#pouzoumerefile

“Παράπλευρες ωφέλειες” 

pouzoumerefile
Του Χρήστου Μάρτζου
“Και τι είδους δραστηριότητες μπορούμε να κάνουμε τώρα που ήρθαμε στο Πήλιο;”
Για να είμαι ειλικρινής, την πρώτη φορά που ένας επισκέπτης μου είχε απευθύνει αυτή την ερώτηση προ δεκαετίας, ντράπηκα.
Ντράπηκα, όχι γιατί ήταν δική μου προσωπική ευθύνη να του “παρέχω” κάτι για να κάνει, πέρα από το να φάει καλά και να ξεκουραστεί μέσα στην γαλήνη του μαγικού βουνού, αλλά γιατί ενώ στο Πήλιο, με τις πανέμορφες παραλίες και τις θάλασσες του, τα απύθμενα φαράγγια και τα δάση του, τα ατέρμονα καλντερίμια και τα βότανα του, τα άπειρα ξωκλήσια του, την πλούσια ιστορία και μυθολογία του, θα έπρεπε να υπάρχουν αναρίθμητες δραστηριότητες για να του προτείνω, δεν υπήρχε καμία.
Εκείνη την εποχή, σχετικά “νέες” “καινοτόμες” ορολογίες έκαναν δειλά την είσοδο τους στο επίσημο “φρασεολόγιο” του τουριστικού τομέα. Αρχίσαμε να μιλάμε για επιμήκυνση περιόδου, τουρισμό τεσσάρων εποχών, ήπιες κι εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης και διαφοροποίησης του τουριστικού μας προϊόντος, έννοιες και εφαρμόσιμες ιδέες στις οποίες το Πήλιο είχε όλα τα φόντα να πρωτοστατήσει με τα προαναφερόμενα, συγκριτικά πλεονεκτήματα, μα δυστυχώς αυτά  εξακολουθούσαν κι έμεναν άγνωστα κι ανεκμετάλλευτα…
13599897_1114144975308400_8325783378446308179_n
Μετά ήρθε, “ευτυχώς”, η μεγάλη οικονομική κρίση. Bλέπεις, από τις ελάχιστες “παράπλευρες ωφέλειες” της ήταν μια, σχεδόν ακαριαία “αφύπνιση”, τουλάχιστον στον τόπο μου.
Δεν ξέρω αν η δραστηριοποίηση αυτή ήταν απόρροια της πλήρους πλέον κατάρρευσης των κρατικών θεσμών (που ούτως ή άλλως υπολειτουργούσαν και χρόνια αδιαφορούσαν για την περιοχή μας), ή συνέβη απλά λόγω κάποιας συλλογικής συνειδητοποίησης πως το μέλλον μας ήταν κοινό κι άρα η συνέργεια αποτελούσε μονόδρομο.
Αυτό που έχει σημασία όμως ήταν πως ένας Αναπτυξιακός Σύλλογος είχε “γεννηθεί” ως αποτέλεσμα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, έστω και σαν μια κοινή αντίδραση και άρνηση στην ισοπέδωση που έφερνε μαζί της η κρίση.
Κι απ’ όλα τα μικρά και μεγάλα επιτεύγματα του μέχρι τώρα, αυτό που ξεχωρίζει, αυτό που θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου, είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ Ορεινού και Θαλάσσιου Αθλητισμού που γίνεται στο Πήλιο.
Το 4ο Φεστιβάλ Τσαγκαράδας, πιο δυνατό από ποτέ, διοργανώθηκε μεταξύ Πέμπτης 30 Ιουνίου (επίσημη τελετή έναρξης) και Κυριακής 3 Ιουλίου (τελετή λήξης).
Το Τsagarada Escape Festival, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είχε πολλές υπαίθριες δραστηριότητες με εξειδικευμένους,  πιστοποιημένους εκπαιδευτές για όλες τις ηλικίες και επίπεδα.
tsagkarada
Αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, πεζοπορία, θαλάσσιο καγιάκ, τοξοβολία, ιππασία, flying fox, paintball κι αρκετές άλλες παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, όπως Αγωνιστικός Προσανατολισμός (orienteering)  και “Μυθολογικό Κυνήγι Θησαυρού” και φυσικά, ανοιχτές μουσικές συναυλίες που γίνονται στα πλαίσια του φεστιβάλ.
Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο εγχείρημα χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς η συμμετοχή σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες κι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και αποσκοπεί αποκλειστικά στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στο Πήλιο. Η πραγματοποίησή του δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εθελοντική προσφορά και δουλειά όλων όσοι συμμετέχουν στην οργάνωση και την εκτέλεσή του, ιδιώτες, σύλλογοι, φορείς κι εθελοντικές οργανώσεις.
Το μόνο που έχετε να κάνετε για να στηρίξετε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια στο μέλλον, είναι να την διαδώσετε, να έρθετε προετοιμασμένοι για να βιώσετε την μαγεία του “ΠούΖούμε” και να βγάλετε άπειρες φωτογραφίες του έτσι ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν ζείτε σε κάποιο όνειρο…
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα www.tsagarada-pelion.com και στο FB του Συλλογου @tsagarada.escape.festival…
Όσο για την αρχική ερώτηση εκείνου του επισκέπτη, δέκα χρόνια αργότερα, δεν ντρέπομαι πια, αισθάνομαι μόνο περηφάνια. Ελπίζω να τον ξαναδώ κάποια στιγμή και να μου την ξανακάνει, γιατί η απάντηση που θα έχω να του δώσω θα είναι τόσο, μα τόσο διαφορετική αυτή την φορά. Διότι οι περισσότερες από τις παραπάνω εναλλακτικές δραστηριότητες είναι πλέον διαθέσιμες στους επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν συντελέσει σε αυτόν τον συλλογικό άθλο, κόντρα στο πνεύμα και τα σημάδια των καιρών… “
#pouzoumerefile
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το