντική ενημερότητα»).

-Συγκρότηση Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με έδρα τη Λάρισα – κατά τα πρότυπα του ποταμού Ασωπού- με «αντένες» τις υπηρεσίες περιβάλλοντος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, που θα μεριμνούν  για τον ουσιαστικό έλεγχο της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων από τις βιομηχανίες.

Αδράνεια από τις αρχές

«Κοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι ο Ταμιευτήρας της Κάρλας έχει προβλήματα ρύπανσης από διάφορες αιτίες και πηγές. Παρόλα αυτά παρατηρείται πλήρης αδράνεια από τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της ποιότητας των νερών της λίμνης.Το έργο αυτό, το οποίο χαρακτηρίστηκε περιβαλλοντικό, έτυχε σημαντικής χρηματοδότησης από της Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης περιβάλλοντος στην Ε.Ε. Δεν επιτρέπεται επομένως να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία η κατάσταση των νερών της Κάρλας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  καθαρότητα των νερών του Πηνειού. Το παράδειγμα του Ασωπού είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Φορείς και αρχές της Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το ΥΠΕΚΑ οφείλουν να επιβλέψουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτροπή της ρύπανσης του Πηνειού, της Κάρλας και του Παγασητικού. Οι οικολογικές οργανώσεις είχαν συνηγορήσει στην Ε.Ε. για την κατασκευή του ταμιευτήρα και, εάν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα, προτίθενται να προσφύγουν στην Ε.Ε. για την επίλυσή του. Κανείς δεν επιτρέπεται να ενεργεί κατά του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά και οι πολίτες απαιτούν μια λίμνη που να είναι πηγή χαράς και οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής. Οι οργανώσεις μας απαιτούν την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος της λίμνης με τη διασφάλιση της καθαρότητας των νερών της. Η απαίτηση αυτή είναι απαίτηση του κάθε πολίτη της περιοχής μας» τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής και της οργάνωσης ΚΕΜΕΒΟ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το