Photo Gallery, Τοπικά

Αλμυρός: Ανοχύρωτος το καλοκαίρι έναντι των πυρκαγιών

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής πρότεινε την ομαδική καύση με την παρουσία πυροσβεστών και του Δήμου Αλμυρού ώστε η φωτιά να είναι ελεγχόμενη

Η θωράκιση του Δήμου Αλμυρού από τις πυρκαγιές ενόψει του καλοκαιριού ήταν το ζητούμενο της σύσκεψης που έγινε προχθές το βράδυ στο Δημαρχείο του Αλμυρού με την παρουσία του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, εθελοντών και ανθρώπων που εμπλέκονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος και τα μέτρα προστασίας ελλειμματικά, καθώς δεν διατέθηκαν χρήματα για την Πολιτική Προστασία. Ο Δήμος, οι φορείς και οι πυροσβέστες με τη συνδρομή των εθελοντών καλούνται για αυτό το καλοκαίρι να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα». «Είναι μία ιδιαίτερη περίοδος η φετινή που πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους», τονίζει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Βόλου κ. Νικ. Μιχαλάκης, ο οποίος πρότεινε τη λήψη μέτρων – που δεν κοστίζουν – από την πλευρά του Δήμου Αλμυρού. Τα μέτρα αυτά, που αναφέρθηκε, θα βοηθήσουν και τους πυροσβέστες στο έργο τους, σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Ο Δήμος Αλμυρού είναι η τρίτη σε έκταση γεωγραφική περιοχή της χώρας με τόσες ιδιαιτερότητες και μεγάλες αποστάσεις. Από τα παράλια του Αλμυρού μέχρι τα ορεινά απαιτούνται δύο ώρες δρόμος με το αυτοκίνητο. Η περιοχή όμως έχει και ανάγλυφο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου είναι αγροτική έκταση σε συνδυασμό με δασική. Πολλά χωριά, όπως η Φυλάκη, η Πέρδικα, η Αγία Τριάδα, είναι περικυκλωμένα από αγροτικές εκτάσεις και τα μέτρα προστασίας του θεωρούνται εξαιρετικά επείγοντα.

«Πρέπει να γίνει καθαρισμός γύρω από τους οικισμούς, καθώς είναι περικυκλωμένα από χόρτα ή σιτοκαλαμιές σε μία ζώνη μόλις 10 μέτρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλάκης. Συνέστησε στο Δήμο να γίνει άμεσα καθαρισμός γύρω από τους οικισμούς γιατί σε περίπτωση φωτιάς ο κίνδυνος για σπίτια και ζωές θα είναι άμεσος. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι τα διάσπαρτα εργοστάσια και βιοτεχνίες που είναι, επίσης, περικυκλωμένα από χορτάρια και σιτοκαλαμιές. Σε κάποιες μάλιστα από αυτές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλάκης, τα χορτάρια έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο και έχουν φτάσει σχεδόν έξω από την κεντρική τους είσοδο.

Πολλά όμως σπίτια, σε όλο τον Αλμυρό, είναι «πνιγμένα» μέσα στα χορτάρια και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στο καθαρισμό. «Επιβάλλεται να δημιουργηθούν γύρω από τις αστικές περιοχές αντιπυρικές ζώνες 10-20 μέτρων» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης.

Ο καθαρισμός δεν κοστίζει και ζητήθηκε από το Δήμο να συμβάλλει καθοριστικά προς τον τομέα αυτό. Από την πλευρά του Δήμου Αλμυρού τονίστηκε πως η έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων σε συνδυασμό με το ίδιο ταμείο του Δήμου για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας κινδυνεύουν να αφήσουν στο έλεος – τυχόν πυρκαγιών – την περιοχή. Θα γίνουν, όπως σημειώθηκε, προσπάθειες καθαρισμού κυρίως στα περιαστικά δάση, όπως το Κουρί, έξω από την Ευξεινούπολη και αλλού.

Αυτό που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία και υπογραμμίστηκε με έμφαση από το διοικητή της Πυροσβεστικής Βόλου είναι η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας από τους αγρότες. Ο κ. Μιχαλάκης ζήτησε το συντονισμό όλων των φορέων του Αλμυρού (Δήμος, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικοί Σύλλογοι) ώστε να πείσουν τους αγρότες να μην ανάβουν μεμονωμένα και ανεξέλεγκτα φωτιές για να κάψουν υπολείμματα καλλιεργειών. Αποδεδειγμένα έχει προκύψει ότι από το κάψιμο στα χωράφια σιτοκαλαμιών έχουν προκληθεί δεκάδες φωτιές.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής πρότεινε την ομαδική καύση με την παρουσία πυροσβεστών και του Δήμου ώστε η φωτιά να είναι ελεγχόμενη. Υπογράμμισε πως ο καθαρισμός από τα χόρτα πρέπει να γίνει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στον Αλμυρό υπηρετούν 40 άτομα. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται και δύο εθελοντικές οργανώσεις, η βοήθεια των οποίων θεωρείται κρίσιμη.

 

Τ.Κ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το