Οικονομία, Πολιτική

Μειώσεις μισθών 6,7% για 800.000 εργαζόμενους

Έκλεισε η συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας

Έκλεισε η συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής του εμπορίου, της μεγαλύτερης σύμβασης στη χώρα μας που αφορά 800.000 υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση προβλέπει μειώσεις 6,7% και διαμόρφωση του βασικού μισθού στα 860 ευρώ, από τα 918. Με την ίδια σύμβαση, διατηρούνται όλα τα επιδόματα και όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι ένα έτος και τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012.

Την ίδια ώρα, εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει το πρώτο εξάμηνο του 2012 μείωση τζίρου 34,8%, απώλεια 78.000 θέσεων εργασίας και κίνδυνο “λουκέτου” για 190.000 επιχειρήσεις. Επίσης οι μισές επιχειρήσεις καθυστερούν να πληρώσουν τους μισθούς έως και 5 μήνες, ενώ οι μισές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και ωραρίου.

Ειδικότερα το χειρότερο εξάμηνο από την έναρξη της κρίσης είναι το πρώτο του 2012 για την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, στο διάστημα αυτό ο τζίρος μειώθηκε κατά 34,8%, ενώ χάθηκαν 78.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης, το επόμενο δωδεκάμηνο περίπου 190.000 επιχειρήσεις, δηλαδή πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις, θα κινδυνεύσουν να βάλουν λουκέτο, κάτι που συνεπάγεται και απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, το 53,4%, δυσκολεύονται να καταβάλουν έγκαιρα τους μισθούς στους εργαζομένους, ενώ οι μισές επιχειρήσεις, το 49,7%, έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό δεν θεωρούν τους μισθούς ως σημαντικότερο εμπόδιο, αλλά τα λειτουργικά έξοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, λόγω έλλειψης ρευστότητας που διαρκώς επιδεινώνεται, κόβουν τους μισθούς για να αποφύγουν έστω και πρόσκαιρα τα λουκέτα, γιατί -όπως λένε- δεν μπορούν να κόψουν από πουθενά αλλού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το