Πολιτική

«Παράθυρο» για νέο κούρεμα του χρέους

Μοσκοβισί: Εύχομαι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην εξαντληθεί

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής άφησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την τρόικα και ότι «είναι ουσιώδες να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της». «Εύχομαι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην εξαντληθεί», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη γαλλική πρεσβεία. Προηγήθηκαν συναντήσεις του γάλλου υπουργού με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Η λέξη-κλειδί είναι η «αποφασιστικότητα» της Ελλάδας να εφαρμόσει μέχρι τέλους τις μεταρρυθμίσεις, να φέρει εις πέρας τις «διαρθρωτικές αλλαγές» και να κάνει «πιο αποτελεσματική την δημόσια διοίκηση», είπε ο γάλλος υπουργός.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αναπόφευκτες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι «αφήνει την τρόικα να χειριστεί αυτά τα ζητήματα».

Παρόμοια ήταν η αντίδρασή του όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάσω την τάδε ή την δείνα απόφαση», όμως «η δημόσια διοίκηση πρέπει να εκσυγχρονιστεί».

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν επιθυμία και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Είναι, πρώτα απ’ όλα, μια επίσκεψη φιλίας σ’ αυτές τις περίπλοκες συνθήκες. Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Υποστήριξε την συμμετοχή της στο ευρώ και σήμερα υποστηρίζει την συνοχή της ευρωζώνης».

Δήλωσε απερίφραστα αντίθετος στον διαχωρισμό Βορρά-Νότου και σε τυχόν διάσπαση της ευρωζώνης στην οποία τόνισε ότι επιθυμία της Γαλλίας είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες-μέλη.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά τόνισε την ανάγκη «η βούληση να μεταφραστεί σε πράξεις» και «οι μεταρρυθμίσεις να φθάσουν μέχρι το τέλος για να έχουν αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι «όλες οι προσπάθειες της Ελλάδας θα έχουν την υποστήριξη της Γαλλίας», όπως «η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος». Πρέπει «οι προσπάθειες να έχουν σοβαρότητα» προκειμένου «ο ελληνικός λαός να αποκτήσει πάλι ελπίδα».

Ο κ. Μοσκοβισί συνέφαγε το μεσημέρι με γάλλους επικεφαλής επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μετέφερε την επιθυμία τους να παραμείνουν στη χώρα μας και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο γάλλος υπουργός Οικονομικών στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βρεθεί λύση και για το ζήτημα του χρέους.
«Για μας δεν υπάρχει θέμα ότι η Ελλάδα ανήκει εξ ολοκλήρου στη νομισματική ένωση και ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει τη θέση της ανάμεσά μας» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

ΔΝΤ: Υπάρχουν επιχειρήματα για να δοθεί επιπλέον χρόνος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» για να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα, ώστε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Ταμείου.
«Υπάρχουν καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον.

 

Διαψεύδει ο Γ. Στουρνάρας για τρίτο πακέτου διάσωσης

O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε την Πέμπτη δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης.
«Τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας», είπε σε αυστηρό τόνο ο Στουρνάρας στο Reuters.
Στην ίδια γραμμή ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζ.Ράις, είπε νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επικεντρώνονται στο να τεθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής στη σωστή τροχιά. Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου για το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις είπε: «Συζητάμε στο να θέσουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα στη σωστή τροχιά».

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης εξέφρασε σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά θα μπορούσαν να προέρθουν από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ. Ωστόσο, την θέση του δεν υποστηρίζει το ΔΝΤ που δεν βλέπει ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης. Σύμφωνα με τον Θ.Κατσάμπα, ο οποίος έχει σταδιοδρομήσει για χρόνια στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία «μπορεί να πάρει τη μορφή είτε εμπλοκής του επίσημου τομέα είτε μέσω επιπρόσθετων δανείων, ελπίζω με πιο ευνοϊκούς όρους».
Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης είπε ότι θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό αυτό κενό μόνη της. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατσάμπα μόνο η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ μπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό, καθώς η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ είναι αδύνατη «καθώς τα δάνεια [του ΔΝΤ] χορηγούνται σε όλες τις χώρες με όρους που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι».
Κανένας πιστωτής της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει δείξει την πρόθεση του να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα και το ευρωσύστημα δεν έχει φανεί πρόθυμο να αναδιαρθρώσει τα 50 δισ. ελληνικού χρέους που κατέχει, σημειώνει η WSJ. Ο Θ.Κατσάμπας αναγνωρίζει ότι μία εμπλοκή του δημόσιου τομέα (OSI) θα είναι δύσκολο να συμφωνηθεί, όσο απαραίτητη και αν φαίνεται.
«Η δυσκολία ενός OSI είναι ότι πιθανόν δημιουργεί προηγούμενο και για άλλους δανειστές, το οποίο, φυσικά, οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα προτιμούσαν να αποφύγουν», τονίζει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το