Πολιτισμός, Τοπικά

Άνοιξε τις πύλες της η Γιορτή Βιβλίου στην παραλία Βόλου

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Άνοιξε χθες το βράδυ τις πύλες της στην παραλία του Βόλου η 21η Γιορτή Βιβλίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιουλίου. Στην έκθεση συμμετέχουν 10 βιβλιοπωλεία και θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6.30 μ.μ. έως τις 11.30 μ.μ. και έως τα μεσάνυχτα τα Σαββατοκύριακα. Και τη φετινή χρονιά πλούσιες θα είναι οι παράλληλες δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου, όπως σεμινάρια λογοτεχνίας και ποίησης, καθώς και διαγωνισμός φωτογραφίας. Πρόσκληση στους φίλους του βιβλίου και όχι μόνο να επισκεφτούν τη Γιορτή προκειμένου να ενημερωθούν για παλιούς και νέους τίτλους απευθύνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Νομού Μαγνησίας κ. Χρήστος Αγιώτης, τονίζοντας πως «το φετινό μας μήνυμα είναι: «Όλοι διακοπές με ένα βιβλίο».

Θεσμό για την πόλη του Βόλου αποτελεί η Γιορτή Βιβλίου, η οποία διοργανώνεται για 21η φορά με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Νομού Μαγνησίας. Φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν να την εμπλουτίσουν με περισσότερες και ποικίλες δράσεις, θέλοντας να προσελκύσουν τους Βολιώτες για να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να διοργανωθούν σεμινάρια λογοτεχνίας και παράλληλες εκδηλώσεις με θέμα το βιβλίο.

Όπως προαναφέρθηκε στη φετινή Γιορτή Βιβλίου συμμετέχουν δέκα βιβλιοπωλεία της πόλης, τα οποία θα παρουσιάσουν το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής των κυριότερων ελληνικών εκδοτικών οίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αλλά και δεκάδων άλλων που παρουσίασαν έστω και ένα βιβλίο τη διετία 2012- 2013.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε καθημερινά από τις 7.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιούνται στο χώρο της Γιορτής Βιβλίου στην παραλία της πόλης σεμινάρια συγγραφή, ποίησης, έκδοσης και άλλων σχετικών με το βιβλίο θεμάτων. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Επίσης, για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Διακοπές στο Βόλο με ένα βιβλίο», στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Το έπαθλο για τον πρώτο νικητή θα είναι η φωτογραφία του να κοσμήσει την 22η Γιορτή Βιβλίου, ενώ για το δεύτερο και τρίτο νικητή οι φωτογραφίες τους θα κοσμήσουν το έντυπο φυλλάδιο της Γιορτής.

Επίσης, και φέτος οι ελιές των ευχών θα δεχτούν τα στιχάκια και τις σκέψεις των επισκεπτών γύρω από τη γραμματεία της γιορτής. Επίσης θα υπάρχει και ένα βιβλίο μητρώο για όλους τους Μαγνησιώτες που ασχολούνται με τη συγγραφή λογοτεχνίας, την ποίηση, αλλά και κάθε άλλης σχετικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να καθιερωθεί η συνεργασία του Συλλόγου με τους συντοπίτες σε θέματα εκδηλώσεων ή τοπικών εκδόσεων. Για άλλη μια χρονιά ιδιωτικός internet ραδιοσταθμός θα ακολουθεί στην αναζήτηση του τέλειου βιβλίου με Heart fm διάθεση. Στα πρώτα δύο περίπτερα η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει το χώρο των σεμιναρίων με μεράκι και καινοτομία, ενώ την παρέα συμπληρώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για πρώτες βοήθειες και ενημέρωση».

Αναφερόμενος στη διοργάνωση της 21ης Γιορτής Βιβλίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Νομού Μαγνησίας κ. Χρήστος Αγιώτης απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Βολιώτες να επισκεφτούν το χώρο της Γιορτής, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Το φετινό μας μήνυμα είναι «Όλοι διακοπές με ένα βιβλίο». Προσκαλούμε τους φίλους του βιβλίου και όχι μόνο να επισκεφτούν το χώρο της Γιορτής και να συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις και το διαγωνισμό φωτογραφίας».

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

της 21ης Γιορτής Βιβλίου

Όπως προαναφέρθηκε η Γιορτή Βιβλίου θα διαρκέσει μέχρι τις 8  Ιουλίου και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Ιουνίου: Δημήτρης Προύσαλης: Λαϊκό παραμύθι και αφήγηση – Από την παραδοσιακή κοινότητα του χθες στα Φεστιβάλ Αφήγησης του σήμερα.

Κυριακή 23 Ιουνίου: Vicky Kostenas/Βίκυ Κοστένας: Τέχνη και κριτική του Λόγου.

Δευτέρα 24 Ιουνίου: Λάσκαρης Ζαράρης: Το εργαστήρι του συγγραφέα – Αξιοποίηση της φαντασίας στον τρόπο γραφής του ιστορικού διηγήματος, του παιδικού μυθιστορήματος και του παραμυθιού.

Τρίτη 25 Ιουνίου: Διονύσης Λεϊμονής: Εργαστήρι Δημιουργικής Εργασίας – Προετοιμασία / βασικές αρχές.

Τετάρτη 26 Ιουνίου: Διονύσης Λεϊμονής: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής – Πρακτική & υλοποίηση.

Πέμπτη 27 Ιουνίου: Κώστας Ακρίβος: Τα βιβλία και εγώ.

Παρασκευή 28 Ιουνίου: Έλενα Στανιού: Συζήτηση για τη θεματολογία και τη φρασεολογία των παιδικών βιβλίων.

Σάββατο 29 Ιουνίου: Στέλιος Πελασγός: Ζήτω οι μπαμπάδες – Παραμύθια για μεγάλους και μικρούς.

Κυριακή 30 Ιουνίου: Λένα Διβάνη: Το χρονογράφημα και η επικαιρότητα.

Δευτέρα 1 Ιουλίου: Διονύσης Λεϊμονής: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής – Προετοιμασία / βασικές αρχές.

Τρίτη 2 Ιουλίου: Διονύσης Λεϊμονής: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής – Πρακτική & υλοποίηση.

Τετάρτη 3 Ιουλίου: Μιχάλης Πόρναλης: Η δύναμη της φωτογραφίας στο βιβλίο.

Πέμπτη 4 Ιουλίου: Μάνος Κοντολέων: Γράφουμε γι’ αυτά που ζούμε ή ζούμε με αυτά που γράφουμε;

Παρασκευή 5 Ιουλίου: Στέλιος Πελασγός: Πώς μιλούν οι άντρες; Στη λογοτεχνία και τη ζωή (για έφηβους και ενήλικες).

Σάββατο 6 Ιουλίου: Μονάδα Φίλων Αλτσχάιμερ: Ενημέρωση της νόσου και της βοήθειας που προσφέρει η ανάγνωση και τα πνευματικά παιχνίδια.

Κυριακή 7 Ιουλίου: Μονάδα Φίλων Φίλων Αλτσχάιμερ: Ενημέρωση της νόσου και της βοήθειας που προσφέρει η ανάγνωση και τα πνευματικά παιχνίδια.

Δευτέρα 8 Ιουλίου: Μονάδα Φίλων Φίλων Αλτσχάιμερ: Ενημέρωση της νόσου και της βοήθειας που προσφέρει η ανάγνωση και τα πνευματικά παιχνίδια.

 

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το