Photo Gallery, Πολιτική

«Καμπανάκι» στους υπουργούς

 

Από τον πρωθυπουργό στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Επεσήμανε πως, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα

 

“Καμπανάκι” στους υπουργούς του σήμανε και πάλι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας επεσήμανε πως, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

 

“Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά. Έχουμε μια διευρυμένη κρίση στην ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από το ζήτημα του χρέους, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών” σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίστηκε δικαιωμένος από τις εξελίξεις για όσα υποστήριζε η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης.

 

Επεσήμανε δε την ανάγκη συντονισμένης απάντησης της Ευρωζώνης, εμβάθυνσης της λειτουργίας της ΕΕ, ρυθμίσεων των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στις προτάσεις για συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος με την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αφού, όπως υποστήριξε, έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση του 2008.

 

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση τονίζοντας πως αν είχε αντιμετωπίσει σωστά το ζήτημα της σωστής εποπτείας, “δεν θα είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε ένα τέτοιο χρέος και έλλειμμα”.

 

Όσον αφορά το ζήτημα των ευρωομολόγων τόνισε πως μέσα “από ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, να μπορεί να αντιμετωπιστεί η τόσο μεγάλη διαφορά και το σπεκουλάρισμα και η κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων”, προσθέτοντας πως το ευρωομόλογο, θα δώσει μεγαλύτερο βάθος στην ίδια την αγορά των ομολόγων και ακόμα περισσότερη αξία στο ίδιο το ευρώ.

 

“Επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια στις αγορές, ακόμα και ο φόβος και αυτό, βεβαίως, δεν βοηθάει επενδυτικά, δεν βοηθάει στην προώθηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης”, σημείωσε και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας θα είναι παρούσα και πρωτοπόρα στις προτάσεις της.

 

“Φυσικά προϋπόθεση ήταν και είναι και νομίζω κι αυτό είναι που έχουμε πιστωθεί η αξιοπιστία μας, η συνεπής τήρηση των δεσμεύσεων, των στόχων που έχουμε εμείς θέσει, να δουλεύουμε με τα σφιχτά, τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, όπως κάνουμε και τώρα”.

 

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις “μεγάλες αλλαγές απέναντι σε χρόνια προβλήματα”, που προωθήθηκαν, οι οποίες, όπως τόνισε, “μας επιτρέπουν να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις – όχι σε δάνειες δυνάμεις – στα δικά μας πόδια”.

 

Οι διεθνείς εξελίξεις κάνουν αυτή την αναγκαιότητα ακόμα πιο επιτακτική και ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, “απελευθερώνονται και οι υπάρχουσες μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβει μέσα της η χώρα μας και ο ελληνικός λαός”.

 

 

 

Αιχμές για ΥΕΝ

 

 

Ένταση προκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή με αφορμή τα περί ανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που έθεσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Χάρης Παμπούκης.

 

Ο Χρήστος Παπουτσής κατά την εισήγηση του, είπε πως δέχεται “υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης”.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο αργότερα είπε: “Δεν θέλω υπουργούς κολλημένους στις καρέκλες τους. Η δουλειά είναι συνολική”.

 

Ωστόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε αρκετή ώρα αργότερα: “Είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπεια μας”.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις υποβαθμίζοντας το θέμα, ενώ σημείωναν πως δεν τίθεται θέμα ανασύστασης του ΥΕΝ, αν και κάτι τέτοιο αποτελεί αίτημα σχεδόν σύσσωμου του κλάδου της ναυτιλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το