Πολιτισμός

Έκθεση εικαστικού κοσμήματος της Κατερίνας Σαμάρα

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου οργανώνει έκθεση εικαστικού κοσμήματος της Κατερίνας Σαμάρα
Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου οργανώνει έκθεση εικαστικού κοσμήματος της Κατερίνας Σαμάρα

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου οργανώνει έκθεση εικαστικού κοσμήματος της Κατερίνας Σαμάρα, γλύπτριας, διπλωματούχου της Ακαδημίας Brera του Μιλάνου, εξειδικευμένης σε καλλιτεχνικές σχολές της Ελβετίας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, στο σπίτι τού ΛΕΒ (Κοραή 79), όπου θα γίνει παρουσίαση του εικαστικού κοσμήματος με ομιλία και προβολή από την ίδια την καλλιτέχνιδα.

Στόχος της έκθεσης αυτής και των βιωματικών σεμιναρίων που θα ενταχθούν στη διάρκεια της λειτουργίας της, είναι η γνωριμία με την τέχνη και των παραδοσιακών τεχνικών μέσα από έργα καλλιτεχνών με σύγχρονες εφαρμογές και διάφορα υλικά. Τα κοσμήματα της Κ. Σαμαρά αποτελούν ένα προσωπικό ανθολόγιο με πρωτότυπα έργα τέχνης, φιλοτεχνημένα σε αντικείμενα από διάφορα υλικά όπως μέταλλα, σύρματα, πέτρες, ξύλα, χαρτιά, όστρακα, γυαλί κ.ά. Τα έργα είναι δουλεμένα με τις παραδοσιακές τεχνικές, (μεταλλοπλαστική, υφαντική, βελονάκι) χρησιμοποιώντας και άλλα υλικά όπως χαρτιά, κλωστές και υφάσματα. Με την έκθεση αυτή ανοίγεται ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων του ΛΕΒ, προσφέροντας στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη μοναδικότητα που κρύβουν τα έργα, που βασίζονται στις τεχνικές της παράδοσης και στην προσπάθεια του ανθρώπου, να κυριαρχήσει στο φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, μέσα στα έργα αυτά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως μεθαύριο Παρασκευή 22 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από 10.00 έως 14.00 και τα απογεύματα (Πέμπτη 21/3 και Παρασκευή 22.3) από 18.30 έως 21.00.

Η παράδοση δια χειρός Κατερίνας Σαμαρά

Η Κατερίνα Σαμαρά είναι απόφοιτος της Σχολής Χατζημιχάλη το «Ελληνικό Σπίτι», εκεί όπου μυήθηκε στις τεχνικές και τα μηνύματα που κρύβονταν στα έργα του λαϊκού μας πολιτισμού. Έχει οργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα «Τέχνη, παράδοση και λαϊκός πολιτισμός», «Τέχνη και γεωλογική κληρονομιά» κ.ά. Για τη συγκεκριμένη θεματική η Κατερίνα Σαμαρά σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στη χώρα μας, με τόσο πλούσιο και μεγάλο λαϊκό πολιτισμό, λαμπρές προσωπικότητες όπως η Αγγελική Χατζημιχάλη και ο συντοπίτης μας Κίτσος Μακρής έσκυψαν με ενθουσιασμό και αγάπη στα έργα του λαού μας ανασύροντας μέσα από αυτά, τη φυγή, το μεράκι και την ιστορική συνέχειά του, στα δύσκολα χρόνια της διαδρομής του, κάτω από διάφορους κατακτητές. Τα Λύκεια των Ελληνίδων ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν με τις ενδυμασίες τους παραδοσιακούς χορούς και τα διάφορα εργαστήρια εργόχειρων που κατά καιρούς οργανώνουν, τη δυνατότητα να μην σταματήσει αυτή η επικοινωνία με την παράδοσή μας. Μ’ αυτό το συναίσθημα, σήμερα που οι καιροί είναι δύσκολοι και ζητούν ξανά τον αυτοπροσδιορισμό μας ως χώρα και λαός, σκύβουμε ξανά εκεί στις ρίζες μας, ώστε να ανασύρουμε μέσα από τις Τέχνες τις τεχνικές και την παράδοσή μας «δύναμη» για να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε σιγά-σιγά, πριν γίνει μεγάλο χάσμα. Οι νέες γενιές πρέπει να γνωρίσουν, να διδαχθούν από την αρχή και οι παλιότερες γενιές να ξαναθυμηθούν και όλοι μαζί, να δώσουμε κίνηση στη δημιουργία έργων, με δυναμισμό και ψυχή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το