Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Να υπαχθούν οι δικηγόροι στη ρύθμιση για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Από το γραφείο της Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την εύλογη και έντονη ανησυχία των δικηγόρων και των ασκουμένων μετέφερε στη Βουλή, με ερώτησή της, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή. Ανησυχία αλλά και προβληματισμό που αποτυπώθηκε στις συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, καθώς, δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων είχαν δημιουργήσει, βασίμως, την πεποίθηση ότι και η τάξη αυτή – των δικηγόρων και των ασκουμένων-, που αποτελείται, κατά συντριπτική πλειοψηφία, από αυτοαπασχολούμενους, θα ενταχθεί στη ρύθμιση της καταβολής αποζημίωσης, ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Η με, κρατική απόφαση, αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων, η αποχή των δικαστικών επιμελητών από τα καθήκοντά τους, η υπολειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, η απαγόρευση μετακινήσεων των πολιτών έχουν, ως αποτέλεσμα, την περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών των δικηγόρων. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος έχει πληγεί από την δεκαετή κρίση, την υπερφορολόγησή του και την υπέρμετρη ασφαλιστική επιβάρυνση.

Επιτακτικό, συνεπώς, αλλά και απολύτως επιβεβλημένο, είναι να εξετασθεί από τα συναρμόδια υπουργεία το αίτημα του δικηγορικού κόσμου να συμπεριληφθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση της καταβολής της, ύψους 800 ευρώ, αποζημίωσης, ειδικού σκοπού.
Το αίτημα αυτό έθεσε με την κοινοβουλευτική της ερώτηση η Ζέττα Μ. Μακρή, εκθέτοντας, λεπτομερώς και αναλυτικά, τα δεδομένα που το υποστηρίζουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε, εκτάκτως, σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την εξαίρεση των δικηγόρων και των ασκουμένων δικηγόρων από την καταβολή, λόγω κορωνοϊού, της αποζημίωσης, ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ. Παρά τις διαβεβαιώσεις που με δημόσιες δηλώσεις τους έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη δημιουργώντας εύλογη προσδοκία τις προηγούμενες ημέρες.
Δυστυχώς, η λήψη των αναγκαίων και απαραιτήτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οποίων η έκταση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας, έχει σοβαρές συνέπειες σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Το λειτούργημα των δικηγόρων, όπως και πολλά άλλα επαγγέλματα, έχει και αυτό πληγεί, με τη σειρά του, δεδομένου ότι δεν επιτρέπονται δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων, βάσει κρατικής απόφασης, ενώ, παράλληλα, απέχουν και οι δικαστικοί επιμελητές από τα καθήκοντά τους, υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες με προσωπικό ασφαλείας και έχουν απαγορευθεί η κυκλοφορία και οι μετακινήσεις των πολιτών. Ο δικηγορικός κλάδος, η πλειονότητα του οποίου απαρτίζεται από αυτοαπασχολούμενους, έχει δοκιμασθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης από υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Σήμερα, δυστυχώς, συνεχίζεται η δοκιμασία του, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία απαγορεύουν την άσκηση οιασδήποτε δικηγορικής εργασίας, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μελών των δικηγορικών συλλόγων της επικράτειας αλλά και των ασκουμένων να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες βιοποριστικές και λειτουργικές υποχρεώσεις του. Είναι , λοιπόν, ζήτημα, όχι απλώς αξιοπρεπούς επιβίωσης αλλά βιωσιμότητας του επιστημονικού αυτού κλάδου, η υπαγωγή του, υπό προϋποθέσεις και κριτήρια, στη ρύθμιση για την καταβολή της αποζημίωσης, ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ όπως, άλλωστε, ετέθη και από τη συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
Προτίθενται να εντάξουν τους δικηγόρους και τους ασκούμενους δικηγόρους, που είναι αυτοαπασχολούμενοι, στη ρύθμιση της καταβολής, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, της αποζημίωσης, ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το