Πολιτική

Έντονο παρασκήνιο και εντάσεις στη ΝΔ εν όψει «ανασχηματισμού»

Εν αναμονή των αποφάσεων του προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά

ΑΘΗΝΑ, 28.

Εσωκομματικές εντάσεις κυριαρχούν στη ΝΔ εν όψει των επικείμενων αλλαγών που έχει προγραμματίσει ο Αντώνης Σαμαράς στο σχήμα των τομεαρχών. Στελέχη δίνουν μάχη χαρακωμάτων, ενώ δυναμική εμφάνιση έκανε εκ νέου το «Δίκτυο 21».
Σύμφωνα με το BHMA online, την Τρίτη, ο επικεφαλής του «Δικτύου 21», δικηγόρος Φ. Κρανιδιώτης, περιέγραψε το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να γίνουν οι αλλαγές:  «Οι καιροί που ήδη ήρθαν, η πατρίδα, απαιτούν ιδεολογικούς μαχητές και όχι ντιντήδες. Απαιτούν σημαιοφόρους και όχι κομψευόμενους διαδρομιστές» αναφέρει με άρθρο του ο κ. Κρανιδιώτης και συνεχίζει, ρίχνοντας το «καρφί» του στους οπαδούς του «μεσαίου χώρου»: «…Ανόητοι διαχειριστές νόμισαν πως θα κάνουν πολιτική μόνο με την «επικοινωνία», πουλώντας τη γυαλιστερή συσκευασία της κενής ματαιοδοξίας τους. Μεσαιοχωρίτικος αγράμματος «αυτισμός»« Οι απόψεις αυτές του κ. Κρανιδιώτη έχουν προκαλέσει ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και τον έφεραν στο επίκεντρο της αρνητικής κριτικής. Ακόμη ένα σημείο του προ ημερών σχολίου του το οποίο ενίσχυσε τα «δηλητηριώδη» σχόλια βουλευτών και στελεχών της ΝΔ ήταν οι εξής δύο επισημάνσεις:
«Υπάρχει ο τρόπος που διαπρέπει διακομματικώς στην Ελλάδα, της καμαρίλας, όπου κάθε κομψευόμενος που δεν έχει δουλέψει ποτέ, διασπείρει φήμες για ανύπαρκτες «συγκρούσεις», υπονομεύει τη συλλογικότητα και προσπαθεί να «κοντύνει» όποιους θεωρεί απειλή, π.χ., για το βαμμένο του μαλλί και το ασήμαντο εγώ του».
«Λίγο γκλαμουριά, πολύς βερμπαλισμός αλλά, αδέρφια, άμα δεν υπάρχει ιδεολογική ραχοκοκαλιά, μόνο με «αδερφίστικα» κόλπα, δεν κάνεις πολιτική. Ούτε κόμμα ούτε χώρα πάει έτσι μπροστά».
Ο κ. Κρανιδιώτης, που είναι από τους πιστούς στον κ. Σαμαρά εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνει σε άλλο σημείο ότι χρειάζονται μερικοί «εμπρηστές» για να «κάψουν τα ξερά και τα ζιζάνια» ώστε να μπορέσει το κόμμα να «οργώσει», να «σπείρει» και να θερίσει το «υγιές μέλλον».
Το διαδικτυακό άρθρο του κ. Κρανιδιώτη δημοσιεύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, την επόμενη ημέρα της συνάντησης του κ. Σαμαρά με στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, εν όψει του ανασχηματισμού. Ο κ. Κρανιδιώτης για να αποφύγει τη σύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα της ΝΔ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «μιλάει γενικά» και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά πολλοί στο παρασκήνιο άρχισαν τις εκτιμήσεις.
Πολλοί βουλευτές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και περιμένουν τις αλλαγές του κ. Σαμαρά για να αξιοποιηθούν. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά ποιους θα χρησιμοποιήσει στο νέο σχήμα των τομεαρχών. Όλα θα οριστικοποιηθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και όσο υπάρχει η εκκρεμότητα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για το τι πρέπει να γίνει

