Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Βουλιάζει το έργο ανασύστασης της Κάρλας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα αρνητικά εξελίσσονται γύρω από την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας κρούει το ΤΕΕ Μαγνησίας σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα αρνητικά εξελίσσονται γύρω από την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας κρούει το ΤΕΕ Μαγνησίας σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς. Το τοπικό τμήμα στην αναλυτική επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και τον αναπληρωτή υπουργό του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλογιάννη αναφέρεται σε «πραγματική τραγωδία, αν αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο ναυαγήσει και  οδηγηθεί σε απένταξη. Απένταξη σημαίνει ότι το Κράτος θα κληθεί να επιστρέψει 200 εκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση…».

Ειδικότερα στην επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια σειρά άστοχων ενεργειών, έχει βάλει το συγκεκριμένο έργο σε περιπέτειες, τις οποίες πολύ φοβούμαστε ότι θα κλιθούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τις πληρώσουμε και μάλιστα ακριβά.

Και αναφερόμαστε στα εξής:

α) Όπως πληροφορηθήκαμε σχεδιάζεται από μέρους σας η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας – Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών του κράτους. Τυχόν υλοποίηση της απόφασης για κατάργηση του Φορέα και κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων τεχνικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης του έργου, μεταξύ υπηρεσιών που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς, είναι βέβαιο πως θα θέσει σε σοβαρή αμφισβήτηση την πολιτική και το σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επίσης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου καταργείται με τη σημερινή του μορφή και κατακερματίζονται οι αρμοδιότητες τεχνικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης του έργου μεταξύ υπηρεσιών που ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς, δηλαδή την αιρετή Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Για τη μεταφορά, δε, όλων των αρμοδιοτήτων του φορέα, θα απαιτηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θ’ απαιτήσουν πολύμηνο διάστημα.

Σας γνωρίζουμε ότι δεν επιτυγχάνεται κανένα δημοσιονομικό όφελος, καθώς το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος προσφέρουν υπηρεσίες αμισθί, ενώ τα στελέχη που απασχολούνται αποζημιώνονται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος που λήγει το 2015.

Ο Φορέας, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσής του, που έγινε με επιταγή της Ε.Ε. για τις προστατευόμενες περιοχές (Natura), έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε. για θέματα όπως η εποπτεία και η καταγραφή των ειδών και των οικοτόπων, η διαχείριση και διοίκηση του προστατευόμενου οικοσυστήματος, η εποπτεία και η φύλαξη της περιοχής, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας κ.ά. Η πιο σημαντική, δε, υποχρέωσή του είναι ο συντονισμός και η ρύθμιση όλων των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την Κάρλα (νερά, δάση, κτηνοτροφία, γεωργία).

Επίσης σημαντικό είναι ότι η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας – Μαυροβουνίου, επιβλήθηκε ως συμβατική υποχρέωση από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση του έργου επαναδημιουργίας της λίμνης.

Τέλος, από την πλευρά σας θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση, προκειμένου να παραχωρηθούν οι αρμοδιότητες στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας, που προβλέπονται να θεσμοθετηθούν με ΚΥΑ, σχέδιο της οποίας ήδη υπάρχει σε εκκρεμότητα έξι χρόνια με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση ο φορέας πρακτικά να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του έργου.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα κτίρια, που αφορούν στην περιβαλλοντική ανάδειξη της λίμνης κ.λπ., παραμένουν αναξιοποίητα.

β) Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, η ΕΥΔΕ Κάρλας, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση του έργου της επανασύστασης, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, υπολειτουργεί καθώς δεν υπογράφει λογαριασμούς και δεν εκδίδει αποφάσεις, διότι έχει λήξει(!!!) η θητεία της από τις 2 Οκτωβρίου 2012. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ζητηθεί παράταση της λειτουργίας της υπηρεσίας από το Νοέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί. Έτσι έχουν ουσιαστικά  σταματήσει και η εργολαβία «σκούπα» και η εργολαβία της ορεινής υδρονομίας, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία, έχει υπό την επίβλεψή της και το έργο της Περιφερειακής Οδού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

γ) Η πρώτη εργολαβία της άρδευσης είναι υπό διάλυση, ενώ για τη δεύτερη  εργολαβία, η οποία δεν έχει προκηρυχτεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί ο προαπαιτούμενος αναδασμός και οι απαλλοτριώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το αρδευτικό έργο είναι απαραίτητο για να σταματήσει η λειτουργία των 4000 περίπου γεωτρήσεων στην περιοχή και να ανεβεί η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και για να επιτραπεί η λειτουργία των υδρευτικών γεωτρήσεων.

Η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου κρίνεται τελείως αναγκαία για την ανανέωση των νερών του ταμιευτήρα.

Τονίζουμε ότι η μη ανανέωση των νερών θα μετατρέψει τον ταμιευτήρα σε νεκρή εστία μόλυνσης.

Έτσι ένα έργο που θα έφερνε περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, θα οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Επίσης η άρδευση είναι απαραίτητη για τη δραστική μείωση των αρδευτικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεπαγόμενη μείωση φαινομένων υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σημαντικά τις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αφού δημιουργούνται φαινόμενα καθιζήσεων εδαφών που στην επιφάνεια εμφανίζονται ως ρήγματα, καθώς και αρνητικών επιδράσεων στην ποιότητα του πόσιμου νερού.

δ) Το έργο της ύδρευσης, έχει μπλοκαριστεί από τις αντιδράσεις των κατοίκων, γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Κράτος για την ολοκλήρωση του έργου της άρδευσης. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς κοινωνική συναίνεση, αλλά πρέπει να κατανοηθεί στην κοινωνία της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου ότι η Κάρλα θα είναι το μεγαλύτερο έργο πρώτα και κύρια για τους ίδιους. Όσο το αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και εχθρότητα, κάνουν λάθος και βλάπτουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ιδίων και των παιδιών τους.

Πρέπει και το Δημοτικό  Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για ενημέρωση των κατοίκων ώστε να αρθεί κάθε επιφύλαξη για τη συνέχιση των έργων».

Σημειώνεται πως η εν λόγω επιστολή κοινοποιείται στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, το δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, τη δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, τη Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7), την  Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κάρλας και τον τεχνικό σύμβουλο του  έργου κ. Π. Παναγόπουλο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το