Οικονομία, Πολιτική

Ένεση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ στην αγορά από την ΕΤΕπ

Μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Στην άμεση εκταμίευση κονδυλίων μέχρι 750 εκατ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΕΤΕΠ Βέρνερ Χόγιερ την Πέμπτη.

Πρόκειται για την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας εγγυήσεων, με το οποίο απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και νέες χρηματοδοτήσεις, υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Με τη συμφωνία αυτή μπορούν να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις δανείων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως η ενέργεια, η παιδεία, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφήσουν από το συνολικό πακέτο περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας έτσι μία σημαντική «ένεση» ρευστότητας στην αγορά.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη βούλησή μας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Με τη συμφωνία «σηματοδοτούμε στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό λαό ότι θα μείνουμε εδώ και θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ, με αυτό το πακέτο ρευστότητας, το οποίο δίνει ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε ο κ. Χόγιερ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος νωρίτερα είχε μεταβεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διότι βοηθά την πραγματική οικονομία.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προχωρήσει ταχύτατα στην εκταμίευση τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ ως δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έδωσε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ.

Μετά τη συμφωνία των 750 εκατ. ευρώ που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Βέρνερ Χόιερ είχε συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη, για να εξειδικεύσουν το «πού» και το «πότε» θα προχωρήσει και άλλο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τους μικρομεσαίους, ύψους ενός δισ. ευρώ, που αναμένεται να διοχετευτεί στην αγορά το Νοέμβριο. «Στόχος της ΕΤΕπ είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο κ.Χόιερ, τον οποίο ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «φίλο της Ελλάδας».

«Σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ και συμπλήρωσε πως αισθάνεται σίγουρος -μετά τη συνάντηση που είχε και με τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο- ότι «θα εισρεύσουν πολύ γρήγορα τα λεφτά στην αγορά».

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε και θέμα κάλυψης των εγγυητικών επιστολών των εξαγωγικών επιχειρήσεων που σήμερα δεν γίνονται δεκτές στο εξωτερικό, με την εγγύηση της ΕΤΕπ. Ο κ.Χόιερ, αν και δεν δεσμεύτηκε, δήλωσε στον κ.Χατζηδάκη πως η ΕΤΕπ εξετάζει θετικά το αίτημα.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες υλοποίησης επενδύσεων

Την Ομάδα Ελέγχου Μικρών Έργων επισκέφθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα επιτευχθεί επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Μετά την επίσκεψη του στους χώρους όπου λειτουργεί το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα, τόνισε ότι το ΥΠΑΝ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ξεμπλοκάροντας επενδύσεις που για καιρό στοιβάζονταν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

«Η σύσταση της Ομάδας Ελέγχου Μικρών έργων σε συνδυασμό με την χρήση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων θα μας επιτρέψει να ξεμπλοκάρουμε 1.624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταικών συστημάτων και να τις χρηματοδοτήσουμε μέχρι το τέλος του έτους με 274 εκατ. ευρώ» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μια γενικότερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων. «Όπως γνωρίζετε έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση όλων των μεγάλων επενδύσεων – άνω των 50 εκατ. ευρώ – προκειμένου να πάνε στη Βουλή για κύρωση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης, με το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα καταθέσουμε στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων» επισήμανε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το