Πολιτική

Άγνοια για τη λίστα Λαγκάρντ δηλώνει στενή συνεργάτις του Γ. Παπακωνσταντίνου

Τη γραμμή «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω» ακολούθησε στην κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή η πρώην οικονομική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου, Μόνα Παπαδάκου, δηλώνοντας ότι ουδεμία σχέση είχε εκ της αρμοδιότητάς της με τυχόν επεξεργασία του αρχικού CD της λίστας Λαγκάρντ, είτε με την φύλαξή του, η οποία και είχε ανατεθεί σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών σε συνεργάτες του, είτε με την εμφανιζόμενη ως απώλειά του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κ. Παπαδάκου κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από το θέμα της λίστας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες πιέστηκε αρκετά από τα μέλη της προανακριτικής.

Η κατάθεσή της αναμένεται να συνεχιστεί και την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, καθώς θεωρείται από τους σημαντικότερες μάρτυρες μεταξύ των συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου. Μετά την κ. Παπαδάκου επόμενοι μάρτυρες είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου, Αν. Μπάνος και το στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρ. Αθανασίου.

Έγγραφη κατάθεση απέστειλε στην Προανακριτική και ο πρώην συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου, ο Αλ. Ζάβρας, ο οποίος ζει στο εξωτερικό. Ο κ. Ζάβρας φέρεται να δηλώνει ότι ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση της λίστας.

Το ερώτημα που εγείρουν κάποια μέλη της επιτροπής είναι πώς θα αντιμετωπιστούν μάρτυρες που βρίσκονται εκτός Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και η Μ.Π., η φερόμενη ως υψηλότερη καταθέτις της λίστας Λαγκάρντ, με λογαριασμό ύψους 550 εκατ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει προαναγγείλει την κλήτευση της μάρτυρος, αλλά διατυπώνονται και άλλες απόψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Μ. Βαρβιτσιώτης φέρεται να υποστήριξε πως το φορολογικό προφίλ της Μ.Π. έχει ελεγχθεί στο πλαίσιο του αρχικού ελέγχου των δέκα υψηλότερων καταθετών της λίστας που είχε διενεργήσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης κατ’ εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου και ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η κατάθεσή της δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερη αξία. Ωστόσο, οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται κατηγορηματικοί υπέρ του να κληθεί να καταθέσει.

Τέλος, σε υπάλληλο της Βουλής ανατέθηκε να παραλάβει τα αντίγραφα του CD και του αλλοιωμένου usb από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ για να τα παραδώσει σε όσα μέλη της Προανακριτικής επιθυμούν να λάβουν αντίγραφο. Σημειώνεται ότι η τριμελής υποεπιτροπή βουλευτών που είχε συσταθεί για τον λόγο αυτό δεν πήγε στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το