Τοπικά

Ζητούν την εναρμόνιση του νόμου για την άδεια πατρότητας και στο στρατιωτικό προσωπικό

Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας απέστειλε το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων ζητώντας την εναρμόνιση του  Ν.4808/2021 για την άδεια πατρότητας και στο στρατιωτικό προσωπικό.  Όπως αναφέρει στην επιστολή του, προσφάτως ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων ο Νόμος 4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101/19-06-2021) «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις».

Ειδικότερα, βάσει των άρθρων 24, 25, 26 και 27:

Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (12) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης. Για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού στον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να λάβει εγκαίρως γνώση.
Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.
Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.
Επειδή πρόκειται για μια θετική ρύθμιση, θεωρούμε ότι την ίδια θετική απήχηση θα έχει και στις οικογένειες των Συναδέλφων μας.

Προτείνει έτσι στον Υπουργό να αξιολογήσει την πιθανή εφαρμογή του, στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου , και την εναρμόνιση τους με τους υπολοίπους υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το