Τοπικά

Στις κάλπες 2.000 Αλβανοί από τη Θεσσαλία

ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στους 2000 περίπου ανέρχονται οι Αλβανοί από τη Θεσσαλία, οι οποίοι θα μετακινηθούν στην Αλβανία, ώστε αύριο Κυριακή να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας τους.

Για τους πολίτες της Αλβανίας η μεγάλη πρόκληση είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στο μεταξύ, για τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα ένα ακόμη στοίχημα είναι η αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που τους απασχολούν, όπως για παράδειγμα η ασφαλιστική κάλυψη όσων μεταναστών επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Αλβανία.

Από την Ελλάδα υπάρχουν και δύο υποψήφιοι βουλευτές. Ο ένας εκ των δύο είναι ο κ. Εντουάρτ Ταφάι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών «Ιλλυρία» στο Νομό και ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος στα Τίρανα με το κόμμα του κ. Μέτα, επικεφαλής του «Κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης» και πρώην πρωθυπουργός.

Στην Αλβανία κοντράρονται το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερίσα που είναι πρωθυπουργός την τελευταία οκταετία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα, το οποίο  αποτελεί τον κύριο κορμό από ένα συνασπισμό κομμάτων της Κεντροαριστεράς, εντός του οποίου βρίσκεται και το κόμμα του κ. Μέτα.

Οι αλβανικές εκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η γείτονα αναζητεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα είναι κρίσιμη και για τους Αλβανούς μετανάστες στη χώρα μας.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναγκάζει αρκετούς μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά η κατάσταση που συναντούν εκεί δεν είναι πάντοτε ευνοϊκή. Σε εργασιακό επίπεδο δεν είναι εύκολο να βρουν μια δουλειά. Εξάλλου και η Αλβανία στηρίζει την ανάπτυξή της σε ένα βαθμό και στα εμβάσματα των μεταναστών, τα οποία μειώνονται και αυτό επηρεάζει την οικονομική της εξέλιξη.

Επίσης υπάρχουν μετανάστες που όταν ήρθαν στην Ελλάδα ήταν 45-50 ετών. Πλέον, 20 χρόνια μετά, επιστρέφουν στην πατρίδα τους για οριστική εγκατάσταση, όντας απόμαχοι της εργασίας, αλλά δίχως σύνταξη και ασφάλιση.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των παιδιών στην πατρίδα τους. Δηλαδή παιδιά αλβανικών οικογενειών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έμαθαν τα ελληνικά έχοντας καλές επιδόσεις και στο σχολείο, τώρα επιστρέφουν στην Αλβανία λόγω της κρίσης και πρώτον, δεν ξέρουν καλά την αλβανική γλώσσα και δεύτερον, δεν σημειώνουν καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Ουσιαστικά μικροί και μεγάλοι γίνονται «μετανάστες» στην ίδια την πατρίδα τους και αυτό γεννά προβλήματα που ζητούν να λυθούν μέσα από αυτές τις βουλευτικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μαγνησία ζουν αυτή τη στιγμή 11.000-12.000 νόμιμοι Αλβανοί μετανάστες, ενώ λόγω της κρίσης έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους γύρω στους 1.500.

 

Κρίσιμα ζητήματα  

Ο κ. Ταφάι σημείωσε πως από τη Θεσσαλία θα μετακινηθούν στην Αλβανία για να ψηφίσουν γύρω στους 2.000 μετανάστες. Και ενδεχομένως να ήταν περισσότεροι, αν δεν υπήρχαν πολλοί που εργάζονται αυτήν την περίοδο σε εποχιακές εργασίες και δύσκολα μπορούν να φύγουν.

Πάντως αρκετοί μετακινούνται με τα λεωφορεία που έχουν δρομολογήσει τα κόμματα. Μάλιστα η μετακίνηση των ψηφοφόρων γίνεται δωρεάν.

Ερωτηθείς ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών, απάντησε πως το μεγάλο ζήτημα είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα τόνισε πως οι βουλευτικές εκλογές μεθαύριο Κυριακή είναι κρίσιμες, γιατί τίθεται το θέμα της ένταξης της χώρας μας μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι εντός του 2013 θα πάρουμε και εμείς τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί το δικαιούμαστε. Είμαστε στην Ευρώπη και δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ενταγμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα πρέπει και οι μετανάστες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την κάλυψη σημαντικών ζητημάτων, όπως η ομαλή ένταξή τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην πατρίδα, την Αλβανία. Εξάλλου παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται δεύτερη φορά μετανάστες, αυτή τη φορά στην ίδια τους τη χώρα.

Ο ίδιος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Αλβανία, η οποία ενισχύεται περισσότερο από τα εμβάσματα των μεταναστών. Γι’ αυτό και ο στόχος είναι να κάνει πιο σταθερά τα βήματα ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για τη δική του υποψηφιότητα με το κόμμα του κ. Μέτα ο κ. Ταφάι τόνισε πως «θεωρώ τιμή μου που ο κ. Μέτα με επέλεξε να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Ο κ. Μέτα έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ Αλβανίας-Ελλάδας. Βρίσκεται κοντά στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, ενώ έχει επισκεφθεί το Βόλο δύο φορές. Με την ενεργοποίησή μου στα κοινά ελπίζω να προσφέρω τα διπλάσια σε σχέση με αυτά που έχω προσφέρει μέχρι στιγμής για τους Αλβανούς μετανάστες της Ελλάδας, αλλά και τις οικογένειές τους που είναι στην Αλβανία. Βέβαια ο Βόλος έχει μετατραπεί στην πρώτη μας πατρίδα και είναι δύσκολο να τον ξεχωρίσουμε από την Αλβανία».

 

Ρεπορτάζ:  ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το