Πολιτική

Λίστα Στουρνάρα με όλα τα μέτρα

Σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη

Μεγαλύτερες αναμένονται οι περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα και κοινωνικές παροχές για να βγει ο λογαριασμός των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη του αρχικού σχεδιασμού εξοικονόμηση δαπανών αναζητείται και στο πεδίο της Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών κυρίως στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Οικονομικών οριστικοποιεί από ώρα σε ώρα τη λίστα με τα μέτρα, την οποία θα παραδώσει στον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη αργά το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης (σήμερα) και σε κάθε περίπτωση πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είναι προγραμματισμένη για τις 2 μετά το μεσημέρι.

Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα της επόμενης διετίας -που επιβάλλει η τελευταία δανειακή σύμβαση- ένα δισεκατομμύριο παραπάνω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των 4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι συντάξεις και επιδόματα θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση.

Στην… Προκρούστεια κλίνη του υπουργείου Εργασίας θα τεθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ αλλά και τα κοινωνικά επιδόματα, ενώ οι περικοπές στο πεδίο της Υγείας θα αφορούν -μεταξύ άλλων- σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων, στην περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και σε κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας του.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε σήμερα (χθες) πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σε δήλωσή του αμέσως μετά τόνισε ότι συζήτησαν για τα “κρίσιμα και πολυεπίπεδα” ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, αλλά και “τα μείζονα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και το μεγάλο βάρος που θα σηκώσει το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, περίπου, το 44% της προσαρμογής, δηλαδή μία τάξη μεγέθους 5 δισ. ευρώ”.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι το υπουργείο θα δείξει αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Την κρίσιμη αυτή στιγμή η Ελλάδα δεν θα κλονιστεί από τη δυσκολία των αποφάσεων τις οποίες θα πάρουμε. Και θέλω να διαβεβαιώσω, ότι αυτές θα παρθούν με τον όσο πιο δίκαιο τρόπο. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά από αυτές τις αποφάσεις, θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος για την Ελλάδα, για τους εργαζόμενους, για τους ανέργους, για όλους μας που θα μας κάνει και πάλι να είμαστε αισιόδοξοι” πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε την Τετάρτη και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος δήλωσε ότι η δαπάνη στον τομέα της Υγείας δεν θα υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

“Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα επιτύχουμε τους στόχους μας με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων πολιτικής, με τα οποία θα επιτύχουμε, αφενός τη μείωση των δαπανών, αφετέρου θα διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ποιότητος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας” τόνισε.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, δρομολογείται η περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών, καθώς και η μείωση του προσωπικού.

Εν τω μεταξύ την  άποψη ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να χορηγήσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα (χθες) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας κ. Χοακίν Αλμούνια σε συνέντευξή του στο  πρακτορείο Dow Jones.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal ο Ισπανός Επίτροπος έθεσε ως προϋπόθεση για την επέκταση της χρηματοδοτικής στήριξης η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

«Έχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όμως δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Αν κάνουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί, τότε οι θεσμοί της ΕΕ και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα», είπε, ενώ ερωτηθείς εάν αυτή η στήριξη συνεπάγεται πρόσθετα χρήματα, ο Επίτροπος απάντησε καταφατικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το