Photo Gallery, Πολιτική

«Η Ελλάδα θα ελέγξει το χρέος»

Βεβαιότητα Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της ΟΚΕ


Δεύτερο «όχι» της ΝΔ στο διάλογο για τα μέτρα της περιόδου 2012-2015


Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίθετα από ό,τι λένε κάποιοι, πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος, εμείς θα το ελέγξουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, όπως αναφέρει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

«Πάντως», πρόσθεσε, «είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία. Και επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ακόμη, παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε, παράλληλα, «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από αυτόν τον διάλογο (για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). Όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σύμφωνα, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το ζήτημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς η επιμήκυνση του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής. Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σωσίβιο δαπανών και παράταση ζωής» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό μνημόνιο αλλαγής, που να υπερβαίνει το μνημόνιο των δανειστών».

Η ΝΔ

Απορρίπτει για δεύτερη φορά η ΝΔ την πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας ότι συνιστά «επικοινωνιακό τέχνασμα και αναζήτηση συνενόχων». Αντιπροτείνει διάλογο στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το νόμο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι η ΝΔ ψήφισε το νόμο για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη» που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη σύνταξης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Προσθέτει ότι ο νόμος προβλέπει πως «το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή -το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου- η οποία επισκοπεί, συζητεί και το ψηφίζει».

Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση του Πλαισίου και όχι «την επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματικούς διαλόγους, χωρίς τη διατύπωση, από την πλευρά της, συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων». Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων είναι σοβαρή υπόθεση, ωστόσο «η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της πολιτικής και της λειτουργίας της, δεν αναζητά συνομιλητές αλλά «συνενόχους» για την επιβολή νέων, πρόσθετων μέτρων».

Στην ανακοίνωση ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, «τορπίλιζε» το διάλογο και καταψήφιζε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που περιείχαν διαρθρωτικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες υιοθετεί σήμερα, ενώ προεκλογικά έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν».

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση, ότι «αγνοεί την έννοια του διαλόγου και σήμερα δήθεν τον επιδιώκει αφού πρώτα μετέτρεψε με πράξεις και παραλείψεις της, ένα πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, κοινό στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε κρίση δανεισμού και εν συνεχεία κατέφυγε σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει την προσφυγή στο ΔΝΤ, που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν εξαρχής, πριν και μετά τις εκλογές, επιλογή της». Υποστηρίζει ακόμη ότι η «η κυβέρνηση απέτυχε στην οικονομική της πολιτική και ότι η τρίτη Αναθεώρηση του Μνημονίου αποτυπώνει τα αδιέξοδά της». Καταλήγει ότι «η κυβέρνηση, προ των αδιεξόδων της πολιτικής της, δεν προσπαθεί να συζητήσει υπεύθυνα με τις πολιτικές δυνάμεις. Επιχειρεί μόνο να τις καταστήσει συνένοχες».

Σημειώνεται ότι την πρόσκληση Παπακωνσταντίνου για διάλογο έχουν επίσης απορρίψει ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το