Κόσμος

Φιλόδοξη ατζέντα Ομπάμα για οικονομική ανάκαμψη υπέρ της μεσαίας τάξης

Την τόνωση της ανάκαμψης προς όφελος της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας, έθεσε ως πολιτικό στόχο ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, καλώντας το μοιρασμένο Κογκρέσο να συνεργαστεί με το Λευκό Οίκο -και κάνοντας λίγες παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο, χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίας» είπε, καλώντας επίσης σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Συναισθηματικά φορτισμένες οι αναφορές στην οπλοκατοχή, με συγγενείς θυμάτων παρόντες στο ακροατήριο.

Η ετήσια προεδρική ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους ενώπιον βουλευτών και γερουσιαστών θεωρείται ανεμοδείκτης των πολιτικών προθέσεων του Λευκού Οίκου, και οι αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Τρίτης στο Καπιτώλιο «αναγνώστηκαν» στο Καπιτώλιο ως οδικός χάρτης της δεύτερης θητείας του.

Θέτοντας τη μεσαία τάξη, «την πραγματική κινητήρια δύναμη της αμερικανικής ανάπτυξης», στο επίκεντρο της ατζέντας του, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε ως στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,25 δολ. στα 9 δολ. την ώρα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα αρκετά μέτρα που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο του Ομπάμα με στόχο τον περιορισμό του εισοδηματικού χάσματος. Μέρος επίσης των πρωτοβουλιών του για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι η πρόταση για επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε «ινστιτούτα μεταποίησης», στα οποία ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (όπως τα υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας) θα συνεργάζονται στην «προετοιμασία των εργαζομένων για τις προκλήσεις της νέας οικονομίας», όπως είπε.

Παρά τους πονοκεφάλους που έχουν προκαλέσει τα δημοσιονομικά στο Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο» υπογράμμισε ο Ομπάμα, αλλά «ο Πολικός Αστέρας που μας καθοδηγεί θα πρέπει να είναι μία οικονομία ανάπτυξης που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης».

Αν και έκανε λίγες παραχωρήσεις στο αίτημα των Ρεπουμπλικανών για περικοπές, ο Ομπάμα υποστήριξε τις φορολογικές αυξήσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και το σχέδιο για δαπάνες 50 δισ. δολ. για δημιουργία θέσεων εργασίας με αποκατάσταση των οδικών υποδομών.

Όπλα και μετανάστευση

Το πιο συναισθηματικό σημείο της ομιλίας του Ομπάμα ήταν οι αναφορές του στις προεδρικές πρωτοβουλίες για περιορισμό της οπλοκατοχής, στον «άτυπο πόλεμο»που έχει κηρυχθεί στο Καπιτώλιο και τη δημόσια σφαίρα μετά τις αιματηρές τυφλές επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές είχαν προσκαλέσει στην αίθουσα συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων, που κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών, ενώ στη λίστα της σύζυγου του προέδρου βρισκόταν και μία δασκάλα από το σχολείο του Νιούταουν.

Τα μέτρα της κυβέρνησης κάνουν αυστηρότερα τα κριτήρια και τους ελέγχους για τις άδειες οπλοκατοχής, απαγορεύουν όπλα στρατιωτικού τύπου και περιορίζουν τα διαθέσιμα πυρομαχικά -το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα. Οι περιορισμοί ωστόσο θα πρέπει να περάσουν τον σκόπελο βουλευτών και γερουσιαστών που «συμμερίζονται» τις ανησυχίες όσων ψηφοφόρων τάσσονται ιδεολογικά υπέρ της οπλοκατοχής και στηρίζονται από το λόμπι της NRA.

«Οι οικογένειες του Νιούταουν αξίζουν μία ψήφο» είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του, κάνοντας αρκετούς να σταθούν όρθιοι. «Οι οικογένειες της Ορόρα αξίζουν μία ψήφο, οι οικογένειες του Όουκ Κρικ, του Τάκσον, του Μπλάκσμπερκ και οι άπειρες άλλες κοινότητες που τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα από την βία των όπλων αξίζουν μία ψήφο» τόνισε.

Όσον αφορά την αλλαγή στο πλαίσιο της μετανάστευσης, ο πρόεδρος στάθηκε και εδώ στα οικονομικά πλεονεκτήματα των αλλαγών. Ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο σε γρήγορη δράση, επισημαίνοντας το κοινό έδαφος πολλών εμπλεκόμενων μερών στην προσέλκυση δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων και άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.

«Στείλτε μου στους επόμενους μήνες ένα κυρωμένο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση και θα το υπογράψω αμέσως» είπε.

Σε αντίθεση με άλλες πρωτοβουλίες του Λευκού Οίκου, οι προωθούμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τη μετανάστευση έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο εξαιτίας της πίεσης των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το