Τοπικά

«Ζωντάνεψαν» ξανά τα αμφιθέατρα

Στα αμφιθέατρα μετά από 1,5 χρόνο επέστρεψαν από χθες οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την ελπίδα τα διά ζώσης μαθήματα που τόσο πολύ επιθύμησαν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, να διαρκέσουν για όλη τη χρονιά και να μην υπάρξουν άλλες ανατροπές.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα περισσότερα τμήματα, όπου ξεκίνησαν τα μαθήματα, είναι στη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λαμία.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης ανέφερε πως «στην πλειοψηφία των τμημάτων άρχισαν χθες τα μαθήματα, ενώ κάποια άλλα τμήματα μετέθεσαν την έναρξη για την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να οργανώσουν καλύτερα τα ωρολόγια προγράμματά τους. Ήδη τοποθετήθηκαν οι ελεγκτές για τα πιστοποιητικά και τα τεστ, ενώ γίνεται και η προμήθεια συσκευών καθαρισμού αέρα. Προχωρήσαμε σε όλες τις ενέργειες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ομαλή και φυσιολογική ακαδημαϊκή χρονιά».
Το αμφιθέατρο του πρώην γαλλικού ινστιτούτου είχε γεμίσει από πρωτοετείς φοιτητές που έλαβαν τις πρώτες γνώσεις στα οικονομικά, θυμίζοντας εποχές προ πανδημίας.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών είναι, ωστόσο ένα από τα λίγα τμήματα στον Βόλο που δέχτηκαν χθες φοιτητές, καθώς στα περισσότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.
«Νιώθω συναισθήματα χαράς, αλλά και αγωνίας για την ασφάλειά μας» τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης αναφερόμενος στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όλοι μας θέλουμε τα διά ζώσης μαθήματα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατόν όρους ασφάλειας. Η ΚΥΑ για τη λειτουργία των ΑΕΙ που εστάλη στο παραπέντε πριν την έναρξη των μαθημάτων, έχει στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό, όπως για παράδειγμα ότι οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα μπορούν να καλυφθούν 100% από τους φοιτητές, όταν για παράδειγμα σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως στον χώρο της τέχνης, υπάρχει ποσοστό κάλυψης των θέσεων. Για παράδειγμα, το αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου έχει 195 θέσεις, ενώ οι πρωτοετείς μας φοιτητές είναι 256. Αν έρχονται όλοι οι φοιτητές, τότε θα πρέπει να βάζουμε και καρέκλες».
Ήδη στο πανεπιστήμιο έχουν τοποθετηθεί οι περισσότεροι ελεγκτές Covid που κάθονται στις εισόδους των αιθουσών και των αμφιθεάτρων και ελέγχουν τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, καθώς και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ.
Ενδεικτικά, χθες, πρώτη μέρα μαθημάτων και στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο είχε δημιουργηθεί μια ουρά από φοιτητές που περίμεναν για να δει ο ελεγκτής το πιστοποιητικό τους.

Ημερίδα στην Αρχιτεκτονική

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας & Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει την ημερίδα «Κι όμως κινείται. Επαυξημένες Αφηγήσεις» την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στην πόλη του Βόλου.
Η επιστημονική ημερίδα έχει σκοπό να προβάλει σύγχρονες διεπιστημονικές τάσεις και συνέργειες του animation και της διάδρασης, συνδυάζοντας πρακτικές σχεδιασμού με θεωρητικές προσεγγίσεις και εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εμβύθιση σε περιβάλλοντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, η διάδραση με τον χώρο και το τοπίο και η αφηγητική γλώσσα του animation συμβάλλουν στην ανάπτυξη σύνθετων καλλιτεχνικών έργων.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, την Παρασκευή 8/10, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή προβολή των βραβευμένων ταινιών (2020-2021) των Ελληνικών Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (19.30-21.00).
Η παρακολούθηση της ημερίδας θα είναι δωρεάν, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς της Covid – 19 (απαραίτητη η βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης ή η προσκόμιση αρνητικού rapid test για το κοινό). Εγγραφές θα γίνουν το πρωί της ίδιας ημέρας, ενώ θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το