Photo Gallery, Πολιτική

Ελαστικό ωράριο ζητεί η τρόικα

Να καλύπτονται οι ανάγκες της επιχείρησης χωρίς υπερωρίες


ΑΘΗΝΑ, 21. Την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου με αυξομειώσεις του οκταώρου και συμψηφισμό του χρόνου σε ετήσια βάση, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της επιχείρησης χωρίς υπερωρίες, απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο «Βήμα της Κυριακής», το πακέτο των νέων αλλαγών στην εργασία καλείται να υλοποιήσει το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας το επόμενο δεκάμηνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο και η τρόικα κατέληξαν σε έναν «Οδικό Χάρτη» αλλαγών μετά τη διαπίστωση ότι πολλά σημεία της εργατικής νομοθεσίας δεν καλύπτουν όσα επιβάλλει η δανειακή σύμβαση.

Επιπλέον, υπάρχουν και σημεία -όπως η πρόοδος των επιχειρησιακών συμβάσεων- τα οποία απαιτούν στενή παρακολούθηση.

Έτσι κατέληξαν στη δέσμευση για κατάρτιση έως τα τέλη Μαρτίου νομοσχεδίου με τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Επιπλέον, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με συγκεκριμένους στόχους.

Έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται αλλαγή του νόμου για τις κλαδικές συμβάσεις, εφόσον δεν μειωθούν οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η τρόικα, σύμφωνα πάντοτε με το ίδιο δημοσίευμα, άσκησε πιέσεις για την επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής της οικονομικής κατάστασης των επικουρικών ταμείων, με στόχο οι αλλαγές να ισχύσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2012.

Πώς θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ

Τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν ένα στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τα οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε βάθος πέντε ετών, και «δεν αποτελούν μνημονιακό στόχο» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

«Οι δυνατότητες δεν σταματούν σε αυτά. Έχουμε, ήδη, ανακοινώσει τις πρώτες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τη μορφή Γενικής Γραμματείας, τη δημιουργία της «Ελληνικό Α.Ε.» για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αερολιμένα Αθηνών και τη δημιουργία -σε επόμενη φάση- μιας εταιρείας συμμετοχών ακινήτων του Δημοσίου» προσθέτει.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης για το 2011 είναι να αντλήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ με τις εξής προτεραιότητες:

επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,

αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ,

αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»

αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια,

την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και της συμμετοχής του Δημοσίου στην «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και «Εγνατία Οδό», είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ, αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος, την προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες, αξιοποίηση άλλων συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, καζίνο, αλλά και τη μετοχοποίηση στα κρατικά λαχεία.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».


Επιτροπή «σοφών» για το χρέος

Τη σύσταση «Επιτροπής Σοφών», η οποία θα αποτελείται από Έλληνες και ξένους ειδικούς και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του χρέους, προτείνει η Λούκα Κατσέλη.

Σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει πως η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τον Μάρτιο στο επίπεδο της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζει, όμως, πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα που θα πάρει η χώρα μας.

Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, προτείνει η «Επιτροπή Σοφών» να εξετάσει προτάσεις για να δούμε, όπως λέει, μακροπρόθεσμα το ζήτημα της μείωσης του χρέους.

Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας η κ. Κατσέλη τονίζει πως «πρέπει να προϋπάρξει μεθοδική καταγραφή και χρονοδιαγράμματα που θα καταλήγουν σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα», ενώ εισηγείται πλαίσιο διμερών συμφωνιών με την Ελβετία, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Η υπουργός Εργασίας τάσσεται, τέλος, κατά της γερμανικής πρότασης για ουσιαστική «συνταγματοποίηση» βασικών ρυθμίσεων που αφορούν την οικονομία, όπως τάσσεται και κατά των μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.


ΝΔ: Εκτός ελέγχου το χρέος

Στο θέμα του χρέους αναφέρεται με ανακοίνωσή του και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του αρμόδιου τομέα της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η μέση ετήσια αύξηση δημόσιου χρέους έφτασε το 2010-2011 στο 14,7% του ΑΕΠ, από 4,9% την περίοδο 2004-2009.

«Σήμερα γίνεται αντιληπτό από την κυβέρνηση και την τρόικα, με μεγάλη βέβαια χρονική καθυστέρηση, ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και της δυναμικής του. Χρέος, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους απαιτεί τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, πρωτοβουλίες αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και πολιτικές δημιουργίας ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Επιλογές που, μέχρι σήμερα, απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επιλογές που η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, έγκαιρα, αναλυτικά και με συνέπεια υποστηρίζουν» καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το