Photo Gallery, Τοπικά

«Όχι» στο μεσοπρόθεσμο είπαν χθες οι εργαζόμενοι

Η απεργιακή κινητοποίηση από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Στο 60% στο Δημόσιο τομέα και στο 40-50% στον ιδιωτικό τομέα κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων του νομού Μαγνησίας στη χθεσινή πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με κεντρικό αίτημα τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος. Τρεις συγκεντρώσεις έγιναν χθες στο Βόλο, από Εργατικό Κέντρο Βόλου, Αγανακτισμένους και ΠΑΜΕ. Η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και σήμερα.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Πολύ μικρή ήταν συμμετοχή των εργαζομένων στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, κάτι που έγινε για δεύτερη φορά μετά την απεργία της 15ης Ιουνίου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και από τα προεδρεία των φορέων.

Ομιλήτρια στη χθεσινή συγκέντρωση του ΕΚΒ ήταν το μέλος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας κ. Νέλη Χονδρογιάννη.

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρης Κουτσούκος τόνισε πως αντιστεκόμαστε στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν μονίμως το «μάρμαρο». Συνεχίσουμε το αγώνα για να μην περάσει το μνημόνιο 2.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων ανήλθε στο 60% με τα μεγαλύτερα ποσοστά να επικεντρώνονται στους ΟΤΑ, τα Δικαστήρια, το ΙΚΑ.

Στους γιατρούς του ΙΚΑ η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 35%.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου και πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων κ. Βάιος Λαγοδόντης σχολίασε τη μικρή συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου λέγοντας ότι η διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε τρεις συγκεντρώσεις έχει αποθαρρύνει πολύ κόσμο να συμμετάσχει στις πορείες. Αντί οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, φτιάχνουν μεταξύ τους διάφορα μέτωπα για να δουν, ποιος θα έχει τον περισσότερο κόσμο.

Σήμερα στη μία το μεσημέρι θα αναχωρήσουν από το δημαρχείο τα λεωφορεία για να μεταφέρουν τον κόσμο στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

 

Η πορεία των

Αγανακτισμένων

Η πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου κατέληξε στην παραλία, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι αγανακτισμένοι καθώς και μέλη του «Δεν Πληρώνω».

Γύρω στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η νέα πορεία που διέσχισε τις οδούς Δημητριάδος, Καρτάλη και σταμάτησε αρχικά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου, ενώ ανήρτησαν και πανό. Με παλμό και μεγάλη διάθεση οι συμμετέχοντες στην πορεία έστειλαν το μήνυμα τους ότι δεν αντέχουν το πλήγμα του Μνημονίου.

Στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε επί της οδού Ιωλκού και κατέληξε στο Δημαρχείο Βόλου, όπου έγινε συμβολική κατάληψη.

Για ακόμη μια φορά στην πορεία των Αγανακτισμένων συμμετείχαν αρκετά άτομα όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές.

Χθες οι Αγανακτισμένοι με λεωφορεία αναχώρησαν για την Αθήνα, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, οι Αγανακτισμένοι επισημαίνουν: «Την 25η Μαΐου του 2011, μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας του Βόλου, όπως και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ξεκινήσαμε να συγκεντρωνόμαστε στην παραλία του Βόλου και σε όλα τα κεντρικά σημεία πόλεων της Ελλάδας, απαιτώντας μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη κοινωνία.

Απαιτούμε άμεση και πραγματική δημοκρατία, απαιτούμε να πέσει η χούντα της τρόικας και του μνημονίου και να ανατραπεί το πολιτικό σύστημα που έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Η 48ωρη απεργία, Τρίτη και Τετάρτη 28 και 29 του μηνός, αποτελεί την κορύφωση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι φτάνει πια με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις που διασπούν τον αγώνα, φτάνει πια με το κομμάτι του συνδικαλισμού, που είναι στοιχισμένο με την εργοδοσία και το ρουσφέτι.

Επειδή στον κοινό μας αγώνα δεν περισσεύει κανείς, καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, φοιτητή, μαθητή, συνταξιούχο, πρωτοβάθμιο σωματείο, συλλογικότητα και κάθε πολίτη του Βόλου, ανεξαρτήτου πεποίθησης και απόχρωσης, να παραστεί στις ενωτικές, λαϊκές απεργιακές συγκεντρώσεις».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το