Πολιτική

Προς συμβιβασμό με τεράστιο κόστος

Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ με διετή επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων

Κοντά σε συμβιβασμό για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και την μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα βρίσκονται η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ σε πρώτη φάση διαφαίνεται πως θα αποφευχθεί το «κούρεμα» των δανείων του επισήμου τομέα.

Από σήμερα (χθες) το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup, την Τρίτη (σήμερα), θα συμφωνήσει στους τρόπους χρηματοδότησης της διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος, στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Όλα τα παραπάνω θα κλειδώσουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών Π. Τσακλόγλου.

Η κυρίαρχη πρόταση που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup Working Group και στην οποία έχει συμβάλει και η Ελλάδα προβλέπει την εφαρμογή ενός μείγματος παρεμβάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2014 και τη διασφάλιση ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αυτή η πρόταση θα εμπεριέχει και πρόνοιες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τη διετία 2015-2016.

Πεποίθηση των εμπλεκομένων πλευρών είναι ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τελικά το πακέτο αυτό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται και στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα.

“Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της”

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη είχε, στο γραφείο του στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς. Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι “η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, τώρα είναι η ώρα των οριστικών και αξιόπιστων αποφάσεων εκ μέρους των θεσμικών μας εταίρων. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι καθαρά ευρωπαϊκό”.

Εξαπέλυσε πυρά σε όσους “κατ’ επάγγελμα επενδύουν στο αδιέξοδο -στο θάνατο της χώρας”, λέγοντας ότι “θα διαψευστούν οικτρά”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “οι Έλληνες πάσχουν, αγωνιούν και διαμαρτύρονται”, αλλά -όπως είπε- ξέρουν ότι αυτή είναι η μόνη εφικτή και δυνατή πορεία.

Ο Φ. Κουβέλης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργού περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη, αλλά και στην αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Ο ίδιος ζήτησε “να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο σχέδιο με βασικό άξονα την ανάπτυξη του τόπου”.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν επί τάπητος το προσεχές Eurogroup, όπου εν πολλοίς θα κριθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά τα χρήματα θα δοθούν στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται όλοι οι εναπομείναντες όροι.

Oι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν επίσης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

Στο ίδιο πλαίσιο «αποφασίστηκε ότι είναι ώριμο» να συγκροτηθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία θα ασχολείται με αυτά τα θέματα, δηλαδή την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς επίσης και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Την πληροφορία για τη δημιουργία επιτροπής επιβεβαιώνει και η ΔΗΜ.ΑΡ και μάλιστα, σύμφωνα με ηγετικά της στελέχη, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν την άλλη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να γίνει σύσκεψη των τριών αρχηγών στην οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες συγκρότησης και λειτουργίας αυτής της επιτροπής.

Κατά τις πηγές της Ιπποκράτους, δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των οδικών αξόνων, των Ναυπηγείων, αλλά και θέματα που αφορούν στους ανάπηρους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το