Photo Gallery, Πολιτική

«Παράθυρο» Ρεν για αλλαγή όρων μνημονίου

Στις αρχές του καλοκαιριού οι οριστικές αποφάσεις της ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα

έκτακτης χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης»

 

 

Την ώρα που όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα τα spread των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται στα ύψη, μια δήλωση από τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν έρχεται να βάλει νέα «φωτιά» στο ευρωπαϊκό σκηνικό, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο επίτροπος, σε δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τρόικα, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, βάσει των συμπερασμάτων της επερχόμενης “αξιολόγησης βιωσιμότητας” του χρέους της χώρας».

Η Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πραγματοποιεί την αξιολόγηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και σκοπεύει να την ολοκληρώσει έως τα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, τόνισε ο Όλι Ρεν. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αποτελεί μέρος των τριμηνιαίων οικονομικών αξιολογήσεων της Κομισιόν, ωστόσο «αυτή τη φορά έχει ιδιαίτερη σημασία», όπως σημείωσε ο Επίτροπος.

«Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, από την οικονομική ανάπτυξη έως τα φορολογικά έσοδα και την αξιολόγηση της επίδρασης των ριζικών μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα δούμε αν και πως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι πολιτικοί όροι του προγράμματος» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω

πληροφορίες.

Ο Ρεν, εξάλλου, επέμεινε ότι ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκαλεί προβλήματα στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα και κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο στις υπερχρεωμένες όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. «Η αναδιάρθρωση δεν είναι στα σχέδιά μας» υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει στο τραπέζι».

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα σενάρια γύρω από το ελληνικό χρέος, με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν στο Reuters: “Αποφασιστικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση περιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει πως η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα, αλλά πως κάτι τέτοιο δεν θα αποφευχθεί”.

Επισήμως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι είναι αρκετή η άρνηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. “Η άρνηση (σ.σ. της Ελλάδας) είναι ξεκάθαρη -λέει ο Κρίστοφ Στέγκμανς- δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι σε αυτό”.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών. “Δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση. Έχουμε ένα συμβόλαιο με την Ελλάδα, ένα συμβόλαιο που προβλέπει μια οικονομική στήριξη ως αντάλλαγμα προσπαθειών για την αναδιάταξη των δημόσιων οικονομικών. Δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το χρέος” είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα “Die Welt” δημοσιεύει ανωνύμως την άποψη Έλληνα υπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού -όπως υποστηρίζει- ο οποίος βλέπει επιμήκυνση. Ο Έλληνας υπουργός φέρεται να λέει πως από την Αθήνα είπαν από την αρχή και στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους ότι θα ήταν καλύτερο να συνδεθεί η άμεση δανειοδότηση με την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως δεν δέχτηκαν. “Το θέμα και το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει, αλλά πότε θα γίνει η επιμήκυνση” φέρεται να σημειώνει ο Έλληνας υπουργός. Το δημοσίευμα διέψευσε η ελληνική κυβέρνηση.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το