Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Σταθερά υποστηρικτικός ο Μ. Βορίδης στους πληγέντες αγρότες της Μαγνησίας

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση

Στην αναλυτική και εμπεριστατωμένη απάντηση στην αναφορά, που κατέθεσε η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης, αναφέρεται διεξοδικά στο ιστορικό αλλά και τις πρωτοβουλίες και ενέργειες τόσο του Υπουργείου του όσο και του ΕΛΓΑ, αρμόδιου ασφαλιστικού οργανισμού, για την πληρέστερη και ταχύτερη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρονται, ειδικότερα, τα εξής:
«Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α (όπως χαλάζι, βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες), κατά τη διάρκεια του 2019 (κυρίως από τον Ιούνιο 2019 έως τον Δεκέμβριο 2019) σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως μηλοκαλλιέργειες, αχλαδοκαλλιέργειες κα ελαιοκαλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και της Σκοπέλου, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α, έγιναν 114 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1208 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα αποζημιώσεις ύψους 2.030.596 ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι, ο σχεδιασμός του ΕΛ.Γ.Α είναι με την κοινοποίηση των πορισμάτων και της εκκαθάρισης τους, να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ανά μήνα μέχρι την ολοκλήρωση τους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2020 να έχει καταβληθεί τμηματικά το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στην Π.Ε. Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένων και των ανωτέρω περιοχών της Π.Ε.. Επισημαίνεται ότι, ο ΕΛ.Γ.Α. μέχρι σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς της χώρας για τις ζημιές του 2019 αποζημιώσεις ύψους 88.126.725 ευρώ και οι πληρωμές συνεχίζονται, προκειμένου μέσα στους μήνες του καλοκαιριού να έχει δοθεί το σημαντικότερο μέρος αυτών σε επίπεδο επικράτειας.

Σχετικά με την αναφερόμενη στην Ερώτηση καθυστέρηση στις αποζημιώσεις γνωστοποιούνται τα εξής: Στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, κατά το έτος 2019 υποβλήθηκαν για ζημιές στις καλλιέργειες από καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια, σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό, 1196 αναγγελίες που αφορούν 10.050 δηλώσεις ζημιάς. Παρά τον όγκο δουλειάς που προέκυψε στο παραπάνω Υποκατάστημα, λόγω του πλήθους των εκτιμήσεων της καταγραφής και της κοινοποίησής τους, ο ΕΛ.Γ.Α ανταποκρίθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιάσει, δηλαδή προέβη σε τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων ανά μήνα, με στόχο την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των αποζημιώσεων μέχρι τα μέσα του Ιουλίου, όπως ήδη αναφέρθηκε. Παράλληλα και για τις ζημιές που διαπιστώθηκαν στα μηλοειδή εσοδείας 2019 στην ανωτέρω Π.Ε., ο ΕΛ.Γ.Α. έπρεπε να παρακολουθήσει την εξέλιξη της καλλιέργειας μέχρι τη συγκομιδή και την εμπορία του προϊόντος σύμφωνα με τον Κανονισμό του. Σημειώνεται ότι, η συγκομιδή του προϊόντος και η εμπορία του πραγματοποιούνται από τον Νοέμβριο και μετά, οπότε και ο ΕΛ.Γ.Α. προχώρησε στη συγγραφή, στην τμηματική κοινοποίηση των πορισμάτων, καθώς και στις αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς».
Πρέπει να επισημανθεί, δήλωσε η κ. Μακρή, η άριστη συνεργασία με το Υπουργείο και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, που ανακουφίζει τους συντοπίτες μας που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το