Photo Gallery, Τοπικά

Αίτημα αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί προχώρησαν στην απόφαση για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, καθώς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάρτιο

Την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο οποίος χθες πραγματοποίησε τη γενική του συνέλευση.

Ο τοπικός Σύλλογος δεν εκπροσωπήθηκε, ωστόσο απέστειλε την απόφασή του που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο προχθές Τρίτη.

Οι φαρμακοποιοί προχώρησαν στην απόφαση, καθώς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάρτιο, με αποτέλεσμα να μην τηρείται η συμφωνία.

Το διάστημα που πρέπει να εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ ξεκινάει από τις 15 έως τις 17 Μαΐου, δηλαδή μέχρι σήμερα. Ωστόσο τα μηνύματα των φαρμακοποιών μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι και γι’ αυτό το λόγο είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το αίτημά τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «το διοικητικό συμβούλιο, στη διάρκεια της προχθεσινής του συνεδρίασης, ομόφωνα αποφάσισε να ζητηθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν για να προμηθευτούν το φάρμακό τους. Οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αυτή την κινητοποίηση, καθώς δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάρτιο».

Στην επιστολή που απέστειλε ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος στον Πανελλήνιο Σύλλογο τονίζονται τα εξής: «Κρίνεται αναγκαία τώρα περισσότερο από άλλη φορά η ενότητα του κλάδου και για το λόγο αυτό ελπίζουμε στην παρουσία και τη συμμέτοχη των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, στη διαμόρφωση της όποιας τελικής απόφασης.

Επίσης εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η πλήρης εξόφληση του λογαριασμού του μήνα Μαρτίου 2012 του ΕΟΠΥΥ, όπως άλλωστε ορίζεται και από την πρόσφατα υπογεγραμμένη σύμβαση. Συγκεκριμένα, πουθενά στη σύμβαση δεν αναφέρεται η μερική εξόφληση των οφειλών, αλλά η ολική εξόφληση. Εξάλλου, εμείς οι φαρμακοποιοί γνωρίζουμε καλά την συνέπεια των διοικούντων, σε ό,τι αφορά στα παλαιά χρέη του ΟΠΑΔ και λοιπών ταμείων, που ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί και κανένα απογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.

Τέλος ζητούμε άμεσα, από τις 21 Μαΐου 2012, την αναστολή εκτέλεσης συνταγών στον ΕΟΠΥΥ λόγω παράβασης των κείμενων διατάξεων που ορίζονται από την πρόσφατα υπογραφείσα σύμβαση, στην περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί οι λογαριασμοί του ΕΟΠΥΥ.

Συνάδελφοι, ζούμε τις πιο κρίσιμες στιγμές για τη διατήρηση του κλάδου μας και για το λόγο αυτό, η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη».

Από 23 Μαΐου ο πανελλήνιος

Την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τις 23 Μαΐου ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Όπως υποστηρίζει, τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται συνολικά σε 540.000.000 ευρώ.

Παράλλήλα, την ίδια ημέρα (Τετάρτη 23/5) προγραμματίζεται 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση των φαρμακοποιών.

Αίτημά τους είναι η άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ παράλληλα διεκδικούν επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των επιταγών από τους φαρμακοβιομηχάνους.

Οι φαρμακοποιοί καλούν όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση επί του θέματος.

 

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το