Photo Gallery, Τοπικά

ΕΠΑΛ: Το 50% υποψηφίων στη Μαγνησία πέτυχε σε ΤΕΙ

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είχαν υψηλότερες επιδόσεις στα δύο μαθήματα Ειδικότητας απ’ ό,τι στα ισάριθμα της Γενικής Παιδείας


Σχεδόν ένας στους δύο υποψηφίους από τα Επαγγελματικά Λύκεια της Μαγνησίας θα μπορέσει να εισαχθεί σε κάποιο Τμήμα ΤΕΙ, σύμφωνα με τις βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες αναρτήθηκαν χθες στα σχολεία. Πάντως, σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι είχαν υψηλότερες επιδόσεις στα δύο μαθήματα ειδικότητας απ’ ό,τι στα ισάριθμα της Γενικής Παιδείας.

Σημειώνεται πως το άριστα για τους υποψηφίους της Ομάδας Α’ των ΕΠΑΛ, οι οποίοι μπορούν να εισαχθούν μόνο σε ΤΕΙ, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού είναι τα 2.000 μόρια. Αν κάποιος γράψει άριστα στα δύο μαθήματα Ειδικότητας μπορεί να συγκεντρώσει 1.400 μόρια, τα υπόλοιπα 600 μόρια αντιστοιχούν στα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται όλοι.

Από τη Μαγνησία διαγωνίστηκαν γύρω στους 400 υποψήφιους. Πανελλαδικά οι υποψήφιοι άγγιξαν τους 22.000. Από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ προσφέρεται ένα ποσοστό των θέσεων για τα ΤΕΙ, ενώ δεν ισχύει η βάση για την εισαγωγή.

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως «η ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία έγινε στις 11 το πρωί, αφού βέβαια προηγήθηκε ο έλεγχός τους. Η αγωνία των υποψηφίων ήταν μεγάλη. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα στα μαθήματα Ειδικότητας παρά στα μαθήματα Γενικής Παιδείας όπως Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά».

Στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας από τους 50 υποψηφίους, έχουν ελπίδες επιτυχίας σε κάποιο ΤΕΙ περίπου οι μισοί. Μάλιστα ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Μπαλαμώτης υπογράμμισε πως καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι υποψήφιοι στα μαθήματα Ειδικότητας.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου κ. Νίκος Κατσαβριάς τόνισε πως από τους 45 υποψηφίους που διαγωνίστηκαν οι μισοί περίπου μπορούν να πετύχουν στις σχολές της αρεσκείας τους. Οι υποψήφιοι του σχολείου διεκδικούν σχολές ΤΕΙ που αναφέρονται στα Οικονομικά, τα Λογιστικά, τα Τουριστικά, αλλά και στην πληροφορική. Από το σχολείο πρώτευσε στις πανελλαδικές ο υποψήφιος Αλέξανδρος Μαραθωνίτης που έγραψε σχεδόν άριστα σε όλα τα μαθήματα. Επίσης έγραψαν πολύ καλά οι Βασίλης Καπράνας και Άγγελος Θανάσης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αγριάς κ. Νίκος Μπαμπανίκος υπογράμμισε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των 45 υποψηφίων θα μπορέσει να εισαχθεί σε κάποια σχολή ΤΕΙ. Στο ΕΠΑΛ Αγριάς λειτουργούν οι τομείς Διοίκησης-Οικονομίας και Πληροφορικής. Η εμπειρία δείχνει ότι το υπουργείο Παιδείας προσφέρει θέσεις στα ΤΕΙ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, αλλά δεν καλύπτονται όλες, αφού στόχος των περισσότερων παιδιών που έρχονται στα ΕΠΑΛ, είναι να αποκτήσουν το πτυχίο της ειδίκευσής τους.

Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Μαράτος τόνισε πως «φέτος πήγαμε πολύ καλά. Περίπου το 50% των υποψηφίων θα μπορέσει να φοιτήσει σε κάποιο Τμήμα ΤΕΙ με αντικείμενο τη διοίκηση, τα Οικονομικά ή την Πληροφορική. Παράλληλα, έχουμε θετικά μηνύματα και για του χρόνου, καθώς αναμένουμε αύξηση του μαθητικού δυναμικού στην Α’ Τάξη σε ποσοστό πάνω από 70%, ενώ επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε ακόμη ένα τομέα ειδίκευσης».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το