Photo Gallery, Τοπικά

«Η Τρόϊκα χειραγωγεί και την Δικαιοσύνη….»

 

 

Από την χθεσινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Στην ένθετη φωτο ο καθηγητής κ. Παύλου

 

Τόνισαν επιφανείς νομικοί σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

 

 

 

Για αντισυνταγματικότητα σχετικά με την φυλάκιση οφειλετών του Δημοσίου και μάλιστα από το ποσό των 5000 ευρώ –όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση- μίλησαν δύο πολύ γνωστοί καθηγητές του Ποινικού Δικαίου, οι κ.κ. Στέφανος Παύλου και Γιώργος Δημήτραινας, προσκεκλημένοι της χθεσινής εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη των νομικών.

«Η Τρόϊκα έχει λόγο πια και τι είναι ποινικό αδίκημα. Είναι σοκαριστικό. Η Τρόϊκα χειραγωγεί και την Δικαιοσύνη και μάλιστα μέσα από μεσαίες βαθμίδες υπαλλήλων» υπογράμμισε ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αναπληρωτής πρόεδρος της Νομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οφειλές στο Δημόσιο».

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

«Είναι ένα περίπλοκο αδίκημα από τεχνικής απόψεως, το οποίο προφανώς αποκτά μία πρακτική καθημερινότητα ενόψει και του γενικότερου κλίματος των ημερών και της ιδεολογίας, που αναπτύσσεται σταδιακά για την τιμωρία των οφειλετών στο Δημόσιο. Άρα, ουσιαστικό, κατά τη δική μου γνώμη, θα είναι να προσδιορίσουμε τα ποινικά μεγέθη, το βαθμό εφαρμογής αυτού του εγκλήματος και τα πολλά προβλήματα που έχει. Γιατί είναι ένας προβληματικός Νόμος, που παράγει δυσχέρειες και φοβάμαι ότι δημιουργεί και μία άκαμπτη δύσκολη εφαρμογή του ποινικού δικαίου» είπε. Και πρόσθεσε πως το αδίκημα, με νόμους, πριν από το 2010, ήταν στιγμιαίο και όχι διαρκές. Το 2011 έγινε όμως διαρκές και αυτό αποτελεί καινούργιο «φρούτο» -όπως είπε χαρακτηριστικά-στην ποινική Δικαιοσύνη. Είναι και ολίγον αυτόφωρο και επιχειρείται να βρεθούν τεχνικές λύσεις για ευελιξία και να γίνει δήθεν πιο αποτελεσματική η ρητορεία της πολιτικής στην τρέχουσα κατάσταση. Ακόμη ανέφερε πως συνήθως οι δράστες της φοροδιαφυγής είναι νομικά πρόσωπα και τώρα ο Νόμος δημιουργεί νέους δράστες, φυσικά πρόσωπα, διευρύνοντας έτσι έναν νέο κύκλο δραστών. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο ύψος της οφειλής –όπως ορίζεται από το Νόμο που είναι από 15.000 ευρώ και άνω- και όχι 5000 ευρώ που τώρα το κάνει η Πολιτεία. Ο κ. Παύλου μίλησε στην ουσία για αστική διαφορά ανάμεσα στον πολίτη-ιδιώτη και το Κράτος  και υποστήριξε ότι τώρα «το τραβάνε από τα μαλλιά» διερμηνεύοντας τον Νόμο ώστε να γίνει κακούργημα για να δικαιολογείται η φυλάκιση όσων οφείλουν στο Δημόσιο. Διευκρίνισε, εξηγώντας το τι προβλέπει ο Νόμος και σημείωσε πως μόνο το απαιτητό ληξιπρόθεσμο αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή.

Ο κ. Δημήτραινας, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε για την φοροδιαφυγή υποστηρίζοντας πως δουλειά της διοίκησης είναι η είσπραξη των φόρων και όχι του Εισαγγελέα. Η φοροδιαφυγή, όπως ανέφερε, δεν είναι γνήσιο ποινικό αδίκημα. Χρησιμοποιείται όμως η Δικαιοσύνη και ο Εισαγγελέας για την είσπραξη των φόρων μετατρέποντας την οφειλή σε διαρκές αδίκημα. «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εμφανίζεται ως εθνική ανάγκη, αλλά αφορά μόνο την διοίκηση και όχι την ποινική δικαιοσύνη» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία πρόκειται για διοικητική διαφορά, ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος.

Όπως είπε «ο Εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παντελής έβγαλε πρόσφατα μια εγκύκλιο για τα διαρκή εγκλήματα και το αυτόφωρο. Η άποψή μου είναι ότι η εκ του νόμου θέσπιση διαρκούς εγκλήματος της φοροδιαφυγής είναι αντισυνταγματική. Ότι αντιβαίνει στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος και στο 7 παράγραφος 1 του Συντάγματος. Το άρθρο 2 παρ. 1 προστατεύει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δεν μπορεί ο άνθρωπος, ο φορολογούμενος πολίτης να γίνεται μέσο προς επίτευξη σκοπού. Δηλαδή αν ο σκοπός είναι καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποκείμενο, όχι ως πράγμα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και δεύτερο είναι αντισυνταγματικό να του ορίζεις ότι πράττει κάτι, το οποίο ο ίδιος δεν πράττει. Ορίζεται δηλαδή ότι κάποιος που έχει φοροδιαφύγει είναι διαρκώς εγκληματίας. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Το πρόβλημα δεν είναι η διαδικασία του αυτοφώρου, είναι αν είναι διαρκές το αδίκημά του. Εάν δηλαδή εξακολουθεί να το διαπράττει με τη βούλησή του. Αυτό δεν συμβαίνει, διότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει και πότε αρχίζει και πότε τελειώνει, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο δράστης και από το τι θέλει να κάνει ο δράστης. Ε, αυτά τα πράγματα είναι αντισυνταγματικά» υπογράμμισε.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βολιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων:  «Βρισκόμαστε χωρίς αμφιβολία σε εποχή έξαρσης της οικονομικής εγκληματικότητας. Γι’ αυτό και η τιμωρία του οικονομικού εγκλήματος πρέπει να μας προβληματίσει. Πριν μεταβληθεί η κοινωνία μας σε ζούγκλα, το κράτος καλόν είναι να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο ποινικό κώδικα οικονομικού εγκλήματος. Μόνο έτσι θα προλάβουμε μεγαλύτερη επέκταση της παρασιτικής οικονομίας, του οικονομικού εγκλήματος και του εύκολου και παράνομου πλουτισμού. Δεν αρκεί όμως η διαπίστωση της νόσου, χρειάζεται και η θεραπεία.

Και πέρα από τη νομική πλατφόρμα αναγκαίος είναι ο ηθικός επανεξοπλισμός της κοινωνίας. Έχουμε ανάγκη από ηθικές αξίες».

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η παγκοσμιοποίηση κατεδάφισε κάθε έννοια ηθικής και αξιών. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αν όχι το μεγαλύτερο αγκάλιασε το κέρδος σαν μοναδική αξία. Και το αποτέλεσμα είναι η σήψη. Όπου κατεδαφίζεται η κοινωνική ηθική και οι πανανθρώπινες αξίες της εκεί οικοδομείται η παρασιτική οικονομία και γενικά η οικονομική εγκληματικότητα. Η διαφθορά έγινε προσόν. Και όμως η κοινωνία έδειξε ότι επιμένει να επιθυμεί τον ηθικό επανεξοπλισμό» κατέληξε.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Παραβρέθηκαν δικαστές, εισαγγελείς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και δικηγόροι.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το