Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Άγνωστοι οι «φίλοι» των εφήβων στο Facebook

 

  Πάνω από 1000 φίλους στο facebook επιδιώκουν να έχουν οι έφηβοι του Βόλου. Ωστόσο από αυτούς, ζήτημα είναι να γνωρίζουν πολύ καλά τους 50-100. Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο  Διαδίκτυο Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Μαγνησίας συνδέθηκαν μέσω ίντερνετ με το Υπουργείο Παιδείας, όπου υπήρξε ενημέρωση για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Πάντως οι μαθητές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διεξάγονται σεμινάρια στο σχολείο.

Η «Θ» βρέθηκε χθες στο 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου και συνομίλησε με μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εδώ και χρόνια έχοντας παράλληλα και facebook.

Ο μαθητής Χρήστος Θεμελής πριν έξι χρόνια, όταν φοιτούσε στην Α’ Τάξη Γυμνασίου, δημιούργησε το facebook το οποίο μέχρι και πριν ένα χρόνο το χρησιμοποιούσε πολύ τακτικά.

Ο ίδιος τονίζει με νόημα πως δεν υπάρχει ασφαλές διαδίκτυο και ο έφηβος θα πρέπει να βρίσκει τρόπους για να προστατεύεται. Κρίσιμο ζήτημα είναι το θέμα των αγνώστων προσώπων. Ακόμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία αλλουνού δημιουργώντας ψεύτικο προφίλ για διάφορους σκοπούς. Γενικά μπορεί να δημιουργήσει, όποιο πρόσωπο θέλει, χωρίς ο άλλος να το ξέρει. Υπάρχουν μεγάλες παγίδες στο διαδίκτυο και καμία ενημέρωση. Μάλιστα φέτος ήταν η πρώτη φορά που το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση των μαθητών.

Ο μαθητής εκτιμά ότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν τα θέματα της ψηφιακής επικοινωνίας των εφήβων. Αρχικά τους πιέζουν να μην αφιερώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, αλλά στην πορεία κουράζονται και χαλαρώνουν θεωρώντας ότι οι έφηβοι απασχολούνται με το διαδίκτυο.

Από την πλευρά της η μαθήτρια Κωνσταντίνα Χατζηγιάννη έχει δημιουργήσει το facebook από τη Γ’ Τάξη Γυμνασίου, αλλά δεν το χρησιμοποιεί ιδιαίτερα. Σημειώνει ωστόσο ότι οι έφηβοι γοητεύονται από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνική δικτύωσης, καθώς έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλους φίλους τους, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά, ενώ αναδεικνύουν διάφορες απόψεις και επιλογές τους. Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι για το διαδίκτυο και δεν υπάρχει ενημέρωση, ενώ οι γονείς θα μπορούσαν να το διεκδικήσουν αυτό για τα παιδιά τους.   

Η μόδα των εφήβων είναι να δημιουργούν πάρα πολλούς φίλους στο facebook είτε για αυτοεπιβεβαίωση είτε για επίδειξη ότι είναι κοινωνικοί και αρεστοί.

Η μαθήτρια Αίγλη Τσούκα έχει αποκτήσει facebook εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Στην αρχή το χρησιμοποιούσε περισσότερο, αλλά πλέον το επισκέπτεται ελάχιστα λεπτά την ημέρα. «Το διαδίκτυο για τους εφήβους είναι εξάρτηση. Ιδίως με το facebook οι έφηβοι θέλουν να τονίζουν περισσότερο κάποια στοιχεία της προσωπικότητα τους, ποια ενδιαφέροντα έχουν. Ίσως δεν είναι τόσο κοινωνικά άτομα στην άμεση επικοινωνία και επιζητούν να το εκφράσουν μέσω του facebook. Νομίζουν ότι όσο πιο πολλούς φίλους έχουν στο facebook, τόσο πιο γνωστοί γίνονται. Γι’ αυτό και επιδιώκουν να δημιουργήσουν πάνω από 1000 φίλους που ουσιαστικά είναι απλοί γνωστοί, ούτε γνωρίζουν βαθύτερα πράγματα. Οι πραγματικοί φίλοι φτάνουν μόλις και μετά βίας 50.

Από την πλευρά της η Αναστασία Φλώκα υπογράμμισε πως το θέμα του ασφαλούς διαδικτύου θα έπρεπε να εμπεδωθεί περισσότερο στο σχολείο, ίσως και με κάποιο σεμινάριο. «Το διαδίκτυο  είναι ασφαλές, ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιεί ο καθένας» σημείωσε η ίδια.

Ο διευθυντής του Λυκείου κ. Θανάσης Μακρόπουλος τόνισε πως το διαδίκτυο έχει πάρα πολλά θετικά αλλά και ορισμένα αρνητικά, γι’ αυτό και οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν, μέχρι πού φτάνουν τα όριά τους.

Ένας στους 10 έλληνες χρήστες του Facebook δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον 1500 φίλους, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πρόσφατα διεξήγαγε η ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι. με την υποστήριξη της WIND.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδείξει τις στάσεις και συμπεριφορές των νέων σε ό,τι αφορά στη χρήση του διαδικτύου.

Αναλυτικά: το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα
το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet και
το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%).

 

Συμπεράσματα

Στο μεταξύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από την μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 13.300 εφήβων ηλικίας από 14 έως 17 ετών επτά χωρών (Ισλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Ελλάδα), το διάστημα Οκτώβριος 2011 – Μάιος 2012, υπό τον συντονισμό της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Πανεπιστημιακής παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και η οποία εξέτασε την εξάρτηση από το Διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα το 63% των νέων επικοινωνεί με αγνώστους στο Διαδίκτυο, και το 45,7% αυτών -ή το 28,4% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα- έχει συναντήσει και στον φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο. Σχεδόν ένας στους δέκα που επικοινωνούν με αγνώστους στο Διαδίκτυο δήλωσε ότι αυτή η εμπειρία ήταν τραυματική. Έξι στους δέκα εφήβους έχει εκτεθεί σε σεξουαλικό περιεχόμενο κατά την ενασχόλησή του με το Διαδίκτυο και το 32,8% αυτών χαρακτηρίζει την εμπειρία ως τραυματική. Περίπου το 22% των εφήβων αναφέρει κάποια εμπειρία διαδικτυακού εκφοβισμού, και το 11,2% δηλώνει ότι αυτό με κάποιον τρόπο τους έβλαψε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το