Photo Gallery, Τοπικά

«Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να ακούσει τα Πανεπιστήμια»

Αγωνία Πρυτάνεων για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα

 

 

Για ύπαρξη κρυφής ατζέντας με στόχο αλλαγές – εξπρές στην ανώτατη εκπαίδευση, που θα  υποβαθμίσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, κάνουν λόγοι οι Πρυτάνεις που την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν τελικά με την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου η οποία δεν παρέστη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Βόλο.

Οι διαρροές στον Τύπο για το νέο Νόμο των Πανεπιστημίων προβλημάτισε έντονα τους Πρυτάνεις, ενώ οι μεγάλες περικοπές κονδυλίων θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όπως αναφέρεται και στο χθεσινοβραδινό ψήφισμα της 67ης Συνόδου των Πρυτάνεων και προχωρά στην συγκρότηση οκταμελούς Συντονιστικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα ενημερώνει την κοινή γνώμη, τους φορείς και θα είναι έτοιμη να προτείνει κινητοποιήσεις. Οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Πελλοπονήσου κ.κ. Κων. Γουργουλίανης και Θεοδ. Παπαθεοδώρου τόνισαν πως η διαδικασία των διαρροών που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας δεν τιμά τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η περικοπή των κονδυλίων για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα επιφέρει επιπλέον περικοπές 7%, ενώ το σύνολο των περικοπών στην Παιδεία φτάνει στο 50-60%.

Τα οικονομικά απασχόλησαν μεγάλο μέρος των εργασιών της Συνόδου και αυτό που τονίστηκε είναι πως οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και άλλων κοινωφελών αγαθών, περικόπτοντας κάθε δαπάνη που δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης που θα μειώσουν στο άμεσο μέλλον τις λειτουργικές δαπάνες.

Όπως ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε από την διακοπή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, την μη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, τον μεγάλο περιορισμό των συνεργατών των πανεπιστημίων και τις συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού τους. Η Σύνοδος αποφάσισε την σύσταση οικονομικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων. Με το ψήφισμα της 67ης Συνόδου προτείνονται προς το Υπουργείο Παιδείας αλλαγές, που μεταξύ άλλων, θα δίνουν την δυνατότητα αυτεπιστασίας των εργολαβιών καθαριότητες, φύλαξης, συντήρησης από τις εταιρίες αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας με κατάθεση των αντίστοιχων κονδυλίων από το Υπουργείο απευθείας στην εταιρία, την δυνατότητα τροποποίησης του τακτικού προϋπολογισμού λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος, την αλλαγή θεσμικού πλαισίου που αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, την δυνατότητα κατά προτεραιότητα αδειοδότησης δράσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Σύγχυση με τις διαρροές

του νομοσχεδίου

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος μίλησε για πρωτόγνωρη κατάσταση προσθέτοντας πως τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναμονή εδώ και εννέα μήνες για το νέο νομοσχέδιο. «Η Σύνοδος δεν μπορεί να τοποθετηθεί απέναντι σε ένα νομοσχέδιο το κείμενο του οποίου δεν γνωρίζει, αλλά σημεία του διέρρευσαν στον Τύπο. Αυτή η μεθοδολογία οδηγεί στο συμπέρασμα πως επιχειρούνται αλλαγές-εξπρές με κρυφή ατζέντα» υπογράμμισε ο κ. Παπαθεοδώρου. Πολλά όμως που αναφέρονται στον Τύπο για το Νομοσχέδιο προκαλούν απορία, που διατυπώθηκε στη Σύνοδο των πρυτάνεων και εκφράστηκε ανησυχία, όπως για την καταβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά τμήματα, αλλοίωση σπουδών από την μονοετή, διετή ή τριετή φοίτηση, την μεταβίβαση της κρατικής χρηματοδότησης από άλλη αρχή. «Ιδιαίτερα απορία προκαλούν οι διατάξεις που αναφέρονται στο άσυλο, και προκαλούνται ερωτηματικά για τις πραγματικές θέσεις του Υπουργείου» επεσήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προσθέτοντας πως ανησυχία προκαλεί και η μεταβίβαση της διοίκησης του πανεπιστημίου σε Διοικητικό Συμβούλιο από εξωτερικούς παράγοντες, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους συναλλαγών και αδιαφάνειας.

Και τόνισε με έμφαση: «Πρέπει να φύγουμε από την κρυφή ατζέντα και να πάμε σε ανοικτή διαβούλευση. Οι αλλαγές, ερήμην της πανεπιστημιακής κοινότητας, θα επιφέρουν υποβάθμιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων. Αυτό που ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας είναι να ακούσει τα πανεπιστήμια».

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αύριο Δευτέρα θα δοθεί από την Υπουργό Παιδείας το επίσημο κείμενο του νομοσχεδίου.

 

Τούλα Κεκάτου

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το