Photo Gallery, Τοπικά

«Νεκρώνει» οικονομικά ο Δήμος Βόλου

Σε δραματική οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος Βόλου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης

Σε δραματικούς τόνους περιέγραψε χθες ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στο Δημοτικό Συμβούλιο την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος και η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της από τη δραστική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Τα έσοδα του Δήμου το τελευταίο εξάμηνο έχουν μειωθεί σε ποσοστό 26,5%.

«Οι διαπιστώσεις είναι οδυνηρές. Η μισθοδοσία για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν κατά 3,3 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που λάβαμε» δήλωσε για να σημειώσει στη συνέχεια ότι οι μειώσεις θα οδηγήσουν το Δήμο στα επίπεδα της μη εξασφάλισης της μισθοδοσίας στο νομικό πρόσωπο, την κοινωφελή επιχείρηση και άλλες δομές.

«Σχεδόν όλα τα χρήματα μεταφέρονται στη μισθοδοσία. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς στο τέλος του χρόνου θα λάβουμε κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, όταν μόνο για τη μισθοδοσία έχουν υπολογιστεί 22,2 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε νομικό πρόσωπο και κοινωφελή. Ακόμα και αν δεν υπάρξουν νέες μειώσεις η πραγματικότητα οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε πραγματική κατάρρευση και μετά το Μάιο ο Δήμος δεν θα μπορεί να διαχειριστεί καθημερινές του ανάγκες. Με αιματηρές οικονομίες φέραμε τα πράγματα σε μια ισορροπία, η οποία τώρα ανατράπηκε. Τα πράγματα θα γίνουν δραματικά. Δεν μιλάμε πλέον για συναγερμό. Είναι σοβαρότερα τα πράγματα και θα χτυπηθούν κοινωνικές δομές την ώρα που η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και στην ΚΕΔΕ», δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης .

Η κ. Ζέττα Μακρή σημείωσε πως η μείωση των κονδυλίων στην αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί έκπληξη και τόνισε πως οι Δήμοι μέσω του «κουρέματος» οδηγούνται σε πλήρη πολιτική και ουσιαστική ανυπαρξία και κατάρρευση.

«Τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να διαπιστώνουν, αλλά να αντιδρούν και η ανησυχία που όλοι αισθανόμαστε δεν δημιουργεί διάθεση για αντιπολίτευση. Πρέπει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, να ενωθούμε και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα», είπε και τόνισε πως η Δημοτική Αρχή έπρεπε να καταθέσει πρόταση για κινητοποιήσεις.

«Φτάνουμε στα όρια του λουκέτου» δήλωσε ο κ. Πατσιαντάς και κατήγγειλε τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο, ενώ σημείωσε πως όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις αποτελούν ένα μεγάλο παραμύθι.

Επίσης τόνισε πως η παράταξή του έχει καταθέσει πρόταση για κινητοποιήσεις.

«Δικαιολογημένα υπάρχει αναβρασμός και ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστάρης για να ανατραπούν αυτές οι μνημονιακές πολιτικές. Βγείτε στο δρόμο, μη λάμπετε με την απουσία σας, θα είναι τραγικά όσα έρχονται και πρέπει να υπάρξει αριστερή πλειοψηφία στις εκλογές», είπε.

Ο Α. Νάνος κατήγγειλε τα κόμματα της συγκυβέρνησης και δήλωσε ότι χρόνια τώρα στραγγαλίζεται οικονομικά η αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σκοτινιώτης εκτίμησε ότι λύση δεν είναι να κλείνουν τα δημαρχεία ως αντίδραση στις μειώσεις, τόνισε πως η ΚΕΔΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνεται υπονόμευση της ίδιας της αυτοδιοίκησης με το να δημιουργείται ΠΑΜΕ αυτοδιοίκησης…

Πρότεινε έκτακτο συνέδριο όλων των δημάρχων άμεσα και δήλωσε πως με το να κλείσει μια ώρα ή μια ημέρα το Δημαρχείο θα είναι τιμωρία στους δημότες και λύση δεν θα δοθεί.

«Όσοι ετοιμάζονται να κάνουν το Μάιο κυβέρνηση της… αριστεράς όλα αυτά θα τα βρουν μπροστά τους», κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το