Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 19/6/2013

Η «μεσοβέζικη» Δικαιοσύνη

Οι δημοσιογράφοι δεν σχολιάζουν – κατά γενική ομολογία – δικαστικές αποφάσεις. Όχι γιατί το απαγορεύει κάποιος Νόμος, αλλά για λόγους σεβασμού της Δικαιοσύνης.

Πολλάκις οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι «χρησμός» και μπερδεύουν αντί να διαφωτίζουν. Αποφάσεις για πολύ σοβαρά ζητήματα όχι μόνο δεν είναι ξεκάθαρες επιλύοντας διαφορές και αντιθέσεις, δένουν ακόμη πιο σφιχτά το γόρδιο δεσμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι επιβάλλεται να διατυπώσουν κρίση και σχολιασμό. Σε μία προσπάθεια να δώσουν το στίγμα και τις απορίες που θα ήθελαν να διατυπώσουν οι πολίτες ή εκείνοι τους οποίους μπορεί να αφορούν οι αποφάσεις.

Η απόφαση για την ΕΡΤ δεν είναι δυνατόν να μην τύχει σχολιασμού. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες της αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού.

Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Ο δικαστής, ως μορφωμένος άνθρωπος, οφείλει να δίνει σε σωστά ελληνικά την αποτύπωση της κρίσης του.

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρέπει να είναι μόνο «τυφλές» αντιγραφές παραγράφων και εγγράφων σε νομικά βιβλία, αλλά και ο «καθρέφτης» της κοινωνίας.

Η Νομική έχει καθιερωθεί ως «η επιστήμη της λογικής» και μόνο τελικά τέτοια δεν είναι.

Η απόφαση για την ΕΡΤ είναι η απόλυτα «σολομώντεια» λύση. Ο δικαστής αποφαίνεται για το «μαύρο» της τηλεοπτικής οθόνης, όχι όμως για τους 2700 απολυμένους και τις ζωές τους. Δεν καθαρίζει αν οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν «μαύρο» μέλλον βγαίνοντας στην ανεργία ή αν θα «επαναλειτουργήσουν» μαζί με τις συχνότητες και τους πομπούς. Πέραν των μεγάλων ιδεών και λόγων υπάρχουν ψυχές.
Και αυτές δεν τις λαμβάνει κανείς υπόψη. Ούτε η αδέκαστη Δικαιοσύνη. Ούτε οι άνθρωποι που έχουν ευθύνη να λαμβάνουν – πρώτα απ’ όλα – υπόψη την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων της και κατ’ επέκταση της περιουσίας.

Τ. Κ.

 

 

Πρωτοφανές

Για πρώτη φορά, στα δικαστικά ελληνικά χρονικά, δικαστήριο και μάλιστα Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας – όπως το ΣτΕ – επανέρχεται την επομένη έκδοσης απόφασης με διευκρινίσεις. Αυτό δεν προβλέπεται πουθενά. Νομικοί κύκλοι στο Βόλο, που δικάζουν συχνά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν μείνει άφωνοι και έκπληκτοι, γιατί – όπως τόνιζαν χθες – για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που απόφαση απαιτεί διευκρινίσεις, προβλέπεται – και αυτή ακολουθείται – άλλη νομική διαδικασία και το δικαστήριο επανέρχεται με νέα απόφαση.

Η όλη μεθοδολογία, όπως σχολιάζουν έντονα, είναι πρωτοφανής και μοναδική. Σε καμία περίπτωση δεν έχει αρμοδιότητα να αναφερθεί σε ενέργειες και πράξεις της Διοίκησης. Και εδώ, εν προκειμένω, αναφέρεται σε εκκαθαριστή – διαχειριστή και σε απολύσεις προσωπικού ή σε πρόσληψη μονίμου προσωπικού.

Πώς να μη δηλώνεται με έμφαση – λέγεται συμπερασματικά – από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών ότι «το ΣτΕ επικυρώνει την κατάργηση της ΕΡΤ».

 

Τ. Κ.

 

 

Το κοινό καλό

Εξομαλύνονται τα πράγματα στην τρικομματική κυβέρνηση μετά την προχθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών. Και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες εκλογές. Η πορεία της οικονομίας – γιατί όλα εκεί περιπλέκονται – βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη τροχιά και μια εκλογική αναμέτρηση, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, θα τα τίναζε όλα στον «αέρα». Εξάλλου αυτό ήταν και το μήνυμα από το εξωτερικό. Οι τρεις το κατανόησαν και φαίνεται να έκαναν εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Και ευτυχώς που δεν πρόταξαν τα προσωπικά ή κομματικά τους συμφέροντα. Εκτός και αν σήμερα, στη νέα συνάντηση που έχουν, αλλάξουν ρότα…

Φ.Σ.

