Photo Gallery, Τοπικά

Ελλείψεις ακόμη και στις κορτιζόνες

Οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι στο Βόλο ταλαιπωρούνται για να εξασφαλίσουν το φάρμακό τους πηγαίνοντας από το ένα φαρμακείο στο άλλο

 

Σημαντικές παραμένουν οι ελλείψεις σε φάρμακα, όπως για την καρδιοπάθεια, τις πνευμονολογικές παθήσεις, τη στυτική δυσλειτουργία, ακόμη και τις κορτιζόνες. Το πρόβλημα έχει πλέον πολλές αιτίες που ξεκινά από τις εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι και το νέο τρόπο διακίνησης του φαρμάκου, όπου ζητείται από τους φαρμακοποιούς να πληρώνουν τοις μετρητοίς. Με δεδομένη όμως την οικονομική στενότητα των φαρμακείων, η διάθεση των σκευασμάτων είναι πιο «σφιχτή» πλέον.

Οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται για να εξασφαλίσουν το φάρμακό τους πηγαίνοντας από το ένα φαρμακείο στο άλλο. Και αυτή η κατάσταση παρατηρείται σε μια περίοδο που οι φαρμακοποιοί έχουν τερματίσει τις κινητοποιήσεις με την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.

Για ποιο λόγο όμως παρατηρούνται ελλείψεις στα φάρμακα; Μέχρι πρότινος η βασική αιτία ήταν η τακτική των φαρμακευτικών εταιρειών να εξάγουν τα φάρμακά τους στο εξωτερικό για μεγαλύτερο κέρδος μετά μάλιστα και τη συνεχόμενη μείωση των τιμών τους στην Ελλάδα. Σε αυτή την αιτία, όμως προστέθηκε πλέον και η οικονομική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χώρα. Πώς επηρεάζει την αγορά φαρμάκου αυτή η κατάσταση;

Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί, ουσιαστικά με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι πως οι εταιρείες διαθέτουν με το σταγονόμετρο τα φάρμακα στους φαρμακοποιούς και με «σφιχτές» προθεσμίες, καθώς δεν είναι σίγουρες ότι θα πληρωθούν και δεν θέλουν να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους. Ο δεύτερος είναι πως «σφιχτή» πολιτική στη χορήγηση φαρμάκων ακολουθούν και για τις φαρμακαποθήκες οι οποίες με τη σειρά τους διαθέτουν σε μικρές ποσότητες τα φάρμακα στα φαρμακεία.

Επομένως, τις επιπτώσεις από όλη αυτή την κατάσταση την εισπράττουν οι φαρμακοποιοί και ακολούθως οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς που προσπαθούν να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται, αλλά δεν τα καταφέρνουν πάντοτε χωρίς να ταλαιπωρηθούν.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι ελλείψεις φαρμάκων αυξάνονται στην αγορά του Βόλου και τα προβλήματα, αντί να επιλύονται, αυξάνονται.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως στο Βόλο παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα, όπως για την καρδιοπάθεια, τα εισπνεόμενα, τη στυτική δυσλειτουργία, ακόμη και τις κορτιζόνες. «Πλέον, όταν έρχεται μια συνταγή, αυτό που κοιτάμε πρώτα, είναι να μπορούμε να την εκτελέσουμε, δηλαδή να έχουμε το φάρμακο για να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή. Δυστυχώς, από το φθινόπωρο του 2010 εφαρμόζεται μια πολιτική στο φάρμακο που τελικά αποδυναμώνει το φαρμακείο της γειτονιάς. Γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να διαθέτουν απευθείας το φάρμακο στα φαρμακεία με την προϋπόθεση ότι  ο φαρμακοποιός θα πληρώνει τοις μετρητοίς. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο για το φαρμακοποιό, ο οποίος αναζητεί την προμήθεια φαρμάκων από τη φαρμακαποθήκη που του δίνει πίστωση. Και το πρόβλημα είναι εδώ πλέον, αφού οι φαρμακαποθήκες πιέζονται, είτε με περιορισμό της δράσης τους, είτε με εξαφάνιση. Με αυτόν τον τρόπο όμως πλήττεται και το φαρμακείο της γειτονιάς το οποίο η πολιτική του μνημονίου θέλει να το εξαφανίσει μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα. Με αυτές τις συνθήκες η αγορά φαρμάκου στο Βόλο έχει στεγνώσει. Και το ζήτημα είναι, τι κάνει η πολιτεία για να δημιουργήσει συνθήκες προστασίας στη διακίνηση του φαρμάκου, ώστε να μην παρατηρούνται ελλείψεις».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το