Εν αναμονή αποφάσεων

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Αντώνη Σαμαρά για τις αλλαγές στη δομή και τα πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού τελούν όλοι στη Νέα Δημοκρατία. Το νέο σχήμα, η ανακοίνωση του οποίου τοποθετείται περί τα Φώτα, δεν αποκλείεται να είναι και το «εκλογικό επιτελείο» του κόμματος, καθώς η ηγετική ομάδα κρίνει ως εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Υπό την έννοια αυτή, καθίσταται σαφές ότι, για πολλά στελέχη, η συμμετοχή τους στα κομματικά όργανα, σε αυτή τη συγκυρία, αντιμετωπίζεται ως προθάλαμος ακόμη και υπουργοποίησης σε περίπτωση που η όποια εκλογική αναμέτρηση καταλήξει νικηφόρα για τη Νέα Δημοκρατία.
Με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, το παρασκήνιο κυριαρχείται από κινήσεις στελεχών που επιδιώκουν είτε να διασωθούν του ανασχηματισμού είτε, στον αντίποδα, να καταλάβουν θέσεις στον κομματικό μηχανισμό.  Ταυτόχρονα, αναζωπυρώνεται η σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ των ακραιφνών «σαμαρικών» και των στελεχών που βρίσκονται εντός Ν.Δ. και πλαισίωσαν σε δεύτερο χρόνο τον κ. Σαμαρά ή βρέθηκαν ακόμη και απέναντί του στην, προ 13 μηνών, κούρσα διαδοχής.
Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά, παραμονή Xριστουγέννων, με σειρά στελεχών πυροδότησαν νέο κύκλο σεναρίων, καίτοι οι περισσότερες εξ αυτών είχαν, όπως λένε οι συνεργάτες του προέδρου, τυπικό χαρακτήρα ανταλλαγής ευχών. Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, επί παραδείγματι, που συναντήθηκε επί σχεδόν μία ώρα με τον κ. Σαμαρά, εμφανίζεται ως ένα από τα στελέχη που δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί στο νέο σχήμα, δίχως ωστόσο να προκύπτει πως κάτι τέτοιο αποτελεί ειλημμένη απόφαση του προέδρου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, που έχει επανακάμψει στον στενό κύκλο των «καραμανλικών», εμφανίζεται πρόθυμος να συμμετάσχει, αρκεί -όπως λέει- το στοίχημα να είναι ενδιαφέρον.
Κρίσιμες θεωρούνται οι αλλαγές στο, υπό τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, επικοινωνιακό επιτελείο, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι ο -ούτως ή άλλως αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος- Δημ. Αβραμόπουλος θα απαλλαγεί από τον τομέα Εξωτερικών που σήμερα κατέχει. Οι δύο πολιτικοί βρέθηκαν τη Δευτέρα στην Αρκαδία, απ’ όπου και κατάγονται, ενώ πληροφορίες που τους ήθελαν να συναντώνται με τον ευρισκόμενο στο Ναύπλιο Αντ. Σαμαρά δεν επιβεβαιώνονταν.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η χθεσινή δήλωση του αναπλ. τομεάρχη Οικονομίας κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος, αφού υπενθύμισε στο κρατικό ραδιόφωνο πως είναι μέλος του κόμματος «από το 1974, από παιδί με κοντά παντελονάκια» και δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να είναι και απλός στρατιώτης, προσέθεσε πως «όταν έρθει η ώρα και με το καλό γίνουμε κυβέρνηση, τότε θα φιλοδοξώ και για κάτι παραπάνω».

«Υπάρχουν αυθαίρετα

στην κεντροδεξιά»

«Αυθαίρετα» στον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο βλέπει ο γραμματέας της ΝΔ Αν. Λυκουρέντζος φωτογραφίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη. «Η ΝΔ είναι η μεγάλη δημοκρατική και λαϊκή παράταξη. Αν κατασκευάζονται κάποια αυθαίρετα στον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα» είπε στον realfm 97.8. Ο κ. Λυκουρέντζος ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στο σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, εμφανίστηκε θετικός λέγοντας πως το κόμμα του είναι υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.  «Δεν θα τοποθετηθώ αν δεν δω τις προτάσεις της κυβέρνησης. Εμείς πάντως δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ» τόνισε. Ο κ. Λυκουρέντζος επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν φοβάται τις εκλογές, «οι αγορές τις φοβούνται» είπε μεταξύ άλλων, σημείωσε ωστόσο ότι δεν ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τη στιγμή που δεν μπορεί να τις επιβάλει. «Ο λογαριασμός της κυβέρνησης δεν βγαίνει. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από αλλαγή πολιτικής με τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το