Photo Gallery, Τοπικά

«Ανησυχούμε για το νερό που πίνουμε, για το κρέας που τρώμε»

Είναι έτοιμοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη ρύπανση της λίμνης και να ζητήσουν αποζημιώσεις

, λένε οι κάτοικοι παρακάρλιων περιοχών

Κάτοικοι και φορείς των παρακάρλιων χωριών πρόκειται να καταθέσουν αγωγές εναντίον των επιχειρήσεων, που αποδεδειγμένα έχουν προκαλέσει τη ρύπανση στην στη Κάρλα και την γεμίζουν με τοξικά δηλητήρια. Το γεγονός ότι ο βιολογικός της Λάρισας διοχέτευε το φορτίο του στο κανάλι της Κάρλας το είχαν υποψιαστεί, το είχαν επισημάνει αλλά κανείς ποτέ δεν τους άκουσε. Η δυσοσμία των αστικών λυμάτων ήταν έντονη παντού και κανείς δεν μπορούσε να τους καθησυχάσει.

Στα Κανάλια οι κάτοικοι κινητοποιούνται και θα ζητήσουν αποζημιώσεις για την μόλυνση της λίμνης και της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, επικαλούμενοι την οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε οργανωμένο σχέδιο για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας τους, ενώ η προσφυγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δρομολογήσει εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Το έργο ανασύστασης της λίμνης χρηματοδοτήθηκε ως περιβαλλοντικό και οι αποκαλύψεις της «Θ» επιβεβαίωσαν το ακριβώς αντίθετο.

Επιμένουν ότι πρέπει να πληρώσει και μάλιστα ακριβά όποιος σχεδίασε και κατασκεύασε αντλιοστάσιο σε κανάλι της Κάρλας που δέχεται τα νερά του βιολογικού της Λάρισας, αλλά και βιομηχανιών που ρίχνουν ανεξέλεγκτα απόβλητα.

Για τους κατοίκους των παρακάρλιων περιοχών δεν ήταν μυστικό η μόλυνση της Κάρλας και κατ’ επέκταση του Παγασητικού. Η ανησυχία των κατοίκων για την υγεία τους είναι διάχυτη. Στις εκτάσεις της λίμνης βόσκουν τα ζώα τους και από τις γεωτρήσεις της περιοχής πίνουν νερό.

Η αγανάκτησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή, καλύτερα, που δεν έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές, είναι έκδηλη. Οι πολίτες θεωρούν απαράδεκτη την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή και χαρακτηρίζουν την μόλυνση της Κάρλας, το υπ’ αριθμόν ένα διαχρονικό πρόβλημα.

Θεωρούν κακή την ποιότητα του νερού για την άρδευση από την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να σβήσει την περιοχή τους και τους ίδιους από τον χάρτη.

Αυτό που τους προκαλεί μεγαλύτερη αγανάκτηση είναι ότι η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από το κράτος, που μέσω της μελέτης ανασύστασης της λίμνης δεν προέβλεψε την προστασία της, αλλά την οργή τους προκαλεί ταυτόχρονα και η στάση του δημάρχου Λάρισας κ.Τζανακούλη, που προτρέπει τους πάντες να πιούν από το καθαρό νερό που παράγει ο βιολογικός καθαρισμός.

«Εάν θέλανε να προστατέψουνε τη λίμνη θα είχανε βάλει παντού μετρητές καταγραφής ρυπαντικού φορτίου και θα είχαν κατασκευάσει βιολογικό καθαρισμό στο κανάλι που εκβάλλει όλα τα φορτία που έρχονται από τη Λάρισα. Τόσα δισεκατομμύρια σπατάλησαν στην κυριολεξία για ημιτελή έργα. Όλοι ξέρανε πως η λίμνη θα γινόταν χαβούζα αλλά αυτό τους βόλευε», τονίζουν.

«Ανησυχείτε στο Βόλο

μόνο για τον Παγασητικό»

Η μόλυνση της Κάρλας άρχισε να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις μετά και τον εντοπισμό τοξικού κυανοβακτήριου. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις που έχουν προκύψει από εξέταση των δειγμάτων που ελήφθησαν από την Κάρλα στις 26 Μαρτίου, μια ημέρα μετά το δημοσίευμα της «Θεσσαλίας» για τη μόλυνση της λίμνης από τον βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας, βρέθηκε τοξικό κυανοβακτήριο που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση φωσφόρου.

«Όλοι ξέρανε πως και ο βιολογικός της Λάρισας διοχετεύει στην Κάρλα, όπως όλοι ξέρουν πως πολλές βιομηχανίες ρίχνουν απόβλητα. Όταν καθαρίστηκαν τα κανάλια για να μπει νερό στη λίμνη τοποθετήθηκαν άσπρες πέτρες στον πάτο τους. Μέσα σε ελάχιστες μέρες αυτές οι πέτρες έγιναν μαύρες. Η μυρωδιά από τη μέρα που μπήκε νερό είναι έντονη. Εμείς είχαμε καταλάβει τι συνέβαινε. Και πριν γεμίσει νερό η λίμνη βλέπαμε τι συνέβαινε στους χάντακες που είχαν ροή προς τον Παγασητικό Όλα αυτά τα βλέπαμε και πριν γεμίσει ο ταμιευτήρας. Τα λέγαμε αλλά δεν μας άκουγε και κανείς. Σήμερα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο», υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, κάτοικος Καναλίων που εργαζόταν και ως ψαράς πριν ακόμη αποφασιστεί η αποξήρανση της Κάρλας.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχε μεγάλη μόλυνση. Το λέγαμε αλλά κανείς δεν έδινε σημασία. Από τον Ιανουάριο φαινόταν ότι τα πράγματα είχανε εκτροχιαστεί και από τη δυσοσμία δεν μπορούσες να σταθείς σε πολλά σημεία. Πεθαίνανε τα ψάρια και αδιαφορούσανε, κορόιδευαν και έλεγαν ότι πέθαναν από την έλλειψη οξυγόνου. Το γιατί δεν είχαν οξυγόνο δεν τους ένοιαζε. Η λίμνη έγινε για να ρίχνει απόβλητα όλη η Λάρισα. Αυτό ίσχυε και νωρίτερα», δηλώνει ο κ. Άρης Αποστόλου.

«Ανησυχούμε για το νερό που πίνουμε, για το κρέας που καταναλώνουμε όλη η μόλυνση έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα και δεν βλέπουν το έγκλημα που γίνεται. Τα νερά είναι μολυσμένα και αυτό δεν αλλάζει» υποστηρίζει ο κ. Αντώνης Βαΐτσης.

«Το νερό που έρχεται από τη Λάρισα είναι σκούρο. Εμείς παρακολουθούμε το χρώμα των νερών κάθε δεύτερη μέρα. Ο εμπλουτισμός της λίμνης γίνεται με νερά προβληματικά. Αυτό που έπρεπε να προβληματίσει κατ’ αρχήν τους πάντες ήταν η αύξηση του πληθυσμού των ψαριών. Ουδέποτε είχαμε ζήσει τέτοιο φαινόμενο» δηλώνει ο κ. Γιώργος Ράμπος.

«Στο Βόλο ανησυχείτε μόνο για τον Παγασητικό και αν δεν ανησυχούσατε γι’ αυτόν δεν θα γινόταν τόσος θόρυβος. Ακόμη όμως και τον Παγασητικό δεν μπορούν να τον προστατέψουν. Αν ήθελαν να το κάνουν θα έβαζαν μετρητές καταγραφής ρυπαντικού φορτίου στην είσοδο του καναλιού από τη Λάρισα. Θα τοποθετούσαν επίσης φίλτρα ή βιολογικό καθαρισμό για να καθαρίζουν τα νερά» σημείωσε ο κ. Κώστας Κιρτελής.

Δεν έδωσαν βάρος

στο πρόβλημα

Η μόλυνση της Κάρλας ήταν μια υπόθεση στην οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έδωσε σημασία.

Ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης δεν κινητοποιήθηκε από τους μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη και στις 30 Δεκεμβρίου του 2010 δήλωσε ότι τα ψάρια …αποδήμησαν λόγω επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών στον πυθμένα.

Ουσιαστικά υιοθέτησε πόρισμα ελέγχων της νομαρχίας στις 15 Δεκεμβρίου, που ανέφερε ότι από τις αναλύσεις των νερών «δεν προέκυψαν τοξικοί παράγοντες ή σοβαροί περιβαλλοντικοί δείκτες ρύπανσης των νερών»

Παραδεχόταν ωστόσο ότι κανένα σχέδιο διαχείρισης της λίμνης δεν έχει εκπονηθεί, όπως παραδεχόταν ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν διενεργήσει επιθεωρήσεις σε βιοτεχνίες με δραστηριότητα κοντά στον Πηνειό που διέθεταν σε αυτόν τα υγρά απόβλητά τους με τελική κατάληξη την υδρολογική λεκάνη της λίμνης.

Είχαν γίνει 22 έλεγχοι και είχαν καταγραφεί 19 παραβάσεις.

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το