Photo Gallery, Τοπικά

Κοινή πρωτοβουλία Περιφέρειας – Δ. Βόλου για τον «Ιάσονα»

Με το υπόμνημά τους, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Βόλου συνυποβάλλουν και την καταρχήν πρόταση-μελέτη που επεξεργάστηκαν από κοινού ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ

Με κοινό υπόμνημα που απέστειλαν χθες στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης επανέρχονται στη συμφωνία που είχε υπάρξει με τον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη για τη δημιουργία στην έκταση της πρώην Περιφερειακής Αγοράς Βόλου, «Κέντρου Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας». Η συμφωνία αυτή, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, αφού αποσύρθηκε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επρόκειτο να συζητηθεί στη Ολομέλεια λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η θητεία της (προ)τελευταίας Βουλής, στο οποίο επρόκειτο να κατατεθεί και η σχετική τροπολογία για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Με το υπόμνημά τους, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Βόλου συνυποβάλλουν και την καταρχήν πρόταση-μελέτη που επεξεργάστηκαν από κοινού ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ, αξιοποιώντας και επιτυχημένα παραδείγματα από άλλες χώρες. «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση, στο πλαίσιο πάντοτε της επιλογής να παραμείνει η έκταση συνδεδεμένη με την πρωτογενή παραγωγή, σύμφωνα και με τον αρχικό προορισμό της», επισημαίνουν οι κ.κ. Αγοραστός και Σκοτινιώτης. Συνυποβάλλουν, επίσης και σχέδιο τροπολογίας με πλήρη νομοτεχνική επεξεργασία.

«Με την πεποίθηση ότι θα στηρίξετε την πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου που σας καταθέτουμε σε μια καταρχήν επεξεργασία και ότι θα συμβάλλετε στην ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, περιμένουμε να ορίσετε, το συντομότερο, συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε πιο διεξοδικά το θέμα», καταλήγουν στο υπόμνημά τους οι κ.κ. Αγοραστός και Σκοτινιώτης.

Στο αναλυτικό υπόμνημα υπάρχει διεξοδική αναφορά στο ιστορικό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης και στο πώς κατέληξε στην ιδιοκτησία της ΙΑΣΩΝ Α.Ε. «Από το συνδυασμό των διατάξεων που προαναφέρθηκαν», επισημαίνουν οι κ.κ. Αγοραστός και Σκοτινιώτης, «συνάγεται ότι η μεταβίβαση κατά κυριότητα δημοσίου κτήματος στην ως άνω Ανώνυμη Εταιρεία δεν έγινε άνευ όρων και «διά πάσαν χρήσιν», αλλά με σκοπό να αποτελέσει εμπορικό και εκθεσιακό κέντρο κυρίως γεωργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, τη Βαλκανική, την Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές. Έγινε, δηλαδή, για λόγους ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό της «ΙΑΣΩΝ Α.Ε» αλλά και τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 22 του Ν. 2538/1997, η εταιρεία αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην επωφελέστερη για την παραγωγή και την κατανάλωση διακίνηση – εμπορία των γεωργικών προϊόντων και στη διασφάλιση λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος τόσο του παραγωγού όσο κι του καταναλωτή».

Στη συνέχεια, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος υπογραμμίζουν ότι «η Εταιρεία ΙΑΣΩΝ Α.Ε. δεν εκπλήρωσε το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε και για τον οποίο της παραχωρήθηκε το 2005 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αναφερόμενη έκταση», και συνεχίζουν: «Η εταιρεία, συνεπώς, έχει στην κυριότητά της ένα ακίνητο μεγάλης αξίας, το οποίο όχι μόνο δεν αξιοποιείται, αλλά αποτελεί διαρκή εστία ρύπανσης της περιοχής, ενώ τα κτίρια καθημερινά βανδαλίζονται και καταστρέφονται».

Αναπτύσσοντας την πρόταση για τη δημιουργία «Κέντρου Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας», αναφέρουν ότι «στην έκταση της πρώην Περιφερειακής Αγοράς Βόλου προβλέπεται, ειδικότερα, να αναπτυχθεί κάθε δραστηριότητα που εξυπηρετεί το σκοπό αυτό, όπως περιφερειακή αγορά και εκθετήριο, δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, κέντρο πιστοποίησης ποιότητας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (Αγροτεχνολογικό Πάρκο), αποθηκευτικοί χώροι (logistics center), δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης και κάθε άλλη παρεμφερής δραστηριότητα που θα αποφασιστεί. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση δημοσίων, περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών, ιδίως εκείνων που εξυπηρετούν τις δραστηριότητες του Κέντρου. Για την αποτελεσματική διαχείριση των παραπάνω δραστηριοτήτων, έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε στη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν.4015/2011. Για την ίδρυση της εταιρείας θα συμπράξουν, ως εταίροι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογίας. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ, ως επιστημονικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών φορέων, και φυσικά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το