Photo Gallery, Οικονομία

Ζητούν νέα αναστολή πλειστηριασμών

Οι καταναλωτές-δανειολήπτες για πρώτη ή μοναδική κατοικία


 

 

Νέα παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών για πρώτη ή μοναδική κατοικία και για δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ, η οποία σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά λήγει τον Ιούνιο, ζητούν οι καταναλωτές.
Σε κοινή ημερίδα με θέμα “Η εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων” που οργάνωσαν στο Εφετείο Αθηνών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και η Ένωση Καταναλωτών «H Ποιότητα της Ζωής – ΕΚΠΟΙΖΩ», επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι ήδη στα Ειρηνοδικεία έχουν ”φρακάρει” οι αιτήσεις για δικαστική επίλυση της ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τις τράπεζες καθώς δεν επετεύχθη στο βαθμό που αναμενόταν η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών των δύο μερών με διακανονισμό.
Όπως σημειώθηκε από τους εκπροσώπους της ΕΚΠΟΙΖΩ ήδη οι ημερομηνίες που δίνονται από τα δικαστήρια για την εκδίκαση των υποθέσεων είναι για Ιανουάριο με Φεβρουάριο και η οργάνωση των καταναλωτών σημειώνει ότι η παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι απαραίτητη για να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος να αξιοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νόμου που θα επιτρέψουν στους υπερχρεωμένους να έχουν ”μια δεύτερη ευκαιρία” με… νοικοκυρεμένες τις οφειλές τους.
Οι ομιλητές, πανεπιστημιακοί και δικηγόροι ανέλυσαν το σκοπό και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου, την ακολουθούμενη διαδικασία ενώπιον των Δικαστηρίων κατά την κατάθεση και εκδίκαση των αιτήσεων αυτών, τη δυνατότητα προστασίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, όπως επίσης και την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων στο πλαίσιο του νόμου.
Με την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών που κατατίθενται καθημερινά στα Ειρηνοδικεία της χώρας, είναι πολλά τα ζητήματα που ανακύπτουν και τα ερωτήματα που δημιουργούνται γι’ αυτό και η ΕΚΠΟΙΖΩ εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει νέα παράταση αναστολής πλειστηριασμών. Όπως σημειώθηκε από τους εκπροσώπους της ΕΚΠΟΙΖΩ μόνο στη συγκεκριμένη οργάνωση των καταναλωτών έχουν αναζητήσει πληροφορίες 4.000 δανειολήπτες, έχει διαχειριστεί η ΕΚΠΟΙΖΩ υποθέσεις 2.650 μελών της και αυτές αφορούν σε περίπου 10.000 ακίνητα.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να τεθούν προς συζήτηση όλα τα θέματα που ήδη αντιμετωπίζονται από τους συμμετέχοντες στις δικαστικές διαδικασίες, τόσο από τους δικηγόρους, όσο και από τους δικαστές, κατά την σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων αυτών και στη συνέχεια κατά τη συζήτησή τους στα αρμόδια δικαστήρια.
Τα μισθώματα ακινήτων

του Δημοσίου

 

Πολύ θετική χαρακτηρίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, την πρόσφατα εξαγγελθείσα ρύθμιση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία μειώνει τον συντελεστή υπολογισμού του ετήσιου μισθώματος των ακινήτων που ανήκουν σε ακίνητα του Δημοσίου και χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, από το 6% στο 4,8% επί της αντικειμενικής τους αξίας.
Όπως τονίζεται στην σημερινή ανακοίνωση του ΞΕΕ, η δυνατότητα που παρέχεται με την ίδια ρύθμιση για την παράταση των ξενοδοχειακών μισθώσεων δημιουργεί ένα πλέγμα ασφαλείας για το Δημόσιο, δεδομένου ότι θα συνεχίσει να εισπράττει έσοδα από τους συνεπείς και σοβαρούς επαγγελματίες, ενώ συγχρόνως, σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, διασφαλίζεται σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα.
Μάλιστα το ΞΕΕ προσθέτει ότι με τον εξορθολογισμό του μισθωτικού καθεστώτος, θα καταστεί δυνατό να αναζητηθούν πρόθυμοι ενοικιαστές και να ξανανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, που έκλεισαν λόγω υπέρογκων μισθωμάτων και οι περιοχές αυτές θα ξαναζωντανεύσουν με την είσοδο τουριστών και τις συμπληρωματικές χρήσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από τα ξενοδοχεία.
Τέλος, θα ανακτηθούν οι 1.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο, από τα ξενοδοχεία και τα γειτονικά τους καταστήματα που έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το