Πολιτική

Έκθετο και πάλι το πολιτικό σύστημα

Στη Δικαιοσύνη η έρευνα για τις καταγγελίες που εμπλέκουν Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη

 

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών βρίσκεται πλέον ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τις επιστολές και τις μηνύσεις των επιχειρηματιών Λιβανού και Ζωγραφάκη, πρώην συνεταίρων του επιχειρηματία Καρούζου, που εμφανίζονται να εμπλέκουν σε υπόθεση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη.

Εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρειου Πάγου από τον οποίο ζήτησε να επισπεύσει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής, ενώ οι δύο πρώην υπουργοί απάντησαν με μηνύσεις.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου καλεί την επόμενη εβδομάδα ως μάρτυρες για να καταθέσουν και να δώσουν στοιχεία τους επιχειρηματίες Ιωσήφ Λιβανό και Γιώργο Ζωγραφάκη, που βρίσκονται σε αντιδικία με τον Ιωάννη Καρούζο, ο οποίος αναμένεται επίσης να λάβει κλήση, ενδεχομένως και ως ύποπτος.

Στα χέρια της εισαγγελέως βρίσκεται ήδη το πρώτο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που αφορά στον φορολογικό ελεγχο της επίμαχης εταιρείας κατασκευών του Ιωάννη Καρούζου. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετίζεται με τα ακίνητα και τις δραστηριότητες της Carouzos Constructions και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οποιαδήποτε στοιχεία περί εμπλοκής των τριών πολιτικών προσώπων, αφού όταν ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός εκκλήθη για συμπληρωματική κατάθεση, αρνήθηκε να αποκαλύψει στοιχεία και δήλωσε πως ό,τι έχει να πει θα το πει στη δικαιοσύνη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ελεγκτές στο πόρισμά τους, στο πλαίσιο των ερευνών που έχουν γίνει έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά του κ. Λιβανού. Προσθέτουν, ωστόσο, πως η έρευνα συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη μέχρι χθες δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, παρότι αναφορά στους κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη γίνεται από τον Νοέμβριο του 2011 και παρότι η Εισαγγελία ζητά να υπάρξει συμπληρωματική κατάθεση τον Μάρτιο του 2012, οπότε και ο επιχειρηματίας Λιβανός λέει ότι θα τα πει στον εισαγγελέα.

Ειδικότερα, η εμπλοκή των ονομάτων των τριών υπουργών έγινε από τον κ. Λιβανό τον Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, το ΣΔΟΕ ενημέρωσε ατύπως γι’ αυτή την καταγγελία τον Μάρτιο του 2012. Τότε ήταν που η Εισαγγελία έδωσε εντολή να ερευνηθεί το θέμα προς πάσα κατεύθυνση εννοώντας και την τυχόν εμπλοκή των τριών πρώην υπουργών.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, απάντηση από τον Μάρτιο του 2012 δεν έχει έρθει, αλλά αυτό που λέγεται επισήμως είναι ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους έγινε “κρούση” προς το ΣΔΟΕ με την επισήμανση ότι αναμένει το πόρισμα από τους φορολογικούς ελέγχους που έχουν γίνει για την εταιρεία Carouzos Constructions.

Η ημερομηνία παράδοσης του πορίσματος από το ΣΔΟΕ είχε οριστεί αρχικά για το τέλος Αυγούστου και όταν αυτή παρήλθε, ορίστηκε εκ νέου για τα τέλη Σεπτέμβρη. Υπό το φως, όμως, των εξελίξεων προέκυψε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η διαδικασία πέρασε στα χέρια της εισαγγελέως Παπανδρέου.

Η κ. Παπανδρέου αφού πλέον μελετήσει τα πορίσματα και του φορολογικού ελέγχου που έχουν φθάσει στα χέρια της και αφορούν τους υπεύθυνους της εταιρείας Carouzos Constructions θα συντάξει νέο πόρισμα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αφού η υπόθεση πέρασε σε εισαγγελικά χέρια, θα ελεγχθεί η περουσιακή κατάσταση των τριών πολιτικών προσώπων και θα ανοιχτούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Επιστολή Λιβανού στα ΜΜΕ

Με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο επιχειρηματίας Ιωσήφ Λιβανός σημειώνει ότι επιφυλάσσεται να αποστείλει “σχετική ανακοίνωση- ενημέρωση, που θα είναι διαφωτιστική ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στις έρευνες των αρχών ή σε όσους αναφέρονται τα ονόματά τους στις άνω αναφορές μου”.

“Έχω πράξει το καθήκον μου ως πολίτης και θα το πράξω κατά την κατάθεσή μου στις εισαγγελικές αρχές τις επόμενες ημέρες. Αμέσως μετά θα σας αποστείλω σχετική ανακοίνωση” καταλήγει ο κ. Λιβανός.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το