 

 

Έρχονται και άλλες

Πάντως, αν για τις πρώτες 2.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φτάσαμε στο κραχ της τρικομματικής κυβέρνησης, τι θα γίνει άραγε με τις άλλες 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και τις 14.000 απολύσεις μέσα στο 2014; Θα αντέξει η κυβέρνηση; Δεν είναι καθόλου εύκολο. Γιατί άλλο είναι να απολύονται στον ιδιωτικό τομέα 1.300 εργαζόμενοι καθημερινά, χωρίς όμως η κοινωνία να γνωρίζει ιδιαίτερα στοιχεία, και άλλο είναι η κυβέρνηση να γίνεται «εργοδότης» και να απολύει κόσμο προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. Γιατί σε αυτή την περίπτωση το πολιτικό και κοινωνικό κόστος λαμβάνει διαστάσεις.

Φ.Σ.

 

 

Δύσκολα

Πολύ δύσκολη, μαθαίνουμε, είναι η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για περικοπές εξόδων. Το πρόβλημα είναι το χρέος που δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια με την απότομη περικοπή του προϋπολογισμού και το οποίο μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά. Σύντομα πάντως αναμένεται να έχουμε μια πιο αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί.

Φ.Σ.

 

 

Υποβαθμίζεται

Όλο και πιο δυσάρεστα γίνονται τα ζητήματα στο Νοσοκομείο Βόλου. Και πλέον βγαίνουν στην πράξη. Για παράδειγμα το Γαστρεντερολογικό Τμήμα ουσιαστικά έβαλε «λουκέτο», αφού η μοναδική γιατρός, αποχώρησε ελλείψει άλλης βοήθειας από ιατρικό προσωπικό. Και μένουν ουσιαστικά ακάλυπτες οι ανάγκες πολλών συμπολιτών.

Το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί ότι θα διορίσει δέκα επικουρικούς γιατρούς. Ας ελπίσουμε οι διαδικασίες να γίνουν γρήγορα και να μη φτάσουμε στον Αύγουστο. Γιατί η κατάσταση σε ορισμένες Κλινικές δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ως έκτακτη.

Φ.Σ.

 

 

Ενεργός στις εξελίξεις

Ενεργός στις εξελίξεις που έρχονται, μαθαίνουμε ότι θα είναι ο κ. Αργύρης Κοπάνας. Με το πολιτικό τοπίο σε ρευστότητα, συνεργάτες του σημειώνουν ότι ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε καμία περίπτωση δεν θα τον άφηναν αδιάφορο, στηρίζοντας για ακόμη μια φορά τη «γαλάζια» παράταξη.

Ωστόσο και ο ορίζοντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει ανοικτός. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η ενεργοποίησή του για το Δήμο Βόλου δεν πρέπει καθόλου να αποκλείεται, ενώ τυχόν αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημάρχων αλλάζει και τα δεδομένα ως προς τη διεκδίκηση…

Μάλιστα, ήδη οι πρώτες επαφές με στελέχη έχουν γίνει και το καλοκαίρι αναμένεται με ενδιαφέρον…

Εξάλλου, σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στον ίδιο, υπάρχει και το πετυχημένο πέρασμα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη, όπου με λιγοστούς πόρους έγιναν έργα και παρεμβάσεις, αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά μπορεί να βγει μπροστά.

Φ.Σ.

 

 

Κουνουποπόλεμος

Ο Κραυσίδωνας, από το ύψος της Μητροπολίτου Γρηγορίου μέχρι την Αθηνών, έχει μετατραπεί σε «ζούγκλα», με το Δήμο να δηλώνει ότι υπεύθυνη για τον καθαρισμό είναι η Περιφέρεια, ενώ η Περιφέρεια δηλώνει το αντίστροφο.

Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης αφού πρώτα καθαρά κατηγόρησε το Δήμο και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Πρασίνου ότι δεν καθαρίζει το ποτάμι και ότι «καπελώνει» τις πρωτοβουλίες του για την κουνουποκτονία, δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή είναι άριστη και ότι θα γίνουν τα αδύνατα-δυνατά για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των χόρτων στον Κραυσίδωνα, όπου, εκτός των άλλων, υπάρχουν και δεκάδες εστίες κουνουπιών.

Και όλοι εμείς, που τον ακούγαμε, το μεσημέρι στην TRT, τον πιστέψαμε… Από τη συζήτηση αποδείχθηκε ότι με το Δήμο Βόλου ο κ. Καλτσογιάννης είναι στα «μαχαίρια» και αιτία είναι ένα δελτίο τύπου για την κουνουποκτονία… Τώρα, πώς θα συνεργαστεί με ανθρώπους που σε καμία επαφή δεν βρίσκεται, γιατί τον καπέλωσαν σε θέματα «επικοινωνίας», είναι απορίας άξιο.

Στο διά ταύτα και σύμφωνα με το Νόμο, τα πεζοδρόμια του Κραυσίδωνα οφείλει να τα καθαρίσει ο Δήμος, ο οποίος άργησε χαρακτηριστικά. Την κοίτη και το εσωτερικό του ποταμού οφείλει να τα καθαρίσει η Περιφέρεια. Είναι θέματα που έχουν λυθεί πολλά χρόνια τώρα και παραφράσεις δεν σηκώνουν. Ας κάνουν λοιπόν και οι δύο τη δουλειά τους και ας αφήσει ο κ. Καλτσογιάννης τις… περικοκλάδες, περί αναρμοδιότητας.

Αλήθεια, την είσοδο του Βόλου από το Βελεστίνο, έχει σκοπό να την καθαρίσει από τα χόρτα ο κ. Καλτσογιάννης ή είναι επίσης αναρμόδιος;

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Ούτε το Ταζ Μαχάλ…

Διαμαρτύρονται στα ΚΑΠΗ γιατί ακόμη ο Δήμος Βόλου δεν εδέησε να λειτουργήσει την ενιαία δομή στο κτίριο «Θεόφιλος», απέναντι από το Δημαρχείο.

Το Ταζ Μαχάλ να είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν, θα το είχαν φτιάξει… που λέει ο λόγος.

Στο μεταξύ, οι γέροντες περνάνε ένα χρόνο τώρα, κάθε μέρα, από το «Θεόφιλο» για να «επιτηρήσουν» τις εργασίες, μιας και αγωνιούν, αλλά ανταπόκριση δεν βλέπουν.

Χθες για μια ακόμη φορά αναγκάστηκαν να βγουν στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, όπου εκτός άλλων καταγγελιών επανέλαβαν και εκείνες που είχαν καταθέσει στο Δήμαρχο περί κακοποίησης ηλικιωμένου από κοινωνική λειτουργό. Η συγκεκριμένη καταγγελία κατατέθηκε πριν μήνες, αλλά διερεύνηση δεν υπήρξε.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Ψέματα και για τα απλά

Στη ΔΕΥΑΜΒ, «στη γλώσσα το έχουν το ψέμα»… Διαμαρτύρονται κάτοικοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος γιατί ενώ έπρεπε να λάβουν λογαριασμούς νερού για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, έτος το οποίο ως γνωστόν διανύουμε, έλαβαν λογαριασμούς για το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

«Δεν υπάρχει περίπτωση. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί αφορούν περιφερειακές δημοτικές ενότητες» έλεγαν χθες από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Στα ταμεία πάντως 11 πολίτες από Χιλιαδού, Άναυρο, Νέα Ιωνία και άλλες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ανέμεναν να πληρώσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Τι να πεις γι’ αυτούς, που και για τα απλά πράγματα, επιλέγουν συνεχώς να δικαιολογούνται… ανεπιτυχώς.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Λογαριασμοί «σοκ»

Σε υπερκατανάλωση και όχι σε λάθος οφείλονται, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου, οι λογαριασμοί «σοκ», που έλαβαν κάτοικοι σε Κανάλια και Ριζόμυλο.

Οι λογαριασμοί κινούνται από 200 μέχρι και 1.800 ευρώ!

«Δεν είναι περίεργο. Λογαριασμούς λαμβάνουν κάθε εξάμηνο και επιμένουν πως επιθυμούν να τους λαμβάνουν κάθε τετράμηνο, όπως στο Βελεστίνο, όπου το τιμολόγιο είναι υψηλότερο και οι κάτοικοι συνεπείς. Κανείς δεν φταίει που ασύδοτα καταναλώνουν το νερό εκτιμώντας ότι κάποιος αυθαίρετα και εις βάρος όλων των υπολοίπων κατοίκων δεν θα εισπράξει το αντίτιμο. Να σημειώσουμε πως έχουν χαμηλότερο τιμολόγιο στα Κανάλια από τις άλλες περιοχές του Δήμου, αλλά δεν φταίει η ΔΕΥΑ που άρχισε να «μετράει» το νερό και να στέλνει λογαριασμούς, πράγμα που δεν συνέβαινε. Δεν μπορούν να λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες, χωρίς να πληρώνουν» τονίστηκε χθες από στελέχη της ΔΕΥΑ, η οποία σήμερα θα συνεδριάσει.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

Νάτο έρχεται…

Νάτο το νέο ασφαλιστικό. Ήδη άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για νέες αλλαγές, που ασφαλώς δεν θα είναι προς το καλύτερο. Ενδεικτική η είδηση που δημοσιεύθηκε χθες: «Με τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων να διογκώνονται, η συζήτηση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό 2013-14 και το πώς αυτό θα καλυφθεί γίνεται συνεχώς δυσκολότερη. Ενδεικτικό είναι ότι – σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών – συστάθηκε ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των Ταμείων. Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, δηλώνει υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα να γίνεται πιο ορατό».

Γ. Τσ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το