Photo Gallery, Τοπικά

Μόλυνση από κόπρανα στο νερό της Μάνας


Μόλυνση του νερού κοπρανώδους προέλευσης διαπιστώθηκε στην πηγή «Μάνα», που υδροδοτεί την Πορταριά

 

Σοβαρή η ρύπανση στην Πορταριά, όπως αποκάλυψε χθες η «Θ»

Μόλυνση του νερού κοπρανώδους προέλευσης διαπιστώθηκε στην πηγή «Μάνα», που υδροδοτεί την Πορταριά.

Αναλύσεις νερού έδειξαν μικροβιολογική επιβάρυνση σε εντερόκοκκους στο δείγμα που λήφθηκε από την κοινόχρηστη βρύση του Δημαρχείου Πορταριάς και μικροβιολογική επιβάρυνση σε ολικά κολοβακτηριοειδή και Escherichia coli στο δείγμα νερού που λήφθηκε από κατάστημα. Το μικρόβιο Escherichia coli δημιουργεί λοιμώξεις του γαστρεντερικού.

Τα πρώτα δείγματα νερού λήφθηκαν στις 28 Νοεμβρίου και ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης, αναφορικά με τη μη δημοσιοποίηση του προβλήματος, σημείωσε ότι «δεν έπρεπε να δημιουργηθεί πανικός», ενώ τόνισε ότι στους περιφερειακούς δήμους, ουδέποτε είχε γίνει χλωρίωση του νερού.

Τα κολοβακτηριοειδή που εντοπίστηκαν στο νερό, έχουν προέλευση τον εντερικό σωλήνα ανθρώπων και ζώων και υποδεικνύουν μόλυνση κοπρανώδους προέλευσης. Στην περίπτωση αυτή, είναι αυτονόητος ο κίνδυνος να υπάρχουν και παθογόνοι μικροοργανισμοί με τις όποιες συνέπειες. Η παρουσία του μικροβίου Escherichia coli, είναι ενδεικτική της μόλυνσης του νερού και της κακής απολύμανσής του έστω και αν εντοπιστεί  ένα μικροβιακό κύτταρο, ωστόσο χθες δεν έγινε γνωστό από τη ΔΕΥΑΜΒ αν έγιναν έλεγχοι για την ύπαρξη χώρων φύλαξης ζώων ή παράνομα διοχετευόμενων βόθρων στην περιοχή.

Ολικά κολοβακτηριοειδή εντοπίστηκαν στη βρύση στο βενζινάδικο, στη δεξαμενή του οικισμού και στη δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων.

Μικρόβια e-coli σε υψηλές τιμές εντοπίστηκαν στη δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων, ενώ στην ίδια δεξαμενή εντοπίστηκαν εντερόκκοκοι όπως επίσης στη βρύση του Δημαρχείου, σε ξενοδοχεία, σε βρύσες εξωτερικές και δεξαμενές.

Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων του νερού της Πορταριάς, που ελήφθησαν από τη ΔΕΥΑΜΒ στις 28.11.2011 δείχνουν μικροβιακό φορτίο σε ορισμένα δείγματα, ενώ η νομοθεσία απαιτεί απουσία ολικών κολοβακτηριοειδών, Escherichia coli και εντεροκόκκων, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης.

Εξάλλου, στις 16.12.11 κοινοποιήθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων νερού της Πορταριάς από τη Διεύθυνση Υγείας, σύμφωνα με τα οποία  βρέθηκε μικροβιολογική επιβάρυνση σε εντερόκοκκους στο δείγμα που λήφθηκε από την κοινόχρηστη βρύση του Δημαρχείου Πορταριάς και μικροβιολογική επιβάρυνση σε ολικά κολοβακτηριοειδή και Escherichia coli στο δείγμα νερού που λήφθηκε από κατάστημα.

Οι υποδείξεις της Διεύθυνσης  Υγείας ήταν διακοπή της παροχής νερού της κοινόχρηστης βρύσης του Δημαρχείου και σήμανση με πινακίδα για ακαταλληλότητα της πόσης, να δρομολογηθούν διορθωτικές ενέργειες και έργα που αφορούν καταρχήν στην ορθότερη εφαρμογή χλωρίωσης του πόσιμου νερού, αλλά και την παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης με συνεχείς χλωριομετρήσεις και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Άμεση και διαρκή ενημέρωση των δημοτών για την ποιότητα του ποσίμου νερού και άμεση διενέργεια νέων δειγματοληψιών.

Η ΔΕΥΑΜΒ επισημαίνει ότι πριν τη λήψη του εγγράφου της Διεύθυνσης  Υγείας και  ενόψει της επικείμενης παραλαβής των εγκαταστάσεων και δικτύων της Πορταριάς, η οποία αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 16/12/11, είχε προβεί στην εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης στην κεντρική δεξαμενή της Πορταριάς και στην παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης με συνεχείς χλωρομετρήσεις.

 

Τι είναι το Ε-coli

και οι εντερόκοκκοι

Ε-coli: Ανήκει στα κωλοβακτηριοειδή, συνεπώς είναι μέλος της οικογένειας των Εντεροβακτηριακών και θεωρείται ο βασικός δείκτης κοπρανώδους μόλυνσης, τόσο του πρωτογενούς, όσο και του κατεργασμένου νερού. Η E-coli αποτελεί μόνιμο ξενιστή του εντέρου των ανθρώπων και των θερμόαιμων ζώων, όπου μπορεί να υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς (μέχρι και 109/gr κοπράνων) και μπορεί να αντιπροσωπεύει το 95% των Eντεροβακτηριακών που ανευρίσκονται στα κόπρανα. Τα χαρακτηριστικά επιβίωσης και η ευαισθησία της στα απολυμαντικά είναι όμοια με εκείνα πολλών παθογόνων μικροβίων, ιδιαίτερα δε με τη σαλμονέλλα και τη σιγκέλλα. Λόγω των ιδιοτήτων αυτών, η E-coli είναι ο καλλίτερος βιολογικός δείκτης κοπρανώδους μόλυνσης του νερού. Η απομόνωση της από δείγματα νερού, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία την πρόσμιξη του νερού με περιττωματικές ουσίες, υποδηλώνοντας ότι και οποιοσδήποτε άλλος μικροοργανισμός που τυχόν βρίσκεται στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων μπορεί να εισχωρήσει στο νερό και κατ’ επέκταση και παθογόνοι μικροοργανισμοί, επισημαίνοντας τους δυνητικούς κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Εντερόκοκκοι: Ανήκουν στην οικογένεια των Στρεπτοκόκκων, στην ομάδα των D κατά Lancefield. Αποτελούνται από διάφορα είδη που υπάρχουν στα κόπρανα ανθρώπων και θερμόαιμων ζώων. Στα κόπρανα ανθρώπων οι εντερόκοκκοι σπανίως υπερβαίνουν τους 106 /gr, ενώ στα κόπρανα των ζώων υπάρχουν σε μεγαλύτερο αριθμό από την E-coli. Σπανίως πολλαπλασιάζονται στο νερό και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα περιβαλλοντικά stress και στην χλωρίωση από την E-coli. Η παρουσία τους αποτελεί απόδειξη μόλυνσης του ύδατος με περιττωματικές ουσίες και δη παλαιότερης μόλυνσης. Ο κύριος λόγος αναζήτησης τους είναι η εκτίμηση της σημασίας της παρουσίας Ολικών Κωλοβακτηριοειδών επί απουσίας E-coli καθώς και η παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών για την εκτίμηση της έκτασης πιθανής κοπρανώδους μόλυνσης